iobe

ΙΟΒΕ: Οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα τον Φεβρουάριο

ΜΟΝΕΥ

Η παρατεταμένη αξιολόγηση και η αβεβαιότητα που προκαλεί στο οικονομικό περιβάλλον «βυθίζει» και πάλι τον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος μετά την πρόσκαιρη σταθεροποίησή του στην αρχή του έτους, τον Φεβρουάριο υποχώρησε στις 92,9 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα επιδεινώθηκε και από τις 95,1 μονάδες υποχώρησε στα επίπεδα του προηγούμενου Νοεμβρίου στις 92,9 μονάδες. Πάντως, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ,  παρά την υποχώρησή του, ο δείκτης κυμαίνεται ακόμη σε αισθητά υψηλότερα επίπεδα από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι (89 μονάδες).

Στους επιμέρους τομείς, με εξαίρεση τη Βιομηχανία, σημειώνεται πτώση, η οποία είναι ισχυρή στο Λιανικό Εμπόριο και τις Κατασκευές. Σημαντική κάμψη σημειώνεται και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία πλησιάζει το επίπεδο του Απριλίου πέρυσι, που ήταν και το χαμηλότερο από τον Αύγουστο του 2013.

Το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς και η συνεχής αναβολή πιθανών θετικών επιδράσεων που μπορούν να αναμένονται μετά την ολοκλήρωσή της στις συνθήκες ρευστότητας και την αγορά εργασίας, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε επί τα χείρω αναθεώρηση του προγραμματισμού τους για το τρέχον έτος.

Η διαφοροποίηση στις προσδοκίες του βιομηχανικού τομέα οφείλεται κυρίως στις καλύτερες προβλέψεις για την εξαγωγική του δραστηριότητα στους προσεχείς μήνες.

Στον αντίποδα, η φθίνουσα τάση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αντανακλά και την προσδοκία μελλοντικών δημοσιονομικών μέτρων όσο η συμφωνία για την αξιολόγηση καθυστερεί.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν αισθητά, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα υποδηλώνει διόγκωσή τους. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκαν ελαφρώς.
  • στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβλήθηκαν αρνητικά, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση οι οποίες καλυτέρευσαν, με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα εξέλιξη της ζήτησης να είναι σχεδόν αμετάβλητες.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αποκλιμακώθηκαν, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ οι εκτιμήσεις για το ύψος των αποθεμάτων μεταβλήθηκαν ελαφρώς αρνητικά.
  • στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εντάθηκαν, αλλά οι αρνητικές προβλέψεις απασχόλησης εξομαλύνθηκαν ελαφρώς.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε κυρίως λόγω των αισθητά δυσμενέστερων προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι προβλέψεις για την ανεργία επίσης επιδεινώθηκαν, αλλά ήπια, ενώ η πρόθεση για αποταμίευση παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Ιανουαρίου.

Σταθερότητα στο οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και Ευρωζώνη

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη (+0,1), στις 108 μονάδες, αλλά και την ΕΕ (+0,3), στις 108,9 μονάδες. Αναλυτικότερα:

Στην Ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος είναι αποτέλεσμα της μικρής αύξησης του σχετικού δείκτη στη Βιομηχανία (+0,5) και τις Υπηρεσίες (+1) και περισσότερο στις Κατασκευές (+2,6), ανοδικές τάσεις οι οποίες αντισταθμίζονται κυρίως από την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (-1,4) και σε μικρότερο βαθμό από την οριακή μείωση στο Λιανικό Εμπόριο (-0,4). Σε επίπεδο χωρών, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε στην Ισπανία (+1,3) και την Γαλλία (+1,1), παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητο στην Ολλανδία (+0,1) και την Ιταλία (+0,2) και επιδεινώθηκε στην Γερμανία (-0,8).

Η οριακή καλυτέρευση των προσδοκιών σε επίπεδο ΕΕ προέρχεται από τη βελτίωση του κλίματος στο Ηνωμένο Βασίλειο (+2,3), η οποία και αντιστάθμισε την υποχώρηση του σχετικού δείκτη στην Πολωνία (-0,7). Σε τομεακό επίπεδο, οι προσδοκίες σε σχέση με την Ευρωζώνη διαφοροποιούνται στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς στην ΕΕ σημειώθηκε μικρή βελτίωση των προσδοκιών.

Πηγή: http://www2.iefimerida.gr/

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *