Φορολογικό και άρση του καμποτάζ θέτει «επί τάπητος» η ΕΠΕΣΤ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η άρση του καμποτάζ των σκαφών με εξωκοινοτική σημαία και η διαφαινόμενη φορολόγηση των επαγγελματικών σκαφών άνευ πληρώματος, απασχόλησαν την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ), η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, παράλληλα με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης.
Ειδικά για το θέμα της άρσης του καμποτάζ τα μέλη της Ένωσης ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο, κ. Αντώνη Στελιάτο για την εισήγηση του κουαρτέτου που αφορά την κατάργηση του άρθρου 3α του Νόμου 4256/2014, βάσει του οποίου επιτρέπεται η ναύλωση στην Ελλάδα ενός σκάφους αναψυχής με σημαία εκτός της Ε.Ε., εφόσον αυτό είναι ολικού μήκους άνω των τριάντα πέντε (35) μέτρων, είναι κατασκευασμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του από μέταλλο ή πλαστικό και έχει μεταφορική ικανότητα άνω των δώδεκα (12) επιβατών.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τους επαγγελματίες του θαλάσσιου τουρισμού, οι οποίοι θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει τον κλάδο σε πλήρη αφελληνισμό.
Σε αντίθεση με τη θέση της ΕΠΕΣΤ, η Ένωση Μαρινών Ελλάδος τίθεται υπέρ της κατάργησης της συγκεκριμένης ρύθμισης, αφού θεωρεί ότι μια τέτοια εξέλιξη θα προσελκύσει πληθώρα σκαφών από τις γειτονικές χώρες στις ελληνικές μαρίνες.
Για το συγκεκριμένο θέμα τοποθετήθηκαν, τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Λαμπίρης, όσο και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, οι οποίοι δεσμευτήκαν να εξετάσουν το θέμα ενδελεχώς σε αγαστή συνεργασία με το Δ.Σ. της Ένωσης, με μοναδικό στόχο τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας.
Στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρευρέθησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, κ. Χρήστος Λαμπίρης, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας, κ. Σταύρος Κατσικάδης, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤ, κ. Αντώνης Στελιάτος, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.), κ. Γιώργος Βερνίκος, ο γενικός γραμματέας της ΕΠΕΣΤ, κ. Διογένης Βενετόπουλος, ο ταμίας της ΕΠΕΣΤ, κ. Απόστολος Παπαδόπουλος και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΕΠΕΣΤ, κ. Θρασύβουλος Κανάρης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *