abta

ABTA: Απώλειες 200.000 θέσεων εργασίας στην τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία του Ην. Βασιλείου

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σχεδόν 200.000 θέσεις εργασίας στην τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία έχουν ήδη χαθεί ή κινδυνεύουν λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με ανάλυση της Ένωσης Βρετανών Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ABTA). Στο πλαίσιο αυτών των δυσάρεστων διαπιστώσεων η ABTA καλεί, για μία ακόμη φορά, τη βρετανική κυβέρνηση να σταματήσει να κωφεύει και να ενσκήψει επάνω από τα προβλήματα της βιομηχανίας, τα έσοδα της οποία έχουν κατρακυλήσει στο -90%, από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η ανάλυση της ABTA εκτιμά ότι, 195.000 άτομα που εργάζονται στη βρετανική ταξιδιωτική βιομηχανία, είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους, είτε κινδυνεύουν να τη χάσουν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης COVID-19. Η ένωση επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παράσχει εξατομικευμένη οικονομική υποστήριξη σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να επανεκκινήσει με ασφάλεια τα ταξίδια, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να έχουν έσοδα αυτό το καλοκαίρι.

Ο τομέας απασχολεί περισσότερα από 526.000 άτομα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε κανονικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται τα προς το ζην του 37% των Βρετανών (πάνω από το ένα τρίτο). Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας που “υποφέρουν”, οι επιχειρήσεις βρίσκονται στο “χείλος” της οικονομικής καταστροφή, με το 57% των ταξιδιωτικών πρακτορείων (ΜΜΕ) να τονίζουν ότι, δεν έχουν χρήματα για να επιβιώσουν περισσότερο από τρεις μήνες, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες συναλλαγών και τη διαθέσιμη κυβερνητική υποστήριξη.

Σύμφωνα με την ABTA, τα ευρήματα δείχνουν την τεράστια πίεση που αντιμετωπίζει η ταξιδιωτική βιομηχανία, μετά από σχεδόν 18 μήνες αυστηρών περιορισμών, που έχουν επιπτώσεις στην ικανότητα του κλάδου να διαπραγματεύεται. Η Ένωση καλεί την κυβέρνηση να παραδώσει ένα πακέτο προσαρμοσμένης χρηματοοικονομικής υποστήριξης, προκειμένου η τουριστική-ταξιδιωτική βιομηχανία να οδηγηθεί σε ανάκαμψη. Η στήριξη αυτή πρέπει να περιλαμβάνει την επέκταση της υφιστάμενης η οποία περιλαμβάνει την επέκταση της υφιστάμενης υποστήριξης εισοδήματος και των αυτοαπασχολούμενων, την επέκταση της πλήρους ανακούφισης των επιτοκίων των επιχειρήσεων και τη δημιουργία ενός νέου τομεακού καθεστώτος “επιδοτήσεων ανάκτησης” για ταξιδιωτικούς πράκτορες, τουριστικούς οργανισμούς και εταιρίες διαχείρισης ταξιδιών.

ksd PRIMAGEL
adv

Η ABTA αναφέρει ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να επεκταθεί η υποστήριξη, δεδομένου ότι οι εργοδοτικές εισφορές θα αυξηθούν στο τέλος του μήνα και η ανακούφιση των επιτοκίων των επιχειρήσεων θα μειωθεί. Όπως υπογραμμίζει, καθώς τα διεθνή ταξίδια παραμένουν σε μεγάλο βαθμό υπό περιορισμό, οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις δεν θα έχουν τα χρήματα για να καλύψουν αυτά τα έξοδα.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να επανεξετάσει τις απαιτήσεις για διεθνή ταξίδια στις 28 Ιουνίου και η βιομηχανία αναμένει, επίσης, την επόμενη αναθεώρηση του συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης των χωρών, που έχει θεσπίσει η βρετανική κυβέρνηση. Όσον αφορά το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης, που κυκλοφόρησε τον περασμένο μήνα για να προσφέρει μια ασφαλή, ουσιαστική, βασισμένη στον κίνδυνο επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, η ABTA αναφέρει ότι πρόκειται ήταν μια λανθασμένη κίνηση, η οποία έχει μειώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη των καταναλωτών απέναντι στα ταξίδια, σε μια κρίσιμη στιγμή.

“Το σύστημα δεν λειτουργεί όπως είχε προβλεφθεί, με τα ταξίδια στο εξωτερικό να παραμένουν υπό αμφισβήτηση, και ως εκ τούτου, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ακόμη χαμένη καλοκαιρινή περίοδο -κρίσιμοι μήνες που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του εισοδήματος των ταξιδιωτικών εταιριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η ABTA καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει την επικείμενη αναθεώρηση για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, βάσει κινδύνου, για την υψηλή, καλοκαιρινή περίοδο, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει:

-Επανέναρξη των ταξιδιών με το σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης.

-Προσθήκη περισσότερων χωρών στην “πράσινη λίστα”, χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι υψηλά και τα αντίστοιχα ποσοστά μόλυνσης είναι χαμηλά.

-Χρήση των λιστών παρακολούθησης για τη διαφοροποίηση της διαχείρισης των νησιωτικών περιοχών από τις ηπειρωτικές.

-Αξιοποίηση της επιτυχίας των προγραμμάτων εμβολιασμού, προκειμένου να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν την υποχρέωση διεξαγωγής τεστ Covid και την καραντίνα, για πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Mark Tanzer: Η βρετανική κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την ταξιδιωτική βιομηχανία

Μιλώντας για τα ευρήματα της ABTA, ο Mark Tanzer, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης, είπε: “Οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις αισθάνονται εντελώς εγκαταλειμμένες από την κυβέρνηση, η οποία απέτυχε σταθερά να παρέχει επαρκή υποστήριξη σε μια βιομηχανία που έχει υποστεί τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι άνθρωποι δούλεψαν ακούραστα μέσα στην πανδημία, προσπαθώντας να παραμείνουν στη ζωή, να αναλάβουν επιπλέον δουλειές, να προχωρήσουν σε απόλυση του μακροχρόνιου, πολύτιμου προσωπικού τους, να ανησυχούν για την αύξηση των χρεών τους. Ενώ μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τον οικονομικό φόρο, όπως μεταφράζεται στις απώλειες θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, ο συναισθηματικός φόρος αυτής της συνεχιζόμενης ‘μάχης’, αφενός φαίνεται να μην έχει τέλος, αφετέρου δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Αν η στρατηγική επισκόπηση της κυβέρνησης για τα διεθνή ταξίδια, στις 28 Ιουνίου, δεν παρουσιάσει ένα λογικό σχέδιο για να ανοίξουν ξανά τα ταξίδια, για το καλοκαίρι, και στοχευμένη υποστήριξη, που να αναγνωρίζει την οικονομική αποτυχία που έχει υποστεί η βιομηχανία αυτή θα αρχίσει πραγματικά να λυγίζει πριν από το καλοκαίρι”.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει υποστεί το μεγαλύτερο, οικονομικό “χτύπημα” από όλους τους τομείς που πλήττονται από την πανδημία, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Ην. Βασιλείου να δείχνουν ότι τα έσοδα για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και τους ταξιδιωτικούς οργανισμούς έχουν μειωθεί σταθερά μεταξύ 86-90% κάθε μήνα, από τον Φεβρουάριο του 2020. Παρά τα στοιχεία αυτά, οι ταξιδιωτικές επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη λάβει συγκεκριμένη υποστήριξη από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε πιο γενικά μέτρα στήριξης, όπως οι επιχορηγήσεις.

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες λιανικής επιλέχθηκαν για τις ελάχιστες επιχορηγήσεις επανεκκίνησης, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί αποκλείστηκαν εντελώς και λιγότερες από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Flulough, καθώς χρειάστηκαν προσωπικό για δραστηριότητες που δεν αποφέρουν έσοδα, όπως η έκδοση επιστροφών και η διαχείριση των κρατήσεων.

Σύμφωνα με την ABTA, την Τετάρτη 23 Ιουνίου, εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από όλο το φάσμα της αεροπορικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας -αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ταξιδιωτικοί οργανισμοί, προμηθευτές και συνεργάτες- ενώνουν τις δυνάμεις τους για μια Ημέρα Ταξιδιού Δράσης (#traveldayofaction), για να ευαισθητοποιήσουν γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ταξιδιωτική βιομηχανία.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *