mallorca
Photo by Stefan Kunze on Unsplash

Ξεσηκώνονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στις Βαλεαρίδες Νήσους | Διεκδικούν αύξηση μισθών 10%

ΔΙΕΘΝΗ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τα νησιά των Βαλεαρίδων να κατακλύζονται από τουρίστες και οι πληρότητες στα ξενοδοχεία να φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, τα συνδικάτα των 150.000 εργαζομένων στον ξενοδοχειακό τομέα ζητούν 10% αύξηση μισθών. Αίτημα το οποίο απορρίπτουν οι ξενοδόχοι ως “εξωφρενικό”, επικαλούμενοι την αβέβαιη παγκόσμια κατάσταση, αλλά και την απώλεια εσόδων τα τελευταία δυόμιση χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Μαγιόρκα ανθεί! Το νησί βιώνει μια περίοδο ρεκόρ αυτές τις εβδομάδες, την ένταση της οποίας κανείς δεν περίμενε. Τα αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Son Sant Joan “αδειάζουν” συνεχώς παραθεριστές που αναζητούν  ήλιο, οι παραλίες είναι ασφυκτικά γεμάτες, όπως και τα ξενοδοχεία. Σε ολόκληρο το νησί, το ποσοστό ξενοδοχειακής πληρότητας τον Ιούλιο ήταν 93%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι το έτος 2019, πριν από την πανδημία.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι εργαζόμενοι στον ξενοδοχειακό τομέα επιθυμούν να πάρουν ένα κομμάτι από την “τούρτα της επιτυχίας”, ζητώντας, ως εκ τούτου, 10% περισσότερες αποδοχές. Τα συνδικάτα UGT και CCOO κατέθεσαν σχετική πρόταση την περασμένη εβδομάδα, επιδιώκοντας οι 150.000 εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα να αποκτήσουν μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη μέσω μιας μισθολογικής προσαρμογής από τις αρχές του 2023 -κατά τη γνώμη τους ένα απαραίτητο βήμα ενόψει του πληθωρισμού ρεκόρ άνω του 10% στην Ισπανία.

Αλλά μόλις διατυπώθηκε το αίτημα, υπήρξε άμεσος αντίλογος: “Αυτό είναι απολύτως εξωφρενικό”, δήλωσε ο Alfonso Robledo, επικεφαλής του τομέα της εστίασης στην ένωση εργοδοτών των Βαλεαρίδων Νήσων, CAEB. Η παγκόσμια κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και τα ταμεία των ξενοδοχείων παραμένουν, επίσης, υπερβολικά καταπονημένα μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας.

“Πράσινο φως” από την τοπική κυβέρνηση

Τα επιχειρήματα αυτά αντικρούονται από το γεγονός ότι οι Βαλεαρίδες Νήσοι είναι η περιοχή της Ισπανίας όπου οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί περισσότερο από το 2020 κι έπειτα και σήμερα είναι περίπου 2,8% κάτω από τον μέσο όρο της χώρας συνολικά. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση των Βαλεαρίδων υποστηρίζει τους εργαζόμενους στον ξενοδοχειακό τομέα.

“Αν και δεν είναι αρμοδιότητα των πολιτικών να αποφασίζουν για το ύψος των πιθανών αυξήσεων των μισθών, θα  μπορούσε όμως να ειπωθεί ότι η αύξηση του μισθολογικού καθεστώτος είναι τουλάχιστον δικαιολογημένη, λόγω της λαμπρής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί αυτό το καλοκαίρι”, δήλωσε η πρωθυπουργός των Βαλεαρίδων, Francina Armengol, μέσω του εκπροσώπου της, του υπουργού Τουρισμού και Οικονομίας, Iago Negueruela.

Ο κ. Negueruela στηρίζει αυτό το επιχείρημα κυρίως στα εξαιρετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας που ο υπουργός μπόρεσε να ανακοινώσει την περασμένη Πέμπτη. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν περισσότεροι εργαζόμενοι στις Βαλεαρίδες Νήσους από ό,τι αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με έρευνα της EPA, η οποία ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα, 612.400 κάτοικοι των Βαλεαρίδων δήλωσαν ότι εργάζονταν το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για 80.200 (15,1%) περισσότερους από ό,τι το πρώτο τρίμηνο και 50.100 (8,9%) περισσότερους από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι. Για πρώτη φορά στην ιστορία του συμπλέγματος των ισπανικών νησιών, υπήρχαν περισσότεροι από 600.000 εργαζόμενοι υποκείμενοι σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Το ποσοστό ανεργίας το φετινό, δεύτερο τρίμηνο ήταν 9,3% (62.700 άτομα), δηλαδή 54.400 άτομα (46,4%) λιγότερα από ό,τι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και 37.900 άτομα (37,6%) λιγότερα από ό,τι την ίδια περίοδο του 2021, δίνοντας στις Βαλεαρίδες Νήσους ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μεταξύ των ισπανικών, τουριστικών περιοχών  αυτό το καλοκαίρι. Συγκριτικά, το ποσοστό στα νότια της χώρας ξεπερνά το 20%, ενώ οι δημοφιλείς περιοχές γύρω από την Costa Dorada (Ταραγόνα) και την Costa Blanca (Αλικάντε) ανέρχονται επίσης στο 12-15%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *