money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο 15,2% η πληρότητα των ξενοδοχείων, με μέση τιμή 43 € | Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΙΤΕΠ | Ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Με 15,2% πληρότητα και μέση τιμή 43 ευρώ, δούλεψαν την εβδομάδα 17 έως 23 Ιανουαρίου 2022 -μια μόλις εβδομάδα μετά την εορταστική περίοδο του νέου έτους- τα ελληνικά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, επιβεβαιώνοντας την κραυγή αγωνίας των ξενοδόχων, όπως εκφράστηκε και από τις επίσημες ανακοινώσεις πολλών τοπικών ενώσεων ξενοδόχων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που αποκαλύπτει το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και απαιτούνται άμεσα και στοχευμένα μέτρα στήριξης, καθώς είναι προφανές ότι λειτουργούν σε μη βιώσιμα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος με επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία, στις αρχές του 2022 ζήτησε την στήριξη των ξενοδοχείων από την κυβέρνηση, ενώ με ανακοινώσεις τους μεγάλες τοπικές ενώσεις ξενοδόχων ανέφεραν μέση πληρότητα 12% τους τελευταίους μήνες.

Τα στοιχεία του ΙΤΕΠ

Πιο αναλυτικά,βάσει του παρατηρητηρίου που έχει δημιουργήσει το ΙΤΕΠ για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κάθε εβδομάδα καταγράφονται οι επιδόσεις των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και τα αποτελέσματα της εβδομάδας 17-23/01/2022, έχουν ως εξής:

-Λειτουργούσε το 80% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας.
πληρότητα των ανοιχτών ξενοδοχείων ανέρχεται σε 21,2%.
-Η πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμάται στο 15,2%.
-Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου είναι 43€.

Υπογραμμίζεται ότι στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας η μέγιστη πληρότητα ήταν την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στο 59,7%, ενώ η πληρότητα της τελευταίας εβδομάδας, είναι η χαμηλότερη των τελευταίων μηνών. Το ίδιο ισχύει και με την μέση τιμή, όπου είναι επίσης η χαμηλότερη των τελευταίων μηνών.

Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις των ενώσεων ξενοδόχων, ήρθαν ως απάντηση στις δηλώσεις Κικίλια για πλήρη ανάκαμψη των χειμερινών προορισμών την περίοδο των εορτών. Υπενθυμίζεται ότι οι Ενώσεις Ξενοδόχων Καλαβρύτων, Ευρυτανίας, Δράμας και Ημαθίας, ανέλυσαν τις πολύ χαμηλές πληρότητες που βιώνουν ως ακολούθως:

– Οι πληρότητες στα Καλάβρυτα μετά της 8/1/2022 δεν ξεπερνούν ούτε το 25% ακόμα και τα Σαββατοκύριακα καταγράφοντας αρνητικό ποσοστό πληρότητας όλων των εποχών και δεδομένου ότι η πανδημία καλπάζει το μέλλον της φετινής χειμερινής περιόδου και επιβίωσης των επιχειρήσεων  φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.
– Στην Ευρυτανία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περίοδου του 2019 ήταν 95%, ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 50%.
– Στην Ημαθία με δύο χιονοδρομικά κέντρα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 92% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μόλις 34% και με 2 μονάδες να μην καταφέρουν να ανοίξουν.
– Στην Δράμα, οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%.

Ο Ιορδάνης Μιχαηλίδης, πρόεδρος του ΣΞΔΜ ανέφερε ότι “…στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 85% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 35%” και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Κορινθίας Σοφία Φιλιππίδου τόνισε ότι “στην Ορεινή Κορινθία οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστικής περιόδου του 2019 ήταν 95% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με 55%”. Σύμφωνα δε με τον ΤΟΠ, “..στην περιοχή μας οι πληρότητες κατά το 15νθημερο της εορταστική περίοδο του 2019 ήταν 100% ενώ το αντίστοιχο 15νθήμερο φέτος έκλεισε με μέση πληρότητα 55%”.

Αντίστοιχα, με επιστολή της προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδοχείων Θεσσαλονίκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς αναφέρει σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας από την αρχή της φετινής χρονιάς στον ξενοδοχειακό κλάδο της Θεσσαλονίκης, λόγω των μονοψήφιων ποσοστών πληρότητας και της απουσίας μέτρων στήριξης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, αποκλειστικά δημοσίευε τα στοιχεία της έρευνας του ΙΤΕΠ.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *