Χαλκιδική – Η παραλία του Αγίου Ιωάννη

Απαισιόδοξες οι επιχειρήσεις στην Χαλκιδική | Τι δείχνει έρευνα του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών μελών του,  διεξάγει τη δίμηνη έρευνα  Βαρόμετρο της Οικονομίας της Χαλκιδικής, προκειμένου να καταγραφούν οι απόψεις και τα προβλήματα των επιχειρηματιών της περιοχής και να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και κινήσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία Interview, κατά τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο 2024. Το δείγμα αποτελείται από 355 επιχειρήσεις διαφόρων μεγεθών, μέλη του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η συμμετοχή των οποίων είναι προαιρετική.

Πτωτικός ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας – Χαμηλό το ποσοστό ικανοποίησης από την πορεία της σεζόν

Στο 4,1 ο δείκτης οικονομικής συγκυρίας των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής από 5,8 του προηγούμενου κύματος, εκφράζοντας  μάλλον το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί, όσο προχωράει η σεζόν.  Σχεδόν διπλάσιο ωστόσο είναι το ποσοστό σε σύγκριση με το 2,1% του αντίστοιχου περσινού ίδιου χρονικού διαστήματος.

Μειώνεται το ποσοστό αυτών που κρίνουν την κατάσταση των επιχειρήσεων τους καλή

18% από 23%, το ποσοστό αυτών, που κρίνουν καλή την κατάσταση των επιχειρήσεων τους, 19% ικανοποιητική από το 23% και 46% μέτρια από το 33%.  Μειωμένο βέβαια συγκριτικά, στο 17% από το 21% του προηγούμενου κύματος,  το ποσοστό αυτών που την κρίνουν κακή, χωρίς όμως να αντιπροσωπεύει κάποια βελτίωση συνολικά.

Υποχωρεί το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι ο τζίρος των επιχειρήσεών τους αυξήθηκε ή παρέμενε ο ίδιος

19% από 23% είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει αύξηση του τζίρου, 45% από 49% ότι παρέμεινε ο ίδιος και 36% από 28% ότι μειώθηκε.

Προσλαμβάνουν νέο και διατηρούν το υπάρχον προσωπικό σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της Χαλκιδικής

Μόλις 13% από 30% είναι το ποσοστό των επιχειρηματιών που δηλώνουν ότι θα προσλάβουν νέο προσωπικό. 82% από 69% ότι θα διατηρήσουν το υπάρχον, ενώ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι θα προβούν σε απολύσεις ανεβαίνει στο 5% από το 1% του προηγούμενου κύματος.

Αυξάνεται κατά 31% το ποσοστό αυτών που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους

Υποχωρεί σημαντικά το ποσοστό, 25% από 51% του προηγούμενου κύματος, αυτών που αναμένουν καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις τους.  49% από 41% αναμένουν τα ίδια αποτελέσματα, ενώ σημαντική αύξηση 26% από 8% ανέρχεται το ποσοστό αυτών, που αναμένουν χειρότερα αποτελέσματα.

Λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο δηλώνει το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρηματιών της Χαλκιδικής για την πορεία της σεζόν που διανύουμε

30% είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την πορεία της σεζόν, 65% λίγο έως καθόλου και 5% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Χειρότερη δηλώνει το 52% ότι θα είναι η φετινή σεζόν

Μόλις 19% είναι το ποσοστό αυτών που αναμένουν να είναι καλύτερη η σεζόν, 29% αναμένει ίδια αποτελέσματα, ενώ 52% δηλώνει ότι κατά την άποψή του η σεζόν θα είναι χειρότερη σε σχέση με την περσινή.

Γολγοθάς η εύρεση προσωπικού

68% δηλώνει ότι αντιμετώπισε προβλήματα στην εύρεση προσωπικού ενώ 32% δηλώνει το αντίθετο.

Προβληματική για τις μετακινήσεις προς Χαλκιδική η κατασκευή του flyover

69% δηλώνει ότι η κατασκευή του flyover επηρεάζει τις μετακινήσεις προς Χαλκιδική, 19% δηλώνει όχι ή μάλλον όχι, ενώ 12% δεν γνωρίζει, δεν απαντά.

Ωστόσο, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας Επιμελητηρίου Χαλκιδικής δείχνει παρακάτω τις μεταβολές στην πάροδο του χρόνου είτε αρνητικές είτε θετικές.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *