athens

Αντιδράσεις της ΓΣΕΒΕΕ για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΦΟΡΕΙΣ

Επιπλέον κόστη στις επιχειρήσεις του εμπορίου, παραβίαση του ανταγωνισμού, κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ολιγοπώληση της αγοράς διαβλέπουν έμποροι, εργαζόμενοι και καταναλωτικές οργανώσεις μετά την απόφαση για κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Σε κοινή συνέντευξή τους διερωτώνται πώς η ελληνική κυβέρνηση θα ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ, ενώ κατηγόρησαν ΣΕΒ και ΣΕΤΕ για υποκίνηση του θέματος και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου ότι δεν έχει ιδέα τι γίνεται στην ελληνική αγορά και πώς λειτουργεί.

Αποφάσισαν κλείσιμο των καταστημάτων τις νόμιμες θεσμοθετημένες Κυριακές αρχής γενομένης από την επόμενη, 7 Μαΐου.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας αναφέρει ότι αποφάσισε τη συμμετοχή της στο κλείσιμο των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 7 Μαΐου και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 17ης Μαΐου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Έστω και την ύστατη στιγμή πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η οποία έχει αυτορυθμιστεί καλύπτοντας τις ανάγκες των καταναλωτών. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει για άλλη μια φορά ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα οδηγήσει σε νέα λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις μια ώρα γρηγορότερα σε μια περίοδο που δίνουν καθημερινή μάχη για να επιβιώσουν, παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι θα οδηγηθούν στην ανεργία.

Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές είναι χρήματα και όχι χρόνος για να κάνουν τις αγορές τους.

Η ΓΣΕΒΕΕ αναμένεται να προσφύγει εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο με προηγούμενη απόφαση του είχε κρίνει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές αντισυνταγματικό.

Καλούμε τους συναδέλφους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους και εμπόρους να μην ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους την Κυριακή 7 Μαΐου δίνοντας μια βροντερή απάντηση στις προσπάθειες που γίνονται για ολιγοπώληση της αγοράς”.

Για “χαριστική βολή για εργαζόμενους σε εμπόριο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις” κάνει λόγο η ΓΣΕΕ στη δική της ανακοίνωση, εκφράζοντας “την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή της στην κυβερνητική απόφαση για κατάργηση στην ουσία της Κυριακάτικης αργίας για τους εργαζόμενους στο εμπόριο, μέσα από τη νέα μνημονιακή δέσμευση για άνοιγμα των καταστημάτων 32 Κυριακές το χρόνο”.

Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), η οποία προχωρά σε 24ωρη Πανελλαδική Απεργία στο εμπόριο την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαΐου και στην οποία μετέχουν, με αντίστοιχες αποφάσεις για κλειστά καταστήματα, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ.

Ο Τουρισμός

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΠΟΞ και Α’ αντιπόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μπορεί να λυθεί με καλόπιστο διάλογο και κοινή λογική, εάν “μπουν στην άκρη τα προσωπικά συμφέροντα των διαφόρων φορέων”. Τόνισε δε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές στους τουριστικούς προορισμούς, θα βοηθήσει στην άνοδο του Τουρισμού.

Η θέση του ΕΣΑ

Η Θέση του Ε.Σ.Α για το άνοιγμα των Κυριακών, έχει ως εξής, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: “Σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, εκτός των μεγάλων προβλημάτων ρευστότητας, ανυπαρξίας τραπεζικού συστήματος, συνεχούς πτώσης τζίρου και ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η Μικρομεσαία Εμπορική Επιχείρηση δέχεται ένα ακόμα καίριο πλήγμα, με την προσπάθεια απελευθέρωσης της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η Αντισυνταγματική αυτή απόφαση, που δεν είναι συμβατή με την πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποδομεί πλήρως την αγορά εργασίας, τους κοινωνικούς και οικογενειακούς δεσμούς και καταστρέφει ότι υγιές απέμεινε από την μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα.

Σκοπός είναι, η μεταφορά τζίρου από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις μεγάλες αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα, δημιουργώντας μονοπωλιακές συνθήκες στην αγορά, χωρίς καμία ουσιαστική συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια της οικονομίας.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών παραμένει σταθερός στην πάγια θέση του για λειτουργία των καταστημάτων μόνο οκτώ παραγωγικές Κυριακές το χρόνο, στηρίζει την ομόφωνη απόφαση της «Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας» και της «Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου» και καλεί του εμπόρους της Αθήνας να συμμετέχουν στο Πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απελευθέρωσης λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *