Η Γαλλία στηρίζει την Ελλάδα στη διοικητική της μεταρρύθμιση

ΦΟΡΕΙΣ

Με την υπογραφή του 3ου διετούς συμβολαίου, που θα λήξει στις 31 Οκτωβρίου 2019, συνεχίζεται η τεχνική υποστήριξη, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2013, μεταξύ του γαλλικού δημόσιου φορέα Expertise France και των ελληνικών αρχών, στον τομέα της μεταρρύθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Η τελετή υπογραφής έλαβε χώρα στην πρεσβεία της Γαλλίας, Την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανάμεσά του ο κ. Daniele Dotto, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – SRSS.
H εν λόγω τεχνική υποστήριξη θα συμβάλει στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής 2020, που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο ρόλος της Expertise France

Η Expertise France είναι ένας γαλλικός δημόσιος φορέας στον τομέα της διεθνούς τεχνικής συνεργασίας. Συνεργάζεται με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική βοήθεια για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς στην Ελλάδα, που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS).

Η δράση της έχει σκοπό να συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην επίτευξη των στόχων των μνημονίων, που υπογράφτηκαν τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιούνιο του 2017 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, εξορθολογισµός των διοικητικών διαδικασιών, βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων, ενίσχυση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας, υλοποίηση ψηφιακής κυβέρνησης και επικοινωνιακής στρατηγικής.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Chantepy, επανέλαβε τη σημασία της βελτίωσης της δημόσιας διακυβέρνησης στην επανεκκίνηση της Ελλάδας και τη συμβολή της Γαλλίας προς τον σκοπόν αυτόν: «Είμαστε πολύ ευτυχείς που σας υποδεχόμαστε στην πρεσβεία της Γαλλίας με την ευκαιρία της υπογραφής της νέας σύμβασης βοήθειας της Expertise France για την μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Πρόκειται για ένα μεγάλο και ωραίο σχέδιο, επειδή η σχέση ανάμεσα στον πολίτη και το Κράτος, ανάμεσα στον χρήστη των δημοσίων υπηρεσιών και την διοίκηση, αποτελεί το ουσιαστικό στοιχείο που χαρακτηρίζει το Κράτος Δικαίου και το Κοινωνικό Κράτος.

Χωρίς το Κράτος το οποίο διοργανώνει, προστατεύει, ρυθμίζει, και επιβλέπει την ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, η ζωή στην κοινωνία των ανθρώπων ανάγεται στο νόμο της ζούγκλας. Οι δημοκρατίες μας διακρίνονται επειδή προτείνουν στους πολίτες ένα πρόγραμμα κοινωνίας όπου οι κανόνες είναι σαφείς, γνωστοί, σεβαστοί, ορθοί και όπου το γενικότερο συμφέρον εκφράζεται έντονα απέναντι στο ιδιωτικό. Η κατασκευή ενός σύγχρονου Κράτους και μιας αποτελεσματικής διοίκησης αποτελούν αίτημα των πολιτών το οποίο μένει να απαντηθεί. Retour ligne automatique.

Το εργοτάξιο της διοικητικής μεταρρύθμισης έχει ανοίξει παντού στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου. Είναι άλλωστε ένα μόνιμο εργοτάξιο, εφόσον συνεχώς πρέπει να γίνονται προσαρμογές, βελτιώσεις και διορθώσεις.

Στον πυρήνα του εργοταξίου και πέρα από τις τεχνικές πτυχές, υπάρχει ένα θέμα ουσίας : η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα στον πολίτη και το Κράτος, ανάμεσα στον χρήστη των δημοσίων υπηρεσιών και τη διοίκηση. Αν η διοίκηση δεν εμπιστεύεται τον πολίτη, θα του επιβάλει πολύπλοκες και άχρηστες διαδικασίες, ελέγχους πέρα από κάθε λογική και θα καταστεί απεχθής και αναποτελεσματική. Αν ο πολίτης δεν εμπιστεύεται τη διοίκηση, θα την αποφύγει, θα της πει ψέματα και θα εργαστεί στο περιθώριο του Κράτους.

Το πρώτο μήνυμα μιας διοικητικής μεταρρύθμισης είναι λοιπόν η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν στην Ελλάδα για τη βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας. Γνωρίζουμε τις εντάσεις που προκάλεσε η υιοθέτηση σε πολύ γρήγορους ρυθμούς πάρα πολλών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Γνωρίζουμε τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες που μπορεί να προκαλέσει η αλλαγή, για τους δημοσίους υπαλλήλους. Γνωρίζουμε την νόμιμη ανυπομονησία των πολιτών ώστε τα πράγματα να βελτιωθούν, πραγματικά. Αλλά το εργοτάξιο της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι προσδοκώμενο και απείρως χρήσιμο. Για την ευημερία των πολιτών, για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και πολύ απλά, για τη συμφιλίωση ανάμεσα στην κοινωνία και το Κράτος.

Για την ορθή καθοδήγηση του εργοταξίου, γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη και τις συμβουλές της Γαλλίας. Η Γαλλία έχει την ευθύνη της υποστήριξης στη διοικητική μεταρρύθμιση της Ελλάδος και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την εργασία που ήδη έχουν κάνει οι ομάδες της Expertise France.

Η νέα σύμβαση βοήθειας της Expertise France αναφέρεται σε πολλά θέματα. Ο τελευταίος σκοπός αυτής της σύμβασης είναι η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών προς τους χρήστες.

Έχετε ακόμη πολύ δουλειά. Αλλά πρόκειται για μια καλή και σημαντική δουλειά. Εύχομαι θερμά οι εργασίες σας να είναι γόνιμες».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *