Υπερδύναμη στον Τουρισμό η Ελλάδα

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Την δέσμευση της πολιτείας να είναι ακόμη πιο συνεπής ως προς τη λειτουργία των τουριστικών σχολών για να μπορούν και οι άνθρωποι της αγοράς να δείχνουν εμπιστοσύνη παρείχε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6-9 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η υφυπουργός Τουρισμού παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση χρειάζεται μέριμνα.

Γι’ αυτό τον λόγο, σημείωσε ότι λάβαμε τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αποκτήσουμε τουριστική ακαδημία. Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, δήλωσε ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις συνθήκες εκπαίδευσης, καθώς πρόκειται για μία δυναμική διαδικασία και δεν μπορεί να πορευόμαστε στο διηνεκές με τέσσερις ειδικότητες. Μάλιστα, σημείωσε ότι χρειάζεται να αλλάξει η νοοτροπία και να πιάσουμε το νήμα νωρίτερα, τονίζοντας τη σημασία και του σχολικού προσανατολισμού από το Γυμνάσιο κιόλας.
Επίσης, προανήγγειλε εξελίξεις σχετικά με την επιμόρφωση των ίδιων των ιδιοκτητών, κυρίως μικρών οικογενειακών ξενοδοχείων που, όπως είπε, κρατούν ψηλά τη σημαία της φιλοξενίας ειδικά στην περιφέρεια. Με ειδική διάταξη το υπουργείο συμπράττει με επιμελητήρια και την περιφέρεια για να στοχεύσει στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ανέδειξε τη δυναμική που παρουσιάζει η τουριστική εκπαίδευση. Όπως σημείωσε, στον ξενοδοχειακό κλάδο τα πράγματα συνεχώς εξελίσσονται και ένα μοντέλο δεν μπορεί να σε ακολουθεί για 20 χρόνια, οπότε τα στελέχη πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο κ. Βασιλικός μίλησε για ευκαιρίες καριέρας στον χώρο και πολύ καλές θέσεις εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν η μοναδική που επιβίωσε κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση και είναι πολύ πάνω από τη γενική συλλογική σύμβαση, τονίζοντας μάλιστα ότι οι μισθοί είναι ακόμη πιο υψηλοί, καθώς ορίζονται από την αγορά, την προσφορά και τη ζήτηση.

«Τουριστικά η Ελλάδα είναι υπερδύναμη. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να το καταλάβουμε», σημείωσε ο Πάνος Παλαιολόγος, πρόεδρος και ιδρυτής του Hotel Brain, τονίζοντας την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό στα ξενοδοχεία είναι αυτό που δίνει υπεραξία στο ακίνητο. Ο κ. Παλαιολόγος χαρακτήρισε πολύπλοκο το επάγγελμα στον κλάδο των ξενοδοχείων, σημειώνοντας ότι χρειάζεται εξειδίκευση, γι’ αυτό, όπως είπε, πρέπει όλοι να επενδύσουν, ιδιωτικός τομέας και εργαζόμενοι, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που δημιουργεί η εποχικότητα του επαγγέλματος στη χώρα μας, καθώς κάθε χρόνο το 40% του προσωπικού είναι διαφορετικό από την προηγούμενη χρονιά.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Παλαιολόγος κάνοντας μια εισαγωγή εξήγησε ότι η HotelBrain είναι μια εταιρεία που λειτουργεί 82 ξενοδοχεία σε 34 ελληνικούς προορισμούς, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο ξενοδόχο στην χώρα σε αριθμό καταλυμάτων και έναν από τους 7 μεγαλύτερους σε κύκλο εργασιών και ανθρώπινο δυναμικό. Είπε μάλιστα: «Το μοντέλο πάνω στο οποίο δουλεύουμε είναι βασισμένο στον άνθρωπο. Απόδειξη είναι ότι είμαστε το μεγαλύτερο human infrastructure με 120 άτομα να εργάζονται στα κεντρικά μας γραφεία στην Αθήνα -κανένα από αυτά στα ξενοδοχεία μας. Γνωρίζουμε όλοι ότι το κομμάτι των επενδύσεων στα ελληνικά ξενοδοχεία έχει λάβει μεγάλη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Αυτό που πρέπει όμως να καταλάβουμε είναι ότι τα ξενοδοχεία έχουν μια σημαντική διαφοροποίηση από οποιοδήποτε άλλο ακίνητο: η υπεραξία τους κρίνεται από το ανθρώπινο δυναμικό».

Στη συνέχεια τόνισε: «Χαίρομαι που είναι πια ξεκάθαρο ότι είναι άλλο το κομμάτι της μόρφωσης και άλλο της εκπαίδευσης. Στο κομμάτι της μόρφωσης τα ελληνικά ξενοδοχεία παραδοσιακά έχουν στηριχτεί στο κράτος. Οι κρατικές σχολές σήκωσαν μέχρι τώρα το βάρος να δημιουργήσουν στελέχη για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Και αν και υπάρχει πληθώρα ιδιωτικών τουριστικών σχολών, θεωρώ ότι στην κρατική τουριστική μόρφωση θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η νοοτροπία με την οποία μεγάλωσε η δική μου γενιά, ότι θα γίνουμε ‘’τα γκαρσόνια της Ευρώπης’’. Αυτή η φράση μπορεί να ειπώθηκε για άλλους λόγους, αλλά ο τρόπος που έγραψε στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας είναι καταστροφικός. Από την πλευρά μου  θέλω να πω στους νέους ανθρώπους ότι η ανταπόδοση που εισπράττεις προσφέροντας χαρά μέσα από την εργασία στον τουρισμό, είναι ένα μεγάλο δώρο. Δίνεις χαρά και την παίρνεις πίσω. Αυτή η αμεσότητα δεν υπάρχει σε κανέναν άλλον κλάδο» και κατέληξε: «Τουριστικά η Ελλάδα είναι μια υπερδύναμη και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να το καταλάβουμε».

Ο κ. Παλαιολόγος έκανε επίσης ειδική μνεία στην ιδιαιτερότητα των τουριστικών επαγγελμάτων λέγοντας: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η εποχικότητα αλλάζει εντελώς τα πράγματα. Όσοι έχουν εποχικά ξενοδοχεία ξέρουν ότι κάθε χρόνο ξεκινάνε από την αρχή με παραπάνω από το 40% των υπαλλήλων τους να ανανεώνεται. Αν υπήρχε ένα μοντέλο βάσει του οποίου θα μπορούσες να κρατάς τους εργαζόμενους σου όλον τον χρόνο και τους μήνες που δεν υπάρχει ζήτηση να τους εκπαιδεύεις, θα ήταν θαυματουργό. Μακάρι ιδιωτικός τομέας και κράτος να βρίσκαμε τον τρόπο να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα και να κάνουμε τους εποχικούς εργαζόμενους αορίστου χρόνου».

Τέλος κλείνοντας είπε: «Η ανάγκη είναι μία: να συνειδητοποιήσουμε ότι το ανθρώπινο δυναμικό δίνει υπεραξία, ανεβάζει τα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και άρα του κράτους. Αν καταλάβουμε ότι σ’ αυτό πρέπει να επενδύσουμε όλοι, ιδιωτικός τομέας, εργαζόμενοι και κράτος, τότε θα γίνουν θαύματα. Κλείνοντας να πω ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που -παρά το πρόβλημα του πολέμου που μας βαραίνει σε όλα τα επίπεδα- πιστεύουμε ότι θα ξανά βρούμε μια κανονικότητα και θέλω να ευχηθώ καλή σεζόν σε όλους τους ξενοδόχους και τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Στην εκτίμηση ότι το μέλλον του τουρισμού θα πρέπει να προσανατολιστεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη βιωσιμότητα προχώρησε η Εμμανουέλα Μουσαμά, Διευθύντρια Εμπειρίας και Επικοινωνίας του Crowne Plaza, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί εκπαίδευση σε αυτούς τους τομείς. Επίσης, στάθηκε στην έλλειψη πτυχιακού τίτλου στη διοίκηση τουριστικών επαγγελμάτων που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση και του brain drain, ώστε να μην αναγκάζεται να φύγει κάποιος στο εξωτερικό για να πάρει bachelor.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *