money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ETC: Οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να θεωρούνται πληθυσμοί υψηλού κινδύνου για διάδοση του COVID-19 | Να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Οι ταξιδιώτες δεν πρέπει να θεωρούνται πληθυσμοί υψηλού κινδύνου για την διάδοση του COVID-19, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του EASA και του ECDC και στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την άρση των περιορισμών και την εφαρμογή αυτών των συστάσεων, μέσα από μια συντονισμένη προσέγγιση για τα ταξίδια.

Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) χαιρέτισε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις δοκιμές COVID-19 και την καραντίνα των ταξιδιωτών  από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA), οι οποίοι παρέχουν μια σαφή πορεία για τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με τα ταξιδιωτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Με βάση τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και πληροφορίες, η έκθεση δείχνει ότι ο επιπολασμός του COVID-19 μεταξύ των ταξιδιωτών εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος από ό, τι στην περίπτωση του γενικού πληθυσμού. Ειδικότερα, δεν συνιστάται καραντίνα ή συστηματικός έλεγχος για SARS-CoV-2 στα αεροπορικά ταξίδια, στην τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση.

Οι οδηγίες αναφέρουν σαφώς ότι τα άτομα που ταξιδεύουν δεν πρέπει αυτόματα να θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για εξάπλωση της μόλυνσης, αλλά θα πρέπει μάλλον να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως τα μέλη του τοπικού πληθυσμού που δεν είχαν άμεση επαφή με άτομο που έχει μολυνθεί με COVID-19.

Τα βασικά συμπεράσματα περιλαμβάνουν επίσης:

  • Επιβεβαιώνεται ότι οι αεροπορικοί ταξιδιώτες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% όλων των περιπτώσεων COVID-19 που εντοπίστηκαν και δεν αυξάνουν το ρυθμό μετάδοσης του ιού.
  • Το ECDC και ο EASA προτείνουν εναρμόνιση μεταξύ των κρατών-μελών, βάσει των ειδικών μέτρων που παρουσιάζονται στις κατευθυντήριες γραμμές.
  • Τα κράτη-μέλη πρέπει πάντα να δέχονται τους υπηκόους τους και τους πολίτες της ΕΕ καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν στην επικράτειά τους και πρέπει να διευκολύνουν την ταχεία διέλευση μέσω των εδαφών τους.

Ο πρόεδρος της ETC, Luís Araújo, δήλωσε: “Η σημασία της επανεκκίνησης της κινητικότητας στην Ευρώπη δεν μπορεί να υποτιμηθεί, όσον αφορά στο ρόλο που θα διαδραματίσει στην ανάκαμψη του τουρισμού και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες. Εκατομμύρια μέσα βιοπορισμού που εξαρτώνται από τον τουριστικό τομέα βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης τώρα και απλά δεν μπορούμε να χάσουμε περισσότερο χρόνο με αυτούς τους αδικαιολόγητους περιορισμούς. Αυτή η οδηγία πρέπει να ληφθεί γρήγορα από τις κυβερνήσεις καθώς κατευθυνόμαστε στην περίοδο των διακοπών και ξεκινάμε το δρόμο προς την ανάκαμψη”.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ETC «Παρακολούθηση συναισθημάτων για εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια: Wave 2 », οι Ευρωπαίοι διατηρούν μια ισχυρή επιθυμία να ταξιδέψουν με το 54% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι θα ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες. Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τους περιορισμούς καραντίνας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για ταξίδια στην Ευρώπη και προκαλούν αναβολή περισσότερων ταξιδιών έως το 2021.

Με αυτές τις οδηγίες που θεωρούν ότι οι καραντίνες 14 ημερών είναι αποτελεσματικές μόνο στην «εξαιρετική κατάσταση», η ETC καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να καταργήσουν αμέσως τους ισχύοντες περιορισμούς και να τους αντικαταστήσουν με ολοκληρωμένα οικονομικά μέτρα, όπως ένα κοινό φόρουμ εντοπισμού επιβατών, ταχείες δοκιμές κατά την αναχώρηση και συντονισμένα συστήματα ανίχνευσης.

ksd etc
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *