©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Απροετοίμαστες οι αεροπορικές εταιρίες απέναντι στην αυξημένη ζήτηση

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολλές αεροπορικές εταιρίες στοιχημάτισαν στο ότι οι εργαζόμενοι θα επέστρεφαν κατά ορδές όταν τα ταξίδια άρχιζαν να επανακάμπτουν και ως εκ τούτου αύξησαν ραγδαία τα εαρινά/καλοκαιρινά δρομολόγιά τους, αναφέρει η GlobalData, παίρνοντας θέση στο φλέγον θέμα των ημερών με τις καθημερινές ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων. Ωστόσο, η κορυφαία εταιρία δεδομένων και ανάλυσης σημειώνει ότι οι αεροπορικές εταιρίες θα έπρεπε να έχουν μάθει από την πανδημία ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο στο σημερινό περιβάλλον.

Ο Ralph Hollister, αναλυτής ταξιδιών και τουρισμού στην GlobalData, σχολιάζει: “Είναι κατανοητό γιατί οι αεροπορικές εταιρίες αύξησαν ταχύτατα τα εαρινά/καλοκαιρινά δρομολόγιά τους για το 2022, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού παρουσίασαν μεγάλη πρόοδο σε πολλές αγορές-“κλειδιά” για την ταξιδιωτική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στις κρατήσεις το 2021. Ωστόσο, πολλές αεροπορικές εταιρίες δυσκολεύτηκαν να προσλάβουν, να αξιολογήσουν και να εκπαιδεύσουν νέο προσωπικό για να ανταποκριθούν στην απρόβλεπτη ζήτηση διεθνών πτήσεων από τους ταξιδιώτες και τώρα αναγκάζονται να ακυρώσουν εκατοντάδες πτήσεις”.

Σύμφωνα με την GlobalData, αεροπορικές εταιρίες όπως η Delta, η Wizz Air και η easyJet έχουν ήδη μειώσει ή πρόκειται να μειώσουν τα δρομολόγιά τους για την άνοιξη/καλοκαίρι λόγω προβλημάτων κλίμακας. “Όταν αναφερόμαστε ειδικά στην easyJet, ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 ότι η εταιρεία πρόσθεσε χιλιάδες επιπλέον θέσεις σε πτήσεις προς την Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022. Ωστόσο, εξετάζοντας τις τάσεις προσλήψεων της easyJet στη βάση δεδομένων Job Analytics της GlobalData, η εταιρία δεν αύξησε τον αριθμό των θέσεων εργασίας (ενεργές θέσεις εργασίας) στις σελίδες καριέρας της, ούτε τον Νοέμβριο του 2021 ούτε τους μήνες που προηγήθηκαν αυτής της ανακοίνωσης”, επισημαίνει η GlobalData.

Η αεροπορική εταιρία, σημειώνει η GlobalData, άρχισε να αυξάνει σημαντικά τη δραστηριότητα προσλήψεων μόλις τους μήνες που προηγήθηκαν της πολυάσχολης καλοκαιρινής περιόδου του 2022, με τον αριθμό των ενεργών θέσεων εργασίας να αυξάνεται κατά 79,3% όταν συγκρίνεται ο Νοέμβριος του 2021 με τον Απρίλιο του 2022. Τότε ήταν που οι αεροπορικές εταιρίες άρχισαν να συνειδητοποιούν το σημαντικό επίπεδο ζήτησης που θα υπήρχε καθ’ όλη τη διάρκεια της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

“Η έλλειψη δραστηριότητας προσλήψεων στο τέλος του 2021, και στη συνέχεια η ξαφνική αύξηση τους μήνες πριν από το καλοκαίρι του 2022, υποδηλώνει ότι αεροπορικές εταιρίες όπως η easyJet μπορεί να αντιμετώπιζαν προβλήματα προσαρμογής, τα οποία οδήγησαν σε υπερβάλλουσες πωλήσεις. Οι εν λόγω αεροπορικές εταιρίες θα μπορούσαν να έχουν κλιμακώσει τις δραστηριότητές τους πιο προσεκτικά, ώστε να αποφύγουν την ακύρωση πρόσθετων πτήσεων σε μεγάλο αριθμό λόγω των πιέσεων στις προσλήψεις”, προσθέτει ο Hollister.

Με πολλούς ταξιδιώτες να αναρωτιούνται γιατί οι εν λόγω αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τα δρομολόγιά τους αν δεν έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν επιπλέον πτήσεις, πρέπει, σύμφωνα με την GlobalData, να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή χρημάτων για να περιοριστεί η ζημία στη φήμη τους.

“Πολλοί ταξιδιώτες θα έχουν ακόμα μια άσχημη γεύση στο στόμα τους λόγω των αγκυλώσεων που έπρεπε να ξεπεράσουν για να λάβουν επιστροφές χρημάτων κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου ακυρώσεων που προκλήθηκε από την πανδημία. Εάν οι αεροπορικές εταιρείες καθυστερήσουν να διεκπεραιώσουν τις επιστροφές μετά από ξαφνικές ακυρώσεις αυτό το καλοκαίρι, οι πελάτες μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ για να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες τους. Οι ταξιδιώτες μπορεί να έδωσαν στις αεροπορικές εταιρείες το πλεονέκτημα της αμφισβήτησης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, αλλά είναι απίθανο να είναι το ίδιο επιεικείς αν παρόμοια ζητήματα εμφανιστούν και πάλι”, προσθέτει ο Hollister.

Tagged

1 σχόλιο στο “Απροετοίμαστες οι αεροπορικές εταιρίες απέναντι στην αυξημένη ζήτηση

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *