Οι τουρίστες από την Κίνα θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των ταξιδιών εφέτος, σε σχέση με πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, εκτιμά το Ινστιτούτο Έρευνας για τον Εξερχόμενο Τουρισμό της Κίνας (COTRI), με τις περισσότερες κρατήσεις ξενοδοχείων για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να γίνονται σήμερα για τη Γαλλία και τα Αραβικά Εμιράτα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές επιβαρύνσεις εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας παροχής υπηρεσιών μάρκετινγκ Sojern, την οποία επικαλείται η ισπανική εξειδικευμένη πύλη Hosteltur, για ταξίδια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι Κινέζοι αναζητούν σήμερα συχνότερα στο διαδίκτυο καταλύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (22%), στη Γαλλία (14%), στην Ισπανία (12%), στη Γερμανία (12%) και στην Ιταλία (11%). Όσον αφορά τις πραγματικές κρατήσεις, ωστόσο, η Γαλλία (18%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (16%), η Ισπανία (10%), η Γερμανία (9%) και η Ιταλία (8%) προηγούνται.
Έως και 110 εκατομμύρια διελεύσεις από τα κινεζικά σύνορα αναμένονται το 2023, που θα είναι τα δύο τρίτα του 2019, σύμφωνα με τον Wolfgang Georg Arlt, επικεφαλής του Ινστιτούτου COTRI.
Ο Olivier Ponti του Ινστιτούτου Έρευνας Αγοράς Forward Keys είναι πιο επιφυλακτικός, καθώς, όπως λέει, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί μέχρι την πλήρη ανάκαμψη. “Υπάρχουν ακόμη κάποια εμπόδια. Για παράδειγμα, η έλλειψη προσωπικού στις αεροπορικές εταιρίες και η προσπάθεια αδειοδότησης των αεροπορικών δρομολογίων επιβραδύνουν την ανάπτυξη της αεροπορικής προσφοράς”, είπε.
Παράλληλα, οι Κινέζοι πολίτες εξακολουθούν να περιμένουν πολύ καιρό για την έκδοση διαβατηρίων. Η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες αργούν επίσης να εκδώσουν βίζες. Οι πτήσεις εξακολουθούν επίσης να είναι ακριβές, αναφέρει ο Ray Chen, διευθυντής της κινεζικής διαδικτυακής ταξιδιωτικής πύλης Trip.com.
Περισσότεροι Κινέζοι από το Πάσχα κι έπειτα
Ο εμπειρογνώμονας του COTRI, Wolfgang Georg Arlt, υποψιάζεται ότι περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες θα έπισκεφθούν ευρωπαϊκούς προορισμούς από το Πάσχα και μετά. Μέχρι τότε, τα υλικοτεχνικά εμπόδια που σχετίζονται με τις αφίξεις θα πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.
Ταυτόχρονα, η τουριστική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες επιθυμίες των Κινέζων, οι οποίες έχουν διαφοροποιηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πλέον, δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για μικρότερα μέρη, για τη φύση ή για glamping. Επιπλέον, μετά την πανδημία, έχει γίνει κοινωνικά αποδεκτό για τους πλούσιους να πηγαίνουν διακοπές στη χώρα τους. Έτσι, η Ευρώπη πρέπει τώρα να ανταγωνιστεί την εγχώρια αγορά, κι αυτό είναι κάτι καινούργιο.