Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Πελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον Οίνο και στον χρόνο | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τριήμερο οίνου, το τρίτο κατά σειρά, μετά την Σαντορίνη και την Δυτική Μακεδονία, πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο, με συνδιοργανωτές το υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το 3ο Συνέδριο, με θέμα «Ένα ταξίδι στον οίνο και στο χρόνο», είχε ως αντικείμενο την ανάδειξη της δυναμικής και των ευκαιριών ανάπτυξης που δημιουργεί ο οινοτουρισμός, σε συνδυασμό με άλλες μορφές τουριστικής δραστηριότητας (γαστρονομικός, ποδηλατικός, πεζοπορικός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, αγροτουρισμός, άυλη πολιτιστική κληρονομιά), για την ελληνική περιφέρεια και ειδικά για μία περιοχή, πλούσια σε ιστορία, αλλά και φημισμένες ετικέτες κρασιού, όπως η Νεμέα.

Η ανάπτυξη θεματικών μορφών Τουρισμού, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Τουρισμού και η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, προωθεί πλήθος δράσεων σε αρκετούς τομείς, με τον Οίνο να έχει κομβικό ρόλο.

Η κα. Σοφία Ζαχαράκη | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μάλιστα ενδεικτικό της εξέλιξης του θέματος και της προόδου, είναι το γεγονός ότι το «Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου» (ΣΕΟ), αποκτάται από ολοένα και περισσότερα οινοποιεία. Ήδη 88, σε σύνολο πάνω από 1.300 σε όλη την επικράτεια το έχουν αποκτήσεις. Μάλιστα, 21 οινοποιεία έχουν το ειδικό αυτό σήμα σε όλη την Πελοπόννησο, καταγράφοντας σημαντικά στοιχεία επισκεψιμότητας, με τους Έλληνες να βρίσκονται στην πρώτη θέση, ακολουθούμενοι από Γερμανούς και Βρετανούς, ενώ 24 οινοποιεία, από διάφορα μέρη, το έλαβαν εντός του 2022.

Στο τριήμερο συνέδριο υπήρξαν πλήθος ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, πάνελς, αλλά και οινογνωσία στα οινοποιϊα Σκούρα, Τσέλεπου, Λαφαζάνη  και Σεμέλη.

Το τριήμερο

Το τριήμερο που ξεκίνησε με χαιρετισμό του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, περιελάμβανε:

– Γευστική δοκιμή στο οινοποιείο Κτήμα Σκούρα
– Επίσκεψη στο Κτήμα Tσέλεπου, Οινοπεριήγηση, ξενάγηση στον αμπελώνα & ελαφρύ γεύμα
– workshop με τον Γιάννη Καρακάση (Master of Wine) με έμφαση στο terroir,  στο Κτήμα Λαφαζάνη
– Εισαγωγή από τον κ. Γεώργιο Μασαούτη, Προϊστάμενος Π.Υ.Τ. Πελοποννήσου,

Η αντιπεριφερειάρχης Άννα Καλογεροπούλου | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τις ομιλίες:

➢ Alessandra Priante, Director – Regional Department for Europe at World Tourism Organization (UNWTO)
• Ειδικές Μορφές Τουρισμού: προκλήσεις και τις δυνατότητες στον κλάδο του Οινοτουρισμού μετά την πανδημία, Δρ Π. Διονυσοπούλου, Γενική Διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής Υπουργείου
Τουρισμού
• Η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος FOOD&DRINK στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, Άννα Καλογεροπούλου.
• Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «Arcadia, Champagne d’ Orient» από τον σκηνοθέτη Κώστα Σπυρόπουλο
➢ του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Στύλιου και

Σοφία Ζαχαράκη και Γιάννης Ανδριανός |©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με συντονιστή τον Γιάννη Παπαδημητρίου από την Καθημερινή:

Α. Συνεχίζοντας την παράδοση με το βλέμμα στο μέλλον
Η νέα γενιά των οινοποιών (Ευαγγελία Παλυβού, Μαρία Μαλτέζου, Δημήτρης Σκούρας, Άρης Τσέλεπος, Βασίλης Λαφαζάνης) μιλάει για τον αμπελώνα της Πελοποννήσου, για τις νέες μεθόδους οινοποίησης, για τον χαρακτήρα του κρασιού, για το πώς βλέπουν το μέλλον της αμπελουργίας και των περιοχών. Η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος (ποτάμι Ασωπού)
Μαζί τους και ο γεωπόνος κ. Π.Μπακασιέτας που έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια να αναζωογονήσει την ποικιλία της Νεμέας.
Β. ΟΝΕ ΤΟ ΟΝΕ με τον Δημήτρη Χατζηνικολάου (Οίνος ο Αγαπητός)
Γ. Η τουριστική ταυτότητα της Νεμέας & της ευρύτερης περιοχής
Συζήτηση με επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα, της εστίασης και της φιλοξενίας (Κώστας Τουλουμτζής -εστιατόριο 17 χωριά-, Αγγελική Γεωμπρέ -τυποποίηση σταφίδας-, Κωνσταντίνος Μαρινάκος -Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου-, Νικόλαος Βλάχος -Πρόεδρος Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Οινοποιείο Λαυκιώτη-, Κώστας Ευσταθίου -Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Νεμέας-, Μαριλένα Παναγοπούλου, Οινολόγος MsC, Kτήμα Παναγόπουλου)

Ακόμη, χαιρετισμούς απεύθυναν  ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας (μέσω video),  ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς,  η γενική γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Και έκλεισε με δείπνο στο Κτήμα Λαφαζάνη.

Οι ομιλίες

Από τις ομιλίες προέκυψε ότι καθίσταται, πλέον, γεγονός, ότι οι Έλληνες μυούνται όλο και πιο πολύ στο κρασί, επισκέπτονται τα οινοποιεία για την εμπειρία να δοκιμάσουν τις τοπικές ποικιλίες, να μάθουν για το κρασί και τα μυστικά του, να δουν τα αμπέλια και τις νέες πρακτικές που χρησιμοποιούνται, με περιβαλλοντικό πρόσημο.

Οι κ.κ. Νίκας και Σκούρας | |©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Επίσης, στο 3ο Συνέδριο, το πρώτο του 2022, καθώς το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021 στη Σαντορίνη και το 2ο το περασμένο Φθινόπωρο στη Δυτική Μακεδονία, ανακοινώθηκε η ψηφιακή πύλη, το portal οινοτουρισμού, που θα λειτουργήσει σε λίγες ημέρες, μέσω του οποίου θα απονέμονται ένα βραβείο για το καλύτερο οινοποιείο με επισκέψιμο σήμα και ένα ακόμα βραβείο για εκείνο το οινοποιείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Η οικοδέσποινα και του 3ου Συνεδρίου Οινοτουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για τις θεματικές μορφές τουρισμού και την τουριστική εκπαίδευση, της οποίας η συμβολή στην ανάδειξη (και) του οινοτουρισμού είναι πολύ μεγάλη, επισήμανε ότι χρειάζεται «να χτίσουμε την προσδοκία για να πάμε στον προορισμό», τονίζοντας ότι «θέλουμε όλα τα τοπόσημα για να βιώσουμε την εμπειρία, από τον πολιτισμό και τα αρχαία έως το κρασί».

Ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων | ©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Γιώργος Στύλιος, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην αναφορά του τόνισε ότι ο οινοτουρισμός, παγκοσμίως, αποφέρει 1,2 τρισ. δολάρια και για να βρεθεί ο αγροτουρισμός στον βαθμό που πρέπει, χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό οικοσύστημα με συνέργειες για την παραγωγή ολοκληρωμένων προϊόντων.

«Ως Υπουργείο θα συνεργαστούμε με συναρμόδια υπουργεία για: ψηφιοποίηση, εκπαίδευση, καινοτομία, και θα στηριχθούμε στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2023-2027. Θα υπάρξουν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, με απορρόφηση έως το 2025 που θα πάνε σε δράσεις ενίσχυσης αγροτουρισμού. Υπάρχει ανοικτή προδημοσίευση 100 εκατ. ευρώ για τον αγροτουρισμό, ενώ μέσω ΚΑΠ, με το πρόγραμμα Leader από 1991 έχουν χρηματοδοτηθεί με 50 εκατ. ευρώ, 200 οινοποιεία. Στην τρέχουσα περίοδο θα γίνουν επιπλέον δράσεις σε 89 οινοποιεία, ύψους 22 εκατ. ευρώ, για προβολή, τους δρόμους κρασιού Πελοποννήσου, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κ.α.», ανέφερε εμφατικά ο Γιώργος Στύλιος.

Tagged

1 σχόλιο στο “ΑΦΙΕΡΩΜΑ | Πελοπόννησος: Ένα ταξίδι στον Οίνο και στον χρόνο | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *