iata

IATA: Αναγνώριση των πρωτοκόλλων ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας των Αερομεταφορών

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΦΟΡΕΙΣ

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) καλωσόρισε την έκδοση των πρωτοκόλλων ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφαλείας των Αερομεταφορών (EASA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Οι οδηγίες των EASA και ECDC ακολουθούν τις συστάσεις των αεροπορικών εταιριών και αεροδρομίων για μία βαθμιδωτή προσέγγιση με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας ενώ θα επιτρέπει την παροχή των απαραίτητων αεροπορικών υπηρεσιών με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.

Ωστόσο, η IATA αναφέρει ότι τα μέτρα θα είναι αποτελεσματικά μόνο εάν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη τα εφαρμόσουν στον ίδιο βαθμό και αναγνωρίσουν το ένα τις προσπάθειες του άλλου. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς τον κλάδο θα μειωθεί ακόμα περισσότερο με αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία και τις θέσεις εργασίας.

Τα κυριότερα σημεία των οδηγιών της EASA περιλαμβάνουν:

  • Την τήρηση της απόστασης στα αεροδρόμια. Τη βελτιστοποίηση των υποδομών των τερματικών σταθμών, όπως για παράδειγμα η παράδοση και η παραλαβή των αποσκευών, και της ασφάλειας με στόχο την αποφυγή δημιουργίας μεγάλων ουρών αναμονής
  • Τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου και στα αεροσκάφη, καθώς και την παροχή του απαραίτητου προστατευτικού εξοπλισμού στο προσωπικό
  • Την ενίσχυση των διαδικασιών καθαρισμού στο αεροδρόμιο και τα αεροσκάφη, ειδικά για επιφάνειες με μεγάλη συχνότητα επαφής
  • Διασφάλιση της απαραίτητης απόστασης μεταξύ των επιβατών από τις αεροπορικές εταιρίες, όπου αυτό επιτρέπεται. Τα μέλη των οικογενειών αλλά και τα άτομα που ταξιδεύουν μαζί θα μπορούν κάθονται σε διπλανές θέσεις.

Ο Τοπικός Αντιπρόεδρος της IATA στην Ευρώπη, Rafael Schvartzman, αναφέρει:

“Οι EASA και ECDC  παρέδωσαν ένα λογικό πλαίσιο για την επανεκκίνηση των αερομεταφορών και της προστασίας της δημόσιας υγείας. Η οδηγία είναι ξεκάθαρη ως προς το ότι οι αεροπορικές θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα τήρησης της απόστασης, όπου αυτό είναι εφικτό, και την ευελιξία ως προς τη διαρρύθμιση των θέσεων. Και τα μέτρα καραντίνας δεν είναι απαραίτητα.

Αλλά είναι σημαντικό όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να εφαρμόσουν τα μέτρα αυτά με έναν ισορροπημένο και κοινώς αναγνωρισμένο τρόπο. Οι τοπικές διαφοροποιήσεις και οι εξαιρέσεις θα πλήξουν την εμπιστοσύνη του κοινού και θα καταστήσουν τη λειτουργία πιο δύσκολη. Κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για τη δημόσια υγεία και την οικονομική ανάκαμψη.

Η IATA θα υποστηρίξει την εφαρμογή των μέτρων αυτών από τα κράτη με τον πιο αποδοτικό και γρήγορο τρόπο”.

Σε δήλωση που συνόδευε τα πρωτόκολλα η EASA εξήγησε ότι τα μέτρα θα αξιολογούνται συνεχώς και θα ανανεώνονται ανάλογα με τις αλλαγές σχετικά με τις γνώσεις για τον κίνδυνο μετάδοσης καθώς και την ανάπτυξη περαιτέρω διαγνωστικών ή προληπτικών μέτρων. Η IATA είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις αρχές αυτές στη διαδικασία βελτιστοποίησης των οδηγιών και των μέτρων.

Διεθνή Standards

Οι οδηγίες των EASA και ECDC θα συνεισφέρουν σημαντικά στους διαλόγους που πραγματοποιούνται στην ομάδα εργασίας της ανάκαμψης των Αερομεταφορών από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO CART).

O Rafael Schvartzman προσθέτει:

“Η ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων είναι η κύρια προτεραιότητά μας. Αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί με ένα και μοναδικό μέτρο. Για αυτό το λόγο θα λάβουμε μία βαθμιδωτή προσέγγιση, η οποία τεκμηριώνεται επιστημονικά και θα ακολουθεί τις συστάσεις της EASA.

Καθώς η υγειονομική κατάσταση και η επιστήμη θα εξελίσσονται, θα συνεργαζόμαστε με τους ρυθμιστές, ώστε να διασφαλίσουμε την εφαρμογή των μέτρων με τον κατάλληλο τρόπο. Και οι 5 αρχές μας θα μας οδηγήσουν σε μία ασφαλή και βιώσιμη επανεκκίνηση των εναέριων ταξιδιών και σε μία σημαντική ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Στην Ευρώπη έχει εφαρμοστεί lockdown για πολλές εβδομάδες. Ο τουριστικός κλάδος, ο οποίος αντιπροσωπεύει εκατομμύρια θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, εξαρτάται σημαντικά από την επανέναρξη των διασυνδέσεων.

Η εξαναγκαστική απομόνωση μας οδηγεί να θέλουμε να επανασυνδεθούμε με τον κόσμο, να απολαύσουμε την αξία της εξερεύνησης, να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες με τους αγαπημένους μας και να αποδράσουμε από την πίεση της καθημερινότητας.

Με αυτές τις λογικές οδηγίες μπορούμε να προσβλέπουμε στην ελευθερία που μπορεί να παρέχει μόνο ο τομέας των αερομεταφορών”.

Διαβάστε ΕΔΩ τα πρωτόκολλα ασφαλείας των EASA και ECDC

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *