kikilias

Ελέγχεται ο κορωνοϊός στην Κίνα, μηδενική αύξηση κρουσμάτων λέει ο Κινέζος πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ουχάν

ΦΟΡΕΙΣ

Κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Λοιμωξιολόγων, η Kυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες.

Αυτό αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, Πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Το έκτακτο αυτό μέτρο γίνεται για προληπτικούς λόγους με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανηλίκων μαθητών και μαθητριών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, “…Προβλέπεται, επίσης, ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται. Για μια ακόμη φορά θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στην μείωση της διασποράς της νόσου”.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
Aναστέλλεται και η λειτουργία των δομών εκπαίδευσης του Υπουργείο Τουρισμού

Κατόπιν της έκτακτης ανακοίνωσης του Υπουργού Υγείας σχετική με την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, αλλά και των οδηγιών της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, αναστέλλεται και η λειτουργία των δομών εκπαίδευσης που εποπτεύει το Υπουργείο Τουρισμού (ΙΕΚ, ΑΣΤΕ, Σχολές Ξεναγών, Προγράμματα Μετεκπαίδευσης) από αύριο Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020 και για τις επόμενες 14 ημέρες.

Ελέγχεται στην Κίνα

Την ίδια στιγμή, αό τις αρχές Μαρτίου, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα έχει σχεδόν μηδενισθεί (79.800 κρούσματα την 1η Μαρτίου – 80.800 σήμερα σύμφωνα με το στοιχεία του Johns Hopkins) και  σήμερα ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ουχάν, εστία της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, για να επιθεωρήσει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στην πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι.
Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο Κινέζος πρόεδρος τόνισε ότι η εξάπλωση της νόσου «βασικά έχει ανασταλεί», τόσο στην επαρχία, όσο και στην μεγαλούπολη.

Σύμφωνα με το iefimerida, “Διάφορες ενδείξεις στην Ουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων και επίκεντρο της επιδημίας δημιουργούν ελπίδες για σταδιακή άρση των μέτρων καραντίνας που επεβλήθησαν από τις 23 Φεβρουαρίου, όπως το κλείσιμο των 14 από τα 16 νοσοκομείων εκστρατείας που άνοιξαν για τους προσβληθέντες από την νόσο κατοίκους. Τα νοσοκομεία αυτά ήταν εγκατεστημένα σε εργοστάσια, αθλητικές εγκαταστάσεις και σε εκθεσιακό πάρκο, ενώ τα δύο τελευταία αναμένεται να κλείσουν σήμερα Τρίτη.

Άλλο «καλό νέο» είναι η η επιστροφή ορισμένων από των στελεχών του αεροδρομίου της πόλης στην εργασία τους, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο επανάληψης των πτήσεων. Οι υπάλληλοι όλων των αεροδρομίων της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν, έχουν λάβει από την Πέμπτη εντολή να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

Η στρατηγική των Κινέζων αποδίδει καρπούς

Την επιτυχία της στρατηγικής της Κίνας στο χειρισμό της επιδημίας του κορωνοϊού υπογράμμισε εξάλλου και ο ΠΟΥ το Σαββατοκύριακο. «Κατάφεραν να αλλάξουν την πορεία μιας επιδημίας χωρίς εμβόλιο, πράγμα εξαιρετικό», τόνισε ο δρ Μπρους Έιλγουορντ, σύμβουλος του ΓΓ του ΠΟΥ, κατά την επιστροφή του από την Κίνα. Παρά την έκταση της κρίσης και την υψηλή μεταδοτικότητα του κορωνοΪού οι Κινέζοι εμπόδισαν τη διάδοσή του εφαρμόζοντας μια στρατηγική τοποθέτησης σε καραντίνα μερικών μεγάλων πόλεων και επιστρέφοντας σε βασικές πολιτικές δημόσιας υγείας. «Είναι το μήνυμα που είδαμε στην Κίνα – και μια από τις μεγάλες εκπλήξεις», επεσήμανε ο δρ Έιλγουορντ. Αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής; Η αποθεραπεία άνω του 70% όσων είχαν νοσήσει, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο ΠΟΥ.

Την επιτυχία των μέτρων που ελήφθησαν στην Κίνα υπογραμμίζει και η λοιμωξιολόγος και διευθύντρια του ερευνητικού κέντρου Inserm στη Γαλλία, Μαρί Πωλ- Κιενί: «Είναι λίαν θετικά τα νέα. [Οι Κινέζοι] συνεχίζουν να ταυτοποιούν όλα τα κρούσματα, να ιχνηλατούν τις επαφές τους. Οι αριθμοί αυτοί είναι το αποτέλεσμα αυτή της πολιτικής και της απομόνωσης των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε αφελώς ότι όλα έχουν τελειώσει. Πρέπει να περιμένουμε να επιβεβαιωθεί αυτή τη τάση [υποχώρησης των κρουσμάτων], λέει το πρώην μέλος του ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι οι ενίοτε ακραίες μέθοδοι που εφήρμοσαν οι κινεζικές Αρχές δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε δυτικές χώρες.

Τα καλά νέα δεν επικεντρώνονται μόνον στην Ουχάν και την επαρχία Χουμπέι, απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία του νέου κορωνοϊού. Στη Σανγκάη, το πάρκο της Disneyland επαναλειτούργησε τμηματικά χθες Δευτέρα. Το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό, αλλά «περιορισμένος αριθμός» καταστημάτων, εστιατορίων και ένα ξενοδοχείο άνοιξαν στο κοινό, ανακοίνωσε ο αμερικανικός όμιλος.

Ο σουηδικός όμιλος επίπλων IKEA ανακοίνωσε από την πλευρά του το Σαββατοκύριακο ότι επαναλειτούργησαν περισσότερα από τα μισά από τα τριάντα καταστήματά του στην Κίνα”.

Σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα έκτακτη σύσκεψη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση, της Γενικής Γραμματέα του Υπ. Εργασίας κ. Άννας Στρατινάκη, του Διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Σπύρου Πρωτοψάλτη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων με τους κοινωνικούς εταίρους και συγκεκριμένα με τον κ. Γιάννη Παναγόπουλο (ΓΣΕΕ), κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (ΣΕΒ), κ. Γεώργιο Καρανίκα (ΕΣΕΕ), κ. Ιωάννη Βαφειαδάκη (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γιάννη Ρέτσο (ΣΕΤΕ) ενώ στη συνάντηση πήρε μέρος και η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ κ. Ρένα Μπαρδάνη.

Στην έκτακτη σύσκεψη παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το θέμα του κορονοϊού και εκτιμήθηκαν σε βάθος οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της διάδοσης του ιού στους εργασιακούς χώρους.  Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας, ευθύνης και συναίσθησης της κρίσιμης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, συζητήθηκαν όλα τα επιμέρους ζητήματα, εξετάστηκαν λύσεις και προτάσεις με απώτερο σκοπό να εξασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε τακτικούς χρόνους οι συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του ιού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και αφού τεθούν υπό εξέταση τα ολοένα μεταβαλλόμενα δεδομένα εξάπλωσης του ιού.

Τέλος, αποφασίστηκε ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν σήμερα θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας από το Υπουργείο στο πλαίσιο, όμως, της ενιαίας δέσμης των συνεκτικών δράσεων που αποφασίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε σχετικά:

«Ευχαριστώ όλους τους κοινωνικούς εταίρους για την άμεση ανταπόκρισή τους στη σημερινή μου έκτακτη πρόσκληση και, κυρίως, για το πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης που επιδεικνύουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Συμφωνήσαμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και τακτικών συναντήσεων για την από κοινού αντιμετώπιση της απειλής του κορονοϊού, Πολιτεία, εργαζόμενοι, εργοδότες μαζί. Οι προτάσεις που διατυπώθηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής επεξεργασίας και θα αξιοποιηθούν πολύ σύντομα στο πλαίσιο της επόμενης δέσμης κυβερνητικών παρεμβάσεων. Το σίγουρο είναι ότι και αυτή την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, συντεταγμένοι και θα συμβάλουν όλοι από κοινού: Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι». 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *