ursula
photo EC

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική βιομηχανία συνασπίζεται και ζητά test Covid, αντί καραντίνας | Κραυγή αγωνίας | ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Περισσότεροι από 20 ταξιδιωτικοί και τουριστικοί φορείς, καθώς και συνδικάτα από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώθηκαν για να απαιτήσουν την αντικατάσταση των περιορισμών καραντίνας με ένα πανευρωπαϊκό πρωτόκολλο δοκιμών, με κοινή επιστολή τους στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν περισσότερα από 27 εκατομμύρια Ευρωπαίοι που εργάζονται στον τομέα αυτό.

Οι φορείς, που εκπροσωπούν περισσότερες από 5.000 εταιρείες-μέλη, επισημαίνουν τη συνεχιζόμενη έλλειψη συντονισμού και αποκλίνοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς, παραλύοντας τις επιχειρήσεις τους.

Η επιστολή είναι υπογεγραμμένη από αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, σιδηροδρομικές εταιρίες, εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης, catering, ταξιδιωτικά πρακτορεία, παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας, ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες, tour operators, φορείς οδικών μεταφορών και υπηρεσίες logistics, χώρους κατασκήνωσης, πάρκα διακοπών, ταξί, τουριστικά συμβούλια και αρχές και όλες οι σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, “Ο τομέας των Ταξιδιών και του Τουρισμού, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό που στην πραγματικότητα διακυβεύεται, είναι  η ανάκαμψη της Ευρώπης και των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Αυτή η χαοτική κατάσταση απαιτεί την άμεση προσωπική παρέμβασή σας, ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Επομένως, σας παροτρύνουμε να κάνετε αυτό το ζήτημα κορυφαία προτεραιότητα και σας καλούμε να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα, ερχόμενη απευθείας σε επαφή με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων”.

Και συνεχίζει η επιστολή: “Πέρα από το τεράστιο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος, η ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων και η αρχή της απαγόρευσης των διακρίσεων – οι βασικοί πυλώνες και ο ουσιαστικός σκοπός ης ευρωπαϊκής ενοποίησης-, διατρέχουν κίνδυνο. Τα διασυνοριακά ταξίδια εντός της ΕΕ / Σένγκεν εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση. Οι ακραίοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί – ιδίως οι καραντίνες – βασίζονται σε οτιδήποτε εκτός από τον πραγματικό κίνδυνο και δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την καταπολέμηση της επιδημίας, αφού και το ECDC συμβουλεύει επίσημα τα κράτη ενάντια σε αυτούς τους περιορισμούς. Αυτοί οι περιορισμοί δείχνουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν δαιμονοποιήσει τις βιομηχανίες μας.
Αυτό πρέπει να σταματήσει”.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΕΔΩ

Και καταλήγει η επιστολή: “…σας παροτρύνουμε να διασφαλίσετε ότι η Επιτροπή θα έχει την πρωτοβουλία στην ανάπτυξη ενός πρωτοκόλλου τεστ Κορονοϊού της ΕΕ για ταξίδια και την εφαρμογή του προς αποφυγή της καραντίνας, ώστε να ανοίξουν ξανά τα σύνορα. Η Επιτροπή πρέπει επειγόντως να συντονίσει κράτη, ταξιδιωτική βιομηχανία και ιατρικούς φορείς και να αναπτύξει ένα τέτοιο πρωτόκολλο”.

Κραυγή αγωνίας

Στην τελευταία δε παράγραφο, υπάρχει μια πραγματική κραυγή αγωνίας. Αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή: “Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί απειλή ύπαρξης, για πολλές από τις εταιρείες μας και για τους υπαλλήλους μας, οι οποίοι για χρόνια έχουν συμβάλει στη δημιουργία των ιδανικών και των στόχων μιας ενωμένης Ευρώπης. Πρέπει απεγνωσμένα να δούμε λίγο φως στο τέλος της σήραγγας. Ελπίζουμε ότι η ΕΕ δεν θα μας απογοητεύσει”.

Δηλώσεις

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών Luís Araujo δήλωσε: «Τα ευρωπαϊκά ταξίδια και ο Τουρισμός υπέστησαν ένα καταστροφικό πλήγμα από την κρίση του ιού λόγω ανεπαρκούς συντονισμού των συνοριακών περιορισμών, της μείωσης της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών και της μειωμένης ζήτησης των καταναλωτών.

ksd
adv

Η βιομηχανία απλά δεν μπορεί να έχει μια παρόμοια κατακερματισμένη εικόνα με ασυνεπείς και συνεχώς μεταβαλλόμενες εθνικές προσεγγίσεις για το επόμενο διάστημα. Διακυβεύεται σήμερα η ελεύθερη κυκλοφορία και εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ηγηθεί του δρόμου για την αποκατάσταση των ταξιδιών στην ΕΕ».

Αρνητικές εξελίξεις στις Αερομεταφορές

Η επιστολή έρχεται καθώς τα τελευταία στοιχεία από την ACI Europe δείχνουν μια συνεχιζόμενη μείωση της κίνησης των επιβατών κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου, ενώ μόλις χθες το Eurocontrol,  αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την αεροπορική κίνηση, κάνοντας λόγοι για απώλειες 140 δισ. €.

Σύμφωνα με το νέο «Σενάριο τρέχουσας κατάστασης», ο συνολικός αριθμός πτήσεων που αναμένεται στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα είναι 55% χαμηλότερος από το 2019, μείωση 6 εκατομμυρίων πτήσεων ή περαιτέρω μείωση 1 εκατομμυρίου στις ευρωπαϊκές πτήσεις, από το προηγούμενο σενάριο.

Το EUROCONTROL είχε προηγουμένως εκπονήσει προσχέδια σεναρίων κυκλοφορίας στις 24 Απριλίου, το οποίο παρέμεινε εξαιρετικά ακριβές για τον Απρίλιο έως τα τέλη Αυγούστου και προέβλεψε σταδιακή ανάκαμψη από -89% τον Απρίλιο σε -50% τον Αύγουστο. Αυτή η πρόβλεψη ήταν σωστή (+/- 1% κάθε μήνα).

Οι υπογράφοντες

Οι υπογράφοντες είναι οι εξής:
Mr Roland Maurhofer
Chairman
Airline Catering Association (ACA)
Mr Jost Lammers
President
Airports Council International (ACI EUROPE)
Mr Rafal Milczarski
President
Airlines International Representation in Europe (AIRE)
Dr. Erich Forster
President
Alliance of Rail New Entrants (ALLRAIL)
pp Mr Steven Allen
Chairman
Airport Services Association (ASA)
Mr Jan Pie
Secretary General
AeroSpace and Defence Industries Association of Europe (ASD)
Mr Benjamin Smith
Chairman
Airlines for Europe (A4E)
Mr Raine Luojus
Europe CANSO CEO
Committee Chair & CEO Air Navigation Services Civil Air Navigation Services Organization (CANSO)
Mr Juergen Wiese
Chairman of EBAA’s Board of Governors
European Business Aviation Association (EBAA)
Capt. Jon Horne
President
European Cockpit Association (ECA)
Mr Eric Drésin
Secretary General
European Travel Agents’ and Tour Operators’ Associations (ECTAA)
Ms Linda Gedink
President
European Federation of Campingsite Organisations & Holiday Park Associations (EFCO&HPA)
Mr Andrew Kelly
President
European Regions Airline Association (ERA)
Mr Luís Araújo
President
European Travel Commission (ETC)
Mr Frank Moreels
President
European Transport Workers’ Federation (ETF)
Mr Mario Bodini
Chairman
European Tourism Association (ETOA)
Mr Nigel Keal
President
European Travel Retail Confederation (ETRC)
Mr Klaus Ehrlich
Secretary General
EuroGites
Mr Emmanuel Mounier
Secretary General
EU Travel Tech (ETT)
Mr Peter J. Bunce
President and CEO
General Aviation Manufacturers Association (GAMA)
Mr Jens Zimmer
Christensen
President
Hotels, Restaurants & Cafés in Europe (HOTREC)
Mr Jakob Wahl
Executive Director and Vice President
IAAPA EMEA International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA)
Mr Alexandre de Juniac
Director General & CEO
International Air Transport Association (IATA)
Ms Raluca Marian
General Delegate of the Permanent Delegation to the EU International Road Transport Union (IRU)
Mr Loreno Bittarelli
Acting President Taxi Europe Alliance (TEA).

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *