naxos

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το αεροδρόμιο της Νάξου

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ήταν η 3η Μαΐου του 2017, όταν και παραδόθηκε στο Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μαργαρίτη η τροποποιημένη μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του Κρατικού Αερολιμένα Νάξου.

Μελέτη που είχε την υπογραφή από τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Χρήστο Παπαγεωργίου και τον Προϊστάμενο του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της Υ.Π.Α. (ΠΡΟΠΕ) Σπύρο Μπουζιάνη.

Και από τότε ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου ώστε να φτάσουμε στο… σήμερα. Ποιο είναι αυτό; Μα η έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Και αυτή έγινε σήμερα Τετάρτη 4 Οκτωβρίου πραγματικότητα…

Εγκρίθηκαν οι όροι για τη λειτουργία του υφιστάμενου αερολιμένα Νάξου και την κατασκευή των έργων για την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό, τη βελτίωση και τη συντήρηση των υποδομών του. Και πλέον αρχίζει η άλλη μάχη…

Αυτή που έχει σχέση με τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων ώστε να δούμε το επόμενο βήμα, την επέκταση κατά 300 μέτρα (στα 1200 επιχειρησιακό μήκος) ώστε να μπορέσουμε να δούμε ακόμη μεγαλύτερα αεροσκάφη όπως επιχειρούν στο νησί….

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο αερολιμένας Νάξου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στην ακτογραμμή, πλησίον των οικισμών Αγίας Άννας και Αγίου Προκοπίου, σε απόσταση 1,5 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά της Χώρας της Νάξου.

Στην υφιστάμενη μορφή του έχει συνολικό εμβαδό 217 στρεμμάτων, διάδρομο μήκους 900 μ. με κατεύθυνση βορρά-νότου, δάπεδο στάθμευσης αεροσκαφών 50×80 μ., συνδετήριο τροχόδρομο πλάτους 15 m, κτίριο αεροσταθμού 350 τ.μ., πυροσβεστικό σταθμό, υδατόπυργο και βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως οικίσκος ηλεκτρογεννητριών κ.ά.

Τα κυριότερα έργα επέκτασης και βελτίωσης του αερολιμένα περιλαμβάνουν:

– Επέκταση του διαδρόμου προσγειώσεων – απογειώσεων του αεροδρομίου προς νότο, σε περιοχή έκτασης 85 στρεμμάτων περίπου που θα απαλλοτριωθεί, ώστε ο διάδρομος να αποκτήσει καθαρό επιχειρησιακό μήκος 1.200 μ. και τις απαιτούμενες ζώνες ασφάλειας.

– Κατασκευή δύο νέων συνδετήριων τροχοδρόμων καθαρού πλάτους 18 μ. και συνολικού (μετά των ερεισμάτων) 25 μ.

– Διαπλάτυνση του υφιστάμενου τροχοδρόμου από 15 σε 18 μ. με συνολικό πλάτος μετά των ερεισμάτων 25 μ.

– Επέκταση δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών κατά 8.000 τ.μ.

– Επέκταση κατά 2.100 τ.μ., αναδαρρύθμιση και βελτίωση του κτιρίου του αεροσταθμού.

– Κατασκευή εσωτερικής περιμετρικής οδού του αεροδρομίου στα όρια της επέκτασης, μήκους 1,5 χλμ. περίπου και πλάτους 6 μ.

– Κατασκευή των απαιτούμενων υδραυλικών έργων αποστράγγισης – αποχέτευσης ομβρίων υδάτων, στη ζώνη επέκτασης του διαδρόμου.

– Μεταφορά των εγκαταστάσεων αεροναυτιλίας σε προς απαλλοτρίωση έκταση 8.700 τ.μ.

– Αποκατάσταση οδικού δικτύου στην περιοχή επέκτασης του αεροδρομίου.-Κατασκευή περίφραξης στα όρια της περιοχής επέκτασης.

– Νέες εγκαταστάσεις και χώροι υποστήριξης σε έκταση 22,7 στρεμμάτων (εκ των οποίων τα 21,5 θα προέλθουν από απαλλοτρίωση και το 1,2 αποτελεί έκταση του δημοσίου προς παραχώρηση).

– Πάρκο καυσίμων.

– Νέος πυροσβεστικός σταθμός – αμαξοστάσιο.

– Υδατόπυργος.

– Βοηθητικοί οικίσκοι, αποθήκες και στέγαστρα.

– Χώρος στάθμευσης οχημάτων και οδική πρόσβαση στον αερολιμένα.

– Ηλεκτρομηχανολογικές και συναφείς εγκαταστάσεις.

– Αντικατάσταση της υπάρχουσας φορητού τύπου φωτοσήμανσης, με νέα μόνιμου τύπου και επέκταση αυτού στο νέο τμήμα του διαδρόμου και στους τροχοδρόμους, με την εγκατάσταση φωτιστικών διαδρόμου, τροχοδρόμων, PAPIS, RTILS κ.λπ.

– Συντήρηση και επισκευή διαδρόμου, τροχοδρόμων, δαπέδων στάθμευσης, κτιρίων και όλων των άλλων στοιχείων αερολιμενικής υποδομής.

– Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου κτιρίου αεροσταθμού, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου βορείως του αεροσταθμού σε προς απαλλοτρίωση έκταση 1.750 τ.μ.

– Σύνδεση δικτύου λυμάτων αερολιμένα με το δίκτυο αποχέτευσης της Νάξου.

Φορέας υλοποίησης και λειτουργίας του έργου είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σε περίπτωση ανάληψης μέρους των εργασιών και ευθυνών υλοποίησης και λειτουργίας του έργου από άλλο φορέα, λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες πρόνοιες για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.

ΠΗΓΗ : www.naxospress.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *