leyen

Υπέρ ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού η Ursula von der Leyen !!! | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάκειται θετικά στην ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του COVID-19, το οποίο θα τυγχάνει “αμοιβαίας αναγνώρισης”, αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δήλωσε η πρόεδρός της Ursula von der Leyen σε συνέντευξή της σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, πριν από την επίσκεψή της στη Λισαβόνα, λόγω της πορτογαλικής προεδρίας, στο τρέχον εξάμηνο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το “πιστοποιητικό εμβολίου για τον Τουρισμό, είναι στην πραγματικότητα μια πρόταση που προήλθε από την Ελλάδα, που θα μπορούσε να διευκολύνει τα ταξίδια στην Ευρώπη”. Και συνέχισε: «Ο εμβολιασμός είναι ιατρική ανάγκη. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τότε θα πρέπει να καθορίσουμε τι μπορούμε να κάνουμε με το πιστοποιητικό και τις ελευθερίες που σημαίνει. Θα πρέπει να συζητηθεί εκτενέστερα…». Τόνισε δε ότι «ένας πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος για να βοηθηθεί ο Τουρισμός το Καλοκαίρι”.

Και σημείωσε με νόημα η κα. Von der Leyen: «Πρέπει να είναι ιατρική υποχρέωση η ύπαρξη πιστοποιητικού, για όσους έχουν εμβολιαστεί».

Σύμφωνα και με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό  António Costa, «οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για να κάνουν διακοπές ή να εργάζονται στον Τουρισμό και να ζουν στην Πορτογαλία αυτό το Καλοκαίρι» και “…ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι επαρκές για να δώσει λύση”.

Η κα. Von der Leyen είπε επίσης ότι «ελπίζει να υπάρξει σύντομα ένα τρίτο εμβόλιο για την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων», αναφερόμενη στο εμβόλιο AstraZeneca / Oxford, που έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί στο Ηνωμένο Βασίλειο”.

leyenΜάλιστα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ανάρτησή της στο twitter, έγραψε σχετικά: “Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά! Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους Ο εμβολιασμός μας βοηθάει να παραμείνουμε ασφαλείς από την COVID-19″.

Η επιστολή

Υπενθυμίζεται ότι πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κοινή πολιτική των χωρών της Ε.Ε. για την πιστοποίηση του  εμβολιασμού και τις χρήσεις της μεταξύ άλλων και στα ταξίδια, υπέβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν και προς όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γεγονός που θα συνέβαλε, όπως αναφέρει στην επιστολή του, στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η πρόταση θα συζητηθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 21 Ιανουαρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ηγετών, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ.

Θετική στην ελληνική πρόταση εμφανίστηκε η γερμανική πλευρά με τον εντεταλμένο της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, Thomas Bareiß, να δηλώνει ότι “το καλοκαίρι μπορεί να είναι εφικτό να ταξιδέψει κανείς για διακοπές όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και σε χώρες του εξωτερικού, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί σε κάθε περιοχή”. Ωστόσο, τόνισε ότι αν εντός του β’ τριμήνου του έτους έχουν εμβολιαστεί οι περισσότεροι άνθρωποι στην Γερμανία, “τότε θα υπάρχει και μια ασφάλεια για να ταξιδέψουν”σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασθέντες σε ότι αφορά στις μετακινήσεις.

Πιο αναλυτικά, την θέσπιση ενός κοινού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η συνεννόηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και συνεπώς τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα, ενώ παράλληλα θα δώσει επιπρόσθετο κίνητρο για τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην επιστολή περικλείεται το πρότυπο πιστοποιητικό που έχουν ετοιμάσει οι ελληνικές υπηρεσίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης όλων των εμβολιασμένων πολιτών, και θα καλύπτει την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς, σε αέρα, θάλασσα και σιδηροδρομικά.

KSD
adv

Ο πρωθυπουργός στην επιστολή σημειώνει ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των κρατών – μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας» και προσθέτει «για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».

Επίσης ο πρωθυπουργός επισυνάπτει ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *