«Φουντώνει» το ενδιαφέρον Ρώσων και Κινέζων για επενδύσεις ακινήτων στην Ελλάδα

ΜΟΝΕΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι χαμηλές τιμές και η απόκτηση της Golden Visa, σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη τουριστική βιομηχανία, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες κεφαλαιακού κέρδους, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον Ρώσων και Κινέζων επενδυτών στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα είναι μία από τις λίγες στην Ευρώπη που δεν έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση του 2008, με αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με τις τιμές στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, οι οποίες έχουν επανέλθει στα προς κρίσης επίπεδα, καθιστώντας τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτου στη χώρα μας ιδιαίτερα συμφέρουσες, όπως αναδεικνύει σε θέμα του το bloomberg.

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα εμφανίζονται πιο μειωμένες από την κατά 25% συρρίκνωση της οικονομίας από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους στην Ευρώπη, το 2008. Μάλιστα, οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα ηλικίας άνω των πέντε ετών συρρικνώθηκαν κατά 45% μεταξύ 2008 και Ιουνίου 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.846 ευρώ (3.369 δολάρια), σύμφωνα με την εταιρία στατιστικής της Γερμανίας. Πρόκειται, δηλαδή, για σχεδόν 1.000 ευρώ φθηνότερη από την Πορτογαλία, η οποία παρέχει ένα παρόμοιο πρόγραμμα θεώρησης για αγοραστές ακινήτων, ενάμισι φορές φθηνότερη από ό,τι στην Ισπανία και τη Γερμανία και σχεδόν τρεις φορές φθηνότερη από ό,τι στην Ιταλία και την Αυστρία. Η Ελλάδα είναι πιο ακριβή από τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.

Αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στον επενδυτή τη λεγόμενη Golden Visa, εξασφαλίζοντάς του τη διαμονή του στη χώρα και, παράλληλα, ένα εισιτήριο για την Ευρώπη, αναδεικνύουν την Ελλάδα στην πλέον συμφέρουσα επιλογή για αγορά ακινήτου μεταξύ των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο George Kachmazov, διευθύνων σύμβουλος της πλατφόρμας ακινήτων Tranio.com, με έδρα στη Μόσχα, προχώρησε στην αγορά ενός κτιρίου στην ελληνική πρωτεύουσα και βρίσκεται, ήδη, στη διαδικασία απόκτησης ακόμη πέντε, με σκοπό την πώληση διαμερισμάτων σε διεθνείς επενδυτές.

Ο Ρώσος μεσίτης συγκαταλέγεται σε εκείνους που βοηθούν «κυνηγούς» ιδιοκτησιών από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία και αλλού να «στοιχηματίσουν» σε μια αγορά που βρίσκεται στο ξεκίνημα της αναβίωσής της.

Παρότι στους στόχους του Kachmazov είναι κυρίως οι Ρώσοι επενδυτές, αυτοί περιλαμβάνουν επίσης Τούρκους, Άραβες και Κινέζους αγοραστές που επιθυμούν να λάβουν τη χρυσή βίζα.

«Το καθεστώς επένδυσης σε αγορά κατοικίας στην Ελλάδα είναι το καλύτερο στην Ευρώπη, καθώς οι ιδιοκτησίες είναι φθηνότερες και οι αποδόσεις από τα βραχυπρόθεσμα μισθώματα υψηλές», δήλωσε ο Kachmazov.

Στην Πορτογαλία, μια επένδυση 500.000 ευρώ σε οποιοδήποτε σχέδιο ακίνητης περιουσίας ή 350.000 ευρώ σε μια ιδιοκτησία 30 ετών μπορεί να προσφέρει άδεια διαμονής υπό ορισμένες συνθήκες.

«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να επωφεληθούν οι αγοραστές από τις χαμηλές τιμές και από μελλοντικά κεφαλαιακά κέρδη, καθώς η αγορά στη χώρα αρχίζει να ανακάμπτει», δήλωσε από την πλευρά του ο Carrie Law, διευθύνων σύμβουλος του δικτυακού τόπου Juwai.com, που φέτος υπέγραψε συμφωνία με την εταιρία μεσιτών ακινήτων της Warren Buffett για την προώθηση των ιδιοκτησιών στην αγορά των ΗΠΑ.

Και οι Κινέζοι στη «μάχη» της αγοράς ακινήτων

Οι έρευνες για ακίνητα στην Ελλάδα από Κινέζους αγοραστές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 159% το τρίτο τρίμηνο του 2017, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, σύμφωνα με τον Law, ο οποίος υποστηρίζει ότι, η απόκτηση θεωρήσεων διαμονής είναι ο βασικός λόγος για να επενδύσουν στη χώρα.

Η Ελλάδα χορήγησε 2.053 χρυσές βίζες μεταξύ 2013 και Οκτωβρίου 2017, ενώ οι Κινέζοι επενδυτές αντιπροσωπεύουν το 43%, σύμφωνα με στοιχεία της Enterprise Greece, της κρατικής υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προώθηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Οι Ρώσοι είναι στη δεύτερη θέση με 18,6% και οι επενδυτές από τη γειτονική Τουρκία ακολουθούν τρίτη με 8,4%.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *