maska
Engin Akyurt Usnplash

Αχ, αυτή η μάσκα!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η μάσκα πρέπει να προστατεύει το στόμα και τη μύτη. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς κανόνες που μάθαμε τελευταία. Κάποιοι όμως δεν τη θέλουν καθόλου και άλλοι παιδεύονται πολύ για να τη φορέσουν σωστά.

Ήταν στη διαδρομή με το τρένο IC2269 από Στουτγάρδη για Μόναχο όταν ο ελεγκτής κατσάδιασε δυο κυρίους: «Δεν αποκαλείται τυχαία μάσκα που προστατεύει τη μύτη και το στόμα. Εάν δεν βάλετε τη μάσκα έτσι ώστε να καλύπτει τη μύτη, ο επόμενος σταθμός θα είναι και ο τελευταίος για εσάς».

Οι κύριοι ξαφνιάστηκαν και οργίστηκαν αλλά τελικά ακολούθησαν την προτροπή του ελεγκτή. Στο κάτω-κάτω και αυτός έλεγε όλα όσα σκέφτονται αυτοί που φοράνε σωστά τη μάσκα τους και βλέπουν τους άλλους να την περιφέρουν κάτω από τη μύτη.

Ένας από τους πρώτους που τη φόρεσε, με άκομψο ομολογουμένως τρόπο, ήταν ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ. Ήταν στις αρχές Μαρτίου στο Άαχεν σε μια συνάντηση με θέμα το «ψηφιακό νοσοκομείο». Η μύτη του εξείχε περήφανα πάνω από τη μάσκα. Λίγο αργότερα εξηγούσε με ένα σύντομο βίντεο στο twitter πώς φοράει κανείς σωστά τη μάσκα πάνω από τη μύτη και το στόμα.

Σύμφωνα με την Γερμανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας “η μεγαλύτερη πυκνότητα του κορωνοϊού δεν βρίσκεται στους πνεύμονες αλλά στην άνω αναπνευστική οδό, κυρίως στη μύτη και τον φάρυγγα”. Μέσω της αναπνευστικής οδού ο κορωνοϊός εισέρχεται στο σώμα και στη συνέχεια καταλήγει στα διάφορα όργανα του σώματος. Έτσι η μύτη είναι επικίνδυνη και για την είσοδο και για την έξοδο του κορωνοϊού.

Ζωτικής σημασίας η καλή λειτουργία της μύτης

Φυσικά όσο πιο ελεύθερα μπορεί να αναπνεύσει κανείς τόσο καλύτερα είναι, κυρίως όταν καταγράφονται υψηλές θερμοκρασίες. Γενικά όμως ο άνθρωπος έχει ένα θέμα με τη μύτη. Και όχι άδικα. Βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και διαμορφώνει την εικόνα του, αναφέρει η Γερμανική Εταιρεία Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής.

Το πόσο σημαντική είναι η μύτη φαίνεται και από τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία για το 2018 κατέγραψε 450.000 εγχειρήσεις στη μύτη. Οι επεμβάσεις στη μύτη δεν γίνονται μόνο για αισθητικούς λόγους. Η σωστή λειτουργία της είναι ζωτικής σημασίας και αυτό φαίνεται για παράδειγμα σε περιπτώσεις πυρκαγιάς όπου εκλύεται καπνός. Ακόμα η όσφρηση σχετίζεται άμεσα και με τη γεύση. Όποιος έχει διαταραχές στην όσφρηση έχει απώλειες και στη γεύση.

Για το λόγο αυτό πρέπει να την προσέχουμε πολύ και τώρα την περίοδο του κορωνοϊού. Σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ τα κύρια συμπτώματα είναι ο βήχας και ο πυρετός, ωστόσο το 15% αναφέρει και το ‘μπούκωμα της μύτης’.

Δείγμα ιπποτισμού και ανειλικρίνειας…

Το πόσο σημαντική είναι η μύτη φάνηκε και στο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής του 2004. Απονεμήθηκε στους δυο Αμερικανούς ερευνητές Ρίτσαρντ Άξελ και Λίντα Μπουκ, οι οποίοι περιέγραψαν 1.000 γονίδια που παίζουν σημαντικό ρόλο στους υποδοχείς της μύτης.

Στη σημασία της μύτης αναφέρθηκε και ο Γάλλος συγγραφέας Σιρανό ντε Μπερζεράκ (1619-1655), ο οποίος διέθετε μάλιστα μια τεράστια. Έγραφε λοιπόν: «Μια μεγάλη μύτη είναι ένδειξη ενός ευφυούς, ιπποτικού, αξιαγάπητου, ευπροσήγορου και ανυπόκριτου ανδρός και μια μικρή είναι ένα δείγμα περί του αντιθέτου».

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Πρωταγωνιστικό ρόλο στο θέατρο αλλά και στην καθημερινή επικοινωνία, προ κορωνοϊού κυρίως, παίζουν τα χείλη και τα μάτια. Άσε δε που στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα emojis η μύτη είναι ανύπαρκτη. Φατσούλες με χαμογελαστά ή λυπημένα χείλη και μάτια. Μύτη πουθενά. Μόνο η φατσούλα του ψεύτη έχει μια μυτάρα σαν του Πινόκιο. Ε, δεν είναι και ο πιο κολακευτικός συνειρμός για το πολύ χρήσιμο αυτό «εξόγκωμα των σπονδυλωτών».

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Μάρκο Κρέφτινγκ (DPA), Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *