Ε.Ε.: Υπόσχεται σκληρό “πακέτο” κυρώσεων κατά της Μόσχας

ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Με τη Ρωσία να κάνει πράξη αυτό που όλη η ανθρωπότητα απευχόταν, εξαπολύοντας επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες, κατά της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει το “ισχυρότερο, το πιο σκληρό πακέτο” κυρώσεων που έχει εξετάσει ποτέ σε έκτακτη σύνοδο κορυφής.

Όπως είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σήμερα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ, θα παρουσιαστεί προς έγκριση στους Ευρωπαίους ηγέτες ένα πακέτο “μαζικών και στοχευμένων κυρώσεων”.

“Θα στοχεύσουμε στρατηγικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας, αποκλείοντας την πρόσβασή της στις τεχνολογίες και τις αγορές που είναι κλειδί για τη χώρα. Θα αποδυναμώσουμε την οικονομική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της για εκσυγχρονισμό”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και πρόσθεσε: “Θα παγώσουμε τα ρωσικά, περιουσιακά στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα σταματήσουμε την πρόσβαση των ρωσικών τραπεζών στις ευρωπαϊκές, χρηματοπιστωτικές αγορές”.

“Είμαστε στενά ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους και τους συμμάχους μας τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, αλλά και, για παράδειγμα, την Ιαπωνία και την Αυστραλία”, είπε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε, επίσης, το πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το “πιο δυνατό, το πιο σκληρό πακέτο” που έχει ποτέ σκεφτεί.

“Μια μεγάλη πυρηνική δύναμη έχει επιτεθεί σε μια γειτονική χώρα και απειλεί με αντίποινα όποια άλλα κράτη επιχειρήσουν να προσφέρουν βοήθεια”, είπε ο Μπορέλ. Και πρόσθεσε: “Αυτή δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι παραβίαση των βασικών αρχών της ανθρώπινης συνύπαρξης. Κοστίζει πολλές ζωές με άγνωστες συνέπειες μπροστά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τους ισχυρότερους δυνατούς όρους”.

“Εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένουμε η ισχυρότερη ομάδα χωρών στον κόσμο και αυτό δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Άμεσα θα σχεδιάσουμε επείγουσα βοήθεια για την Ουκρανία που βρίσκεται σε αυτή τη δεινή κατάσταση”, είπε ο Μπορέλ, τονίζοντας πως η Ρωσία θα λογοδοτήσει για τις πράξεις της.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., καταδίκασε, επίσης, τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την επίθεση κατά της Ουκρανίας, καλώντας τη να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *