agrotica

Έκθεση των ρεκόρ η 27η Agrotica

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε έκθεση των ρεκόρ αναδεικνύεται η φετινή Agrotica, που εγκαινιάζεται την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 4 του μηνός. Η έκθεση αποτελεί πραγματικό «sold out», με όλο το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης να αξιοποιείται για τις ανάγκες της.

Είναι ενδεικτικό ότι η 27η Agrotica καλύπτει συνολικά πάνω από 39.000 τ.μ. στεγασμένων εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μέγεθος ενισχυμένο κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση,  πετυχαίνοντας μια μοναδική επίδοση. Οι δε εκθέτες ανέρχονται σε 1.950 από 45 χώρες (άμεσοι και έμμεσοι) έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014. Όπως έγινε γνωστό σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ενόψει των εγκαινίων της, ποτέ άλλοτε από το 1985 που ξεκίνησε η Agrotica δεν έχουν επιτευχθεί τέτοια μεγέθη, γεγονός που καθιστά τη φετινή διοργάνωση τη μεγαλύτερη της ιστορίας της, αλλά και την έκθεση που σημειώνει νέα ρεκόρ στο επίπεδο των κλαδικών διοργανώσεων της ΔΕΘ-Helexpo.

Στην 27η Agrotica αποτυπώνονται η καινοτομία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η προσπάθεια της γεωργίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της περιφέρειας της χώρας μας. Μάλιστα, καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ). Επίσης συμμετέχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.

Τις «πύλες» της φετινής Agrotica θα περάσουν πολλές δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ενώ πολυάριθμα γκρουπ εμπορικών αποστολών αναμένονται από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στην έκθεση θα βρεθούν επίσης περίπου 500 προσκεκλημένοι ξένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 20 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι έρχονται μαζικά στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κα.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica, με θέμα: «Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία», το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ. Επίσης ΔΕΘ-Helexpo και Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας (iBO) /ΕΚΕΤΑ συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα: «Από την συμβατική στην “έξυπνη” γεωργία, με τη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής». Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.

Γιορτή του αγροτικού κόσμου η Agrotica

Τη μεγάλη ευθύνη της ΔΕΘ-Helexpo να στηρίξει την Agrotica για να συνεχίσει να παίζει τον σημαντικό της ρόλο στην αγροτική οικονομία υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, κάνοντας αναφορά στα διαρκώς αυξανόμενα μεγέθη της. Απηύθυνε δε κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο να αγκαλιάσει και να σεβαστεί τη διοργάνωση, που, όπως είπε, είναι η δική του γιορτή.

Για απόλυτη κάλυψη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης έκανε λόγο από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως ακόμα και το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως η Agrotica ανήκει πλέον στο club των δυνατών του αγροτικού κλάδου της Ευρώπης.

Με τη σειρά της η νέα πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων, κα Δήμητρα Εμμανουηλίδου, τόνισε πως μέσα στις τέσσερις ημέρες της Agrotica ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια πλήρη έρευνα αγοράς για τον αγροτικό τομέα, ενώ έθεσε και το θέμα αύξησης της διάρκειας της έκθεσης κατά μία ημέρα. Υπογράμμισε δε πως φέτος η διοργάνωση συμπίπτει χρονικά με τη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων για τα νέα σχέδια βελτίωσης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, έτσι οι αγρότες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά μέσω της Agrotica.

Με 39 μέλη του και 13.000 τ.μ. συμμετέχει στην φετινή διοργάνωση ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρός του κ. Σάββας Μπαλουκτσής. Σημείωσε δε πως η Agrotica αποτελούσε ανέκαθεν ένα βήμα για την έκφραση των προβλημάτων του κλάδου, ενώ έκανε αναφορά στην παλαιότητα του στόλου των γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα, αλλά και στην καθίζηση της αγοράς γεωργικών ελκυστήρων, η οποία το 2017 μέτρησε πωλήσεις μόλις 839 τρακτέρ.

Εκτός Agrotica έμειναν πολλές εταιρείες του αγροτικού κλάδου, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης, που εξάντλησε όλο τον διαθέσιμο εκθεσιακό χώρο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο οργάνωσης της έκθεσης, κ. Βασίλη Σπύρου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως φέτος υπήρξε σημαντικό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις που ασχολούνται με την γεωργία ακριβείας και τις εφαρμογές σύγχρονων μεθόδων στη γεωργία.

Ιδιαίτερα μεγάλες είναι οι λειτουργικές ανάγκες της φετινής Agrotica, όπως ανέφερε τέλος ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Αλέξης Τσαξιρλής, που εκτίμησε ότι σε ένα τετραήμερο θα περάσουν τις πύλες της έκθεσης πολύ πάνω από 100.000 άτομα.

Η 27η Agrotica  πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης). Σημειώνεται ότι η νότια πύλη του εκθεσιακού κέντρου μεταφέρεται για τις ανάγκες της έκθεσης στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης», από όπου θα μπορούν να εισέρχονται οι επισκέπτες (αντί της πύλη Τόξο ΧΑΝΘ).

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *