Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash
Photo by Jonathan Brinkhorst on Unsplash

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, συστήνει την αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα, μετά την ελληνική απαγόρευση!!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σημαντικό πλήγμα στον ελληνικό Τουρισμό, προκαλεί η κλιμάκωση του θέματος της απαγόρευσης των ταξιδιών από την Σουηδία, που ανακοινώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δύο μόλις ημέρες πριν ξεκινήσουν τα ταξίδια και ενώ είχαν προγραμματιστεί πτήσεις από χθες Τετάρτη.

Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Ann Linde, με χθεσινοβραδυνή δήλωσή της συστήνει στους Σουηδούς πολίτες, “να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αυτό το Καλοκαίρι”.

Όπως έχει γράψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, από την Παρασκευή υπήρχε έντονη ανησυχία στους tour operators, καθώς για χθες 1η Ιουλίου ήταν προγραμματισμένες αρκετές πτήσεις με Σουηδούς τουρίστες που είχαν κλείσει τις διακοπές τους στην χώρα μας. Γράψαμε χαρακτηριστικά: “Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το βράδυ της Παρασκευής υπήρξαν πολλές επικοινωνίες με τον υπουργό Τουρισμό Χάρη Θεοχάρη για το θέμα αυτό, ο οποίος συνιστούσε αναμονή. Το ίδιο έγινε και το Σάββατο σε εμφάνισή του σε τηλεδιάσκεψη. Τελικά χθες το μεσημέρι ανακοινώθηκε μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να υπάρχει και στο θέμα αυτό, πρόβλημα, αφού κάποιοι χάνουν τις διακοπές τους, 2-3 ημέρες πριν πετάξουν”.

Τελικά την Δευτέρα το μεσημέρι, υπήρξε κυβερνητική ανακοίνωση, μετά από σύσκεψη με την συμμετοχή λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με την οποία “μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία”, ενώ χθες η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) εξέδωσε τις σχετικές αεροπορικές οδηγίες (Notams), σύμφωνα με τις οποίεςΜε στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία COVID-19 επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και την Σουηδία. Επίσης παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών. Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη”.

Στο μεταξύ όλοι οι σουηδικοί tour operators, προχώρησαν σε ακυρώσεις των προγραμματισμέων πτήσεων, αφού δεν μπορούσαν να περιμένουν άλλο, με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες Σουηδοί πολίτες να χάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με ότι αυτό σημαίνει…

Η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών
Photo: Kristian Pohl/The Government Offices of Sweden
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας κα. Ann Linde |Photo: Kristian Pohl/The Government Offices of Sweden

Η δήλωση της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας, Ann Linde, έχει ως εξής: “Η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε πρόσφατα να μην επιτρέψει απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία προς την Ελλάδα μέχρι ή και μετά τις 15 Ιουλίου. Αυτή η απόφαση είναι λυπηρή. Δημιουργεί αβεβαιότητα και ανησυχία για τους ταξιδιώτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν από τη Σουηδία στην Ελλάδα αυτό το Καλοκαίρι. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα διατηρήσει συνεχή επαφή με υπουργεία και αρχές της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Σουηδοί τουρίστες ίσως χρειαστεί να εξετάσουν εάν είναι σκόπιμο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν πρέπει να προετοιμαστούν διεξοδικά και να μείνουν ενημερωμένοι. Οι ταξιδιώτες καλούνται να διατηρήσουν στενή επαφή με τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους και να επανεξετάσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Θα πρέπει επίσης να κατεβάσουν την εφαρμογή Resklar της MFA και να ενημερώνονται σχετικά με τις ταξιδιωτικές πληροφορίες που παρέχονται από την Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα στον ιστότοπο Sweden Abroad”.

ksd
adv

Η πρωτότυπη δήλωση, έχει ως εξής: “The Greek Government has recently decided not to allow direct flights from Sweden to Greece until after 15 July. This decision is regrettable. It creates both uncertainty and concern for travellers who have planned to travel from Sweden to Greece this summer. The Ministry for Foreign Affairs will maintain continuous contact with Greek government ministries and authorities. Swedish tourists may need to consider whether it is appropriate to travel to Greece this summer. Those who choose to travel should prepare thoroughly and stay informed. Travellers are urged to maintain close contact with their travel operators and review their insurance cover. They should also download the MFA’s Resklar app and keep updated on the travel information provided by the Embassy of Sweden in Athens on the Sweden Abroad website”.

Γιατί μόνο για Ελλάδα

Στο μεταξύ απορίες γεννά το γεγονός ότι η δήλωση αφορά μόνο στην Ελλάδα και όχι άλλες χώρες του Νότου, όπως λόγου χάρη την Ισπανία. Ταξιδιωτικές πηγές, που δεν έγινε δυνατόν να διασταυρωθούν, αναφέρουν ότι επειδή ακριβώς υπάρχει σύσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της, οι μόνες χώρες που απαγόρευσαν τους Σουηδούς, είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Οι ίδιες πηγές μάλιστα ανέφεραν ότι ξεκινούν charter προς τα Κανάρια Νησιά από Αγγλία και Σουηδία.

Σημειώνεται ότι πλούσιο διπλωματικό παρασκήνιο και πιέσεις υπήρξαν και από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Ιταλίας στις αρχές Ιουνίου, μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στις 29 Μαϊου να ανακοινώσει λίστα 29 χωρών, από τις οποίες θα επιτρέπονταν τα ταξίδια στην Ελλάδα, από την οποία εξαιρούνταν οι δύο αυτές χώρες.

Κι όμως έρχονται από Αγγλία

Στο μεταξύ συνεχίζονται και οι αφίξεις από Αγγλία, μέσω τρίτων χωρών, όπως είχε αποκαλύψει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, στις 27 Ιουνίου, σε ρεπορτάζ με τίτλο: “Πως παρακάμπτεται ο έλεγχος και μπαίνουν ελεύθερα στην Ελλάδα, ταξιδιώτες από οποιαδήποτε χώρα”. Γράψαμε: “Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί η ελεύθερη είσοδος στην Ελλάδα, ταξιδιωτών από κάθε χώρα, χωρίς έλεγχο, παρά μόνο δειγματοληπτικό.

Πιο αναλυτικά, στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου, δεν προβλέπεται η δήλωση της αρχικής χώρας ή αεροδρόμιο αναχώρησης, με αποτέλεσμα ένας πολίτης που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο να έρχεται ελεύθερα στην Ελλάδα, πετώντας π.χ. μέσω Σόφιας.

KSD
adv

Την προηγούμενη εβδομάδα, μια μεγάλη ομάδα στελεχών μεγάλης εταιρίας, ταξίδεψε από το Λονδίνο στην Αθήνα, μέσω Σόφιας, χωρίς να υπάρξει οποιασδήποτε έλεγχος, ενώ και στην δήλωση που συμπλήρωσαν ζητείτο να συμπληρωθεί μόνο το αεροδρόμιο αναχώρησης της πτήσης με την οποία ταξίδεψαν στην Αθήνα.

Στέλεχος της εταιρίας που προβληματίστηκε με την τακτική αυτή, επικοινώνησε με ΕΟΔΥ και Πολιτική προστασία για να λάβει την απάντηση ότι «αυτό προβλέπει ο νόμος».

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, επικοινώνησε με ανώτατο στέλεχος του ΕΟΔΥ, χωρίς ωστόσο να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Μένει να διαπιστωθεί αν με το νέο σύστημα δήλωσης, PLF, που σύμφωνα με την ΥΠΑ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, αυτό θα αλλάξει”.

Σήμερα λοιπόν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, έφθασε στην Ελλάδα μέσω Σόφιας, ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. “Ο 79χρονος Στάνλεϊ Τζόνσον, έφτασε νωρίτερα στην Αθήνα, προκειμένου να μεταβεί στη βίλα που έχει στο Πήλιο. Ο πατέρας του Βρετανού Πρωθυπουργού μάλιστα, δημοσιεύσε φωτογραφίες αλλά και βίντεο του ταξιδιού στην χώρα μας, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως πλήθος χρηστών στα σόσιαλ μίντια στηλίτευσε την κίνηση του πατέρα Τζόνσον, σχολιάζοντας πως επέλεξε να κάνει ταξίδι μέσω Βουλγαρίας ώστε να παρακάμψει την απαγόρευση της Ελλάδας για τις απευθείας πτήσεις από το Λονδίνο μέχρι τις 15 Ιουλίου”.

ksd
adv
Tagged

2 σχόλια στο “Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, συστήνει την αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα, μετά την ελληνική απαγόρευση!!!

  1. Αλαλούμ..δεν ξέρουν τι τους γινεται!
    Βγαζουμε τα μάτια μας μόνοι μας..
    Και ξαφνικά,την τελευταια στιγμή,έχουμε απαγόρευση πτήσεων,προς Ελλάδα(απι Σουηδία,Γερμανία κλπ..)..ενώ απο άσχετες χώρες Μαρόκο,Ιαπωνία,Σουδάν..δεν υπάρχει απαγόρευση..!!
    Ελεος..για γελια και για κλάματα..!!

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *