Photo by Esther on Pexels

ΕΡΕΥΝΑ: Σε υψηλό 10ετίας οι χαμένες αποσκευές στα αεροδρόμια | Ο κλάδος των αερομεταφορών αναζητά λύσεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Αντιμέτωπα με την αύξηση των ποσοστών λανθασμένου χειρισμού των αποσκευών εν μέσω του αυξανόμενου αριθμού επιβατών βρίσκονται τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρίες, με τον αριθμό των λανθασμένων αποσκευών να διπλασιάζεται σχεδόν από το 2021 έως το 2022 σε 7,6 αποσκευές ανά 1.000 επιβάτες, σύμφωνα με την έκθεση Baggage IT Insights της SITA για το 2023, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών και η συμφόρηση στα αεροδρόμια οδήγησαν στην “εκθετική” αύξηση των ποσοστών λανθασμένου χειρισμού των αποσκευών σε υψηλό δεκαετίας, στα 26 εκατομμύρια.

Η συνολική αύξηση του λανθασμένου χειρισμού ανέδειξε την ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης της επεξεργασίας των αποσκευών. Ο κλάδος μετατοπίζει την προσοχή του στην ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση, με τις τεχνολογικές επενδύσεις που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτοματοποίηση και αυτοεξυπηρέτηση να αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα.

Το 2022, οι καθυστερημένες αποσκευές αντιστοιχούσαν στο 80% του συνόλου των κακομεταχειρισμένων αποσκευών, οι απολεσθείσες και κλεμμένες αποσκευές αυξήθηκαν στο 7% και οι κατεστραμμένες και κλεμμένες αποσκευές μειώθηκαν στο 13%.

Η εκτίναξη του ποσοστού λανθασμένου χειρισμού έρχεται μετά από μια δεκαετία και πλέον μείωσης των λανθασμένα διακινούμενων αποσκευών. Σημαντικές βελτιώσεις των διαδικασιών βοήθησαν το ποσοστό εσφαλμένου χειρισμού ανά χίλιους επιβάτες να μειωθεί κατά 59,7% μεταξύ 2007 και 2021. Ωστόσο, δεδομένης της πίεσης που ασκείται από τις ελλείψεις προσωπικού και στις λειτουργίες μετά τον Covid-19, το ποσοστό λανθασμένου χειρισμού των αποσκευών το 2022, που ανέρχεται σε 7,6 αποσκευές ανά χίλιους επιβάτες, αντιπροσωπεύει αύξηση 75% από το 2021.

H αναζωπύρωση των διεθνών και μακρινών ταξιδιών έχουν σημαντικό μερίδιο σε λάθη φόρτωσης και μεγαλύτερα ποσοστά λανθασμένου χειρισμού των αποσκευών κατά τη μεταφορά. Το σφάλμα φόρτωσης των αποσκευών αντιστοιχούσε στο 18% του συνόλου των κακομεταχειρισμένων αποσκευών το 2022, αντιπροσωπεύοντας μείωση κατά 3%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το σφάλμα φόρτωσης υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντιπροσωπεύοντας το 9% όλων των καθυστερημένων αποσκευών το 2022, γεγονός που οφείλεται στις λειτουργικές πιέσεις στα συστήματα αποσκευών.

Η επένδυση σε πληροφορίες για την κατάσταση των αποσκευών σε πραγματικό χρόνο έχει καταστεί βασική προτεραιότητα για τις αεροπορικές εταιρίες, με το 57% των αεροπορικών εταιριών να παρέχουν στο προσωπικό τους πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου σε πληροφορίες για την κατάσταση των αποσκευών σε πραγματικό χρόνο. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο 84% έως το 2025, ενώ το 67% των αεροπορικών εταιριών σχεδιάζει να προσφέρει πληροφορίες για την κατάσταση των αποσκευών σε πραγματικό χρόνο απευθείας στους επιβάτες, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 25% σήμερα.

Η SITA ανέπτυξε το σύστημα WorldTracer Auto Reflight ως άμεση απάντηση στα υψηλά ποσοστά λανθασμένου χειρισμού που παρατηρούνται κατά τη μεταφόρτωση. Αυτή η λύση εντοπίζει αυτόματα τις αποσκευές που δεν είναι πιθανό να προλάβουν την προγραμματισμένη πτήση ανταπόκρισης και τις καταχωρεί εκ νέου στην επόμενη δυνατή πτήση, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα ετικέτα αποσκευών, ενώ, παράλληλα, ενημερώνει τον επιβάτη.

Η SITA εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση των εργασιών επαναφοράς θα μπορούσε να εξοικονομήσει στον κλάδο έως και 30 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο David Lavorel, Διευθύνων Σύμβουλος της SITA, δήλωσε: “Μετά από μια δεκαετία όπου το ποσοστό κακού χειρισμού μειώθηκε περισσότερο από το μισό μεταξύ 2007 και 2021, είναι αποκαρδιωτικό να βλέπουμε το ποσοστό αυτό να ανεβαίνει και πάλι. Ως κλάδος, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επιβάτες θα είναι και πάλι σίγουροι για τον έλεγχο των αποσκευών τους. Εμείς στη SITA συνεργαζόμαστε άμεσα με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια για να βοηθήσουμε στην επίλυση βασικών ευαίσθητων σημείων στο ταξίδι των αποσκευών μέσω έξυπνων αυτοματισμών, παρακολούθησης και ψηφιακών πλατφορμών”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *