spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

Αγανακτισμένοι οι Ισπανοί από τις ορδές τουριστών που “πνίγουν” τη χώρα | Ζητούν επιπλέον μέτρα κατά του υπερτουρισμού

ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τείχη απέναντι στις ορδές τουριστών, που “πλημμυρίζουν” δημοφιλείς προορισμούς, κυρίως τα καλοκαίρια, υψώνουν οι Ισπανοί, ζητώντας νέο πλέγμα μέτρων για την “αναχαίτιση” του υπερτουρισμού, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν καταβάλλονται από “τουρισμοφοβία”. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας που διενήργησε η κορυφαία διαδικτυακή πλατφόρμας για εξατομικευμένα ταξίδια, Evaneos.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, περίπου το 45% των Ισπανών πιστεύει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ποσοτικά όρια στους επισκέπτες για τον έλεγχο της ροής των τουριστών στις πόλεις και το 70% πιστεύει ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρότερα όρια στις τουριστικές δραστηριότητες σε προστατευόμενες περιοχές, όπως τα φυσικά πάρκα.

Ενώ, όσοι ζουν σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τον υπερτουρισμό ζητούν ακόμη πιο δραστικές ενέργειες, με το 50% να υποστηρίζει ότι η τοπική αρχή θα πρέπει να απαγορεύσει την κατασκευή νέων τουριστικών καταλυμάτων σε ήδη κορεσμένες περιοχές.

Τέσσερις στους δέκα κατοίκους ισπανικών παραθεριστικών κέντρων πιστεύουν ότι υπάρχουν “πάρα πολλά” τουριστικά καταλύματα στην περιοχή τους και κατηγορούν τους ταξιδιώτες ότι έχουν εκτοπίσει τους ντόπιους κατοίκους. Επιπλέον, οι μισοί Ισπανοί είναι υπέρ του να πληρώνουν οι τουρίστες υψηλότερους φόρους για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψής τους.

Εντούτοις, παρά τις αρνητικές συνέπειες του υπερτουρισμού, σύμφωνα με τις απαντήσεις της έρευνας, οι άνθρωποι θεωρούν ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες προσπαθούν να ενσωματωθούν στην κοινότητα και ότι η συνύπαρξη μαζί τους είναι γενικά καλή (67%). Εκτιμούν, επίσης, τα οφέλη του βιώσιμου τουρισμού, ο οποίος συμβάλλει στον πολιτιστικό και οικονομικό εμπλουτισμό (74%).

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 80% των Ισπανών υποστηρίζει ότι πρέπει οι ιθύνοντες να προβληματιστούν σχετικά με το επιθυμητό μοντέλο τουρισμού και το 60,2% αναφέρει εναλλακτικές λύσεις έναντι του μαζικού τουρισμού, όπως ο βιώσιμος ή ο αναγεννητικός τουρισμός.

“Η συνύπαρξη με τους τουρίστες συνεχίζει να είναι η βέλτιστη και δεν αντιμετωπίζουμε ένα σενάριο στο οποίο μπορούμε να μιλάμε για τουριστοφοβία, αλλά πρέπει να προβούμε σε μια αλλαγή μοντέλου, που να διατηρεί τα έθιμα των γειτονιών και των χωριών και να εγγυάται την προστασία του περιβάλλοντος”, εξήγησε η Viola Migliori, επικεφαλής της Evaneos για τη Νότια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ίδια, για την Evaneos, ο υπερτουρισμός δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο μόνο στις κοινότητες που φιλοξενούν τους επισκέπτες, αλλά και στην εμπειρία των Ισπανών ταξιδιωτών.

Το 82% των Ισπανών ομολογεί ότι έχει συναντήσει υπερπλήρεις προορισμούς διακοπών, με συνωστισμό (84%) και μεγάλες ουρές για την επίσκεψη σε μνημεία ή μουσεία (79,9%). Επιπλέον, 7 στους 10 έχουν διαπιστώσει ότι η γαστρονομική προσφορά είναι “ακριβή ή χαμηλής ποιότητας”. Ως αποτέλεσμα, η έρευνα αποδεικνύει ότι το 90% των Ισπανών παρατηρεί ότι οι επισκέπτες στους προορισμούς διακοπών γίνονται όλο και περισσότεροι και ως εκ τούτου ήδη διερευνούν άλλες επιλογές μακριά από τα πλήθη, όπως η αλλαγή ημερομηνίας ταξιδιού εκτός της υψηλής περιόδου ή η επίσκεψη σε μέρη που βρίσκονται πιο κοντά στο σπίτι τους.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *