xalkiadakis

Υπογράφουν τοπική σύμβαση εργασίας οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Τοπική σύμβαση εργασίας υπογράφουν σήμερα στις 11.00, η Ένωση Ξενοδοχείων Ηρακλείου (ΕΞΗ), με τον Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, δια των προέδρων τους Νίκο Χαλκιαδάκη και Νίκο Κοκολάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν πολύ μικρές διαφορές σε σχέση με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό.

Σημειώνεται ότι γύρω από το θέμα υπήρξαν έντονες διαφωνίες και διαβουλεύσεις, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε κεντρικό και η νέα τοπική σύμβαση εργασίας προέκυψε μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις των δύο φορέων του Ηρακλείου.

ksd PRIMAGEL Ηρακλείου
adv

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΞΗ είχε εξαγγείλει την υιοθέτηση και εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης εργασίας που υπέγραψαν ΠΟΞ και ΠΟΕΕΤ.

Η ΠΟΕΕΤ σε ανακοίνωσή της στις αρχές Μαρτίου παρενέβη στο θέμα, αναφέροντας: “Μετά λύπης μας διαπιστώσαμε πως στους δύο μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας του Ν. Λασιθίου και τον Ν. Ηρακλείου στην Κρήτη, από τις τοπικές ενώσεις ξενοδόχων γίνεται μια προσπάθεια απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων για τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Με αποφάσεις που στερούνται νομικών αλλά και ηθικών και λογικών επιχειρημάτων, ζητούν από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας την ένταξη των εργαζομένων στην Εθνική Κλαδικής Σύμβαση Εργασίας, που στο οικονομικό πλαίσιο δεν υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν όμως διαφορές στο θεσμικό πλαίσιο και σε κεκτημένα δεκαετιών που για πρακτικούς λόγους δεν προβλέπονται στην Εθνική Κλαδικής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (όπως π.χ. η μεταφορά των εργαζομένων κ.α.)

Ο ισχυρισμός της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, πως η θητεία του Δ.Σ. έληξε είναι πέρα για πέρα προσβλητική προς τους εργαζόμενους καθώς η θητεία όλων των Δ.Σ. έχει παραταθεί με κρατική εντολή μέχρι 30/06/2021. Αλήθεια αν βγει από την Κυβέρνηση ένα νέο οικονομικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και θα έπρεπε το Δ.Σ. της ένωσης να πραγματοποιήσουν μια μελέτη ή μια αίτηση προς το δημόσιο για να την καρπωθούν θα ήταν νομιμοποιημένοι να το πράξουν;

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την Ένωση του Ν. Λασιθίου, όταν είναι να υπογράψουν την τοπική σύμβαση δεν έχουν κάνει εκλογές και δεν έχουν διοίκηση νόμιμη. Όταν είναι για άλλες δραστηριότητες μια χαρά συμμετέχουν.

Αλήθεια εφόσον δεν έχουν εκλέξει διοίκηση όπως επικαλούνται, άραγε συμμετέχουν στο πρόσφατο Εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΞ; Κι αν ναι με ποιους αντιπροσώπους;

ΑΡΚΕΤΑ! ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ.

Καλούμε την ΠΟΞ να παρέμβει στα μέλη της, μιας και οι δύο ενώσεις είναι μέλη της ΠΟΞ ώστε να υπογραφθούν οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις, ώστε απρόσκοπτα να επικεντρώσουμε στην έναρξη μιας δύσκολης Τουριστικής σαιζόν.

Η ΠΟΕΕΤ δηλώνει την στήριξη και την αλληλεγγύη της στα δύο πρωτοβάθμια Σωματεία μας και θα στηρίξει τις προσπάθειες τους για την υπογραφή των συμβάσεων.

Φυσικά επιθυμούμε την λύση του προβλήματος άμεσα, ωστόσο η συνδικαλιστική μας αντίδραση θα είναι μεγάλη εφόσον παραμείνει το πρόβλημα”.

Για να απαντήσει με επιστολή της η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), ότι “…η Π.Ο.Ξ. ποτέ μέχρι σήμερα δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη τοπικών κλαδικών ΣΣΕ. Και ούτε πρόκειται να το πράξει. Ούτε ασφαλώς πρόκειται να απαιτήσουμε από κάποια Ένωση – Μέλος μας να υπογράψει ή να μην υπογράψει μια ΤΚΣΣΕ”.

Σημειώνεται ότι και η ΓΣΕΕ με παρέμβασή της ζήτησε την υπογραφή τοπικών συμβάσεων στις δύο αυτές περιοχές, ενώ η ΠΟΕΕΤ  έχει υποβάλλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας για να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ που υπέγραψε με την ΠΟΞ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *