money tourism photo
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ITB Berlin και IPK International: +4% ο Τουρισμός το 2020, 3,9% το 2019 μέχρι σήμερα

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αυξάνεται το 2019, αν και όχι τόσο έντονα όπως και πριν. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξερχόμενες εκδρομές αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 3,9%, δηλαδή κατά μία εκατοστιαία μονάδα κάτω από το 2018. Αυτή τη χρονιά η Ασία σημείωσε πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς μετακινήσεις, ενώ η Λατινική Αμερική παρουσίασε πτώση. Συνολικά, οι πρώτες αναλύσεις τάσεων του World Travel Monitor® της IPK δείχνουν ότι o εξερχόμενος τουρισμός, θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2020.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα του World Travel Monitor® της ITB Berlin και του IPK International, που βασίζεται στα αποτελέσματα αντιπροσωπευτικών συνεντεύξεων με περισσότερους από 500.000 ανθρώπους σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως. Εκπονείται για περισσότερα από 20 χρόνια και αναγνωρίζεται ως η πιο ευρεία συνεχής έρευνα των παγκόσμιων τάσεων ταξιδιών.

Εξερχόμενα ταξίδια από Ασιάτες οδηγούν την παγκόσμια ανάπτυξη

Αύξηση 6%, προκύπτει από την έρευνα στην Ασία στα ταξίδια, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, όπως συνέβη το 2018. Η Κίνα, μακράν η μεγαλύτερη αγορά της ηπείρου, συνέβαλε σε αυτή την ανοδική τάση με αύξηση άνω του μέσου όρου των 9 μονάδων. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες οι μετακινήσεις στο εξωτερικό των Βορειοαμερικανών αυξήθηκαν ελαφρώς πάνω από το μέσο όρο, στο 4,5%. Οι μετακινήσεις των Ευρωπαίων αυξήθηκαν επίσης, αν και στο 2,5 τοις εκατό κατατάσσονταν πολύ πίσω από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική – και κάτω από το περσινό ποσοστό. Αντίθετα, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες οι μετακινήσεις στο εξωτερικό των λατινοαμερικανών είχαν πτώση 3% σε ετήσια βάση.

Η Ασία είναι επίσης ένας δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός

Το ενδιαφέρον για την Ασία ως ταξιδιωτικός προορισμός παρουσιάζει επίσης ανοδική τάση. Με έξι τοις εκατό αύξηση στους επισκέπτες κατά τους πρώτους οκτώ μήνες, σημείωσε υψηλότερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στον κόσμο. Τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι επίσης δημοφιλή, με παγκόσμια αύξηση επισκεπτών κατά 3,5%, ενώ τα ταξίδια στην Αμερική αυξήθηκαν μόνο κατά 2%.

Περαιτέρω αύξηση των διακοπών

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019, τα ταξίδια διακοπών αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 4%, ενώ οι επαγγελματικές μετακινήσεις παρέμειναν στάσιμες. Ωστόσο, αυτό αντικατοπτρίζει δύο αποκλίνουσες τάσεις. “Από τη μία πλευρά έχουμε την συνεχώς αναπτυσσόμενη ταξιδιωτική αγορά MICE, η οποία κατά τους πρώτους οκτώ μήνες αυξήθηκε κατά δύο τοις εκατό και σε αντίθεση με τα παραδοσιακά επαγγελματικά ταξίδια που μειώθηκαν κατά τέσσερα τοις εκατό κατά την ίδια περίοδο”, δήλωσε ο Rolf Freitag , Διευθύνων Σύμβουλος της IPK International.

Τα city breaks εμφανίζουν άνοδο – αύξηση στις κρουαζιέρες

Μετά από συγκρατημένες αυξήσεις πέρυσι, τα city breaks “επέστρεψαν” με έντονη ανάπτυξη, με οκτώ τοις εκατό κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019. Με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς σχεδόν 30% τώρα, τα διαλείμματα στην πόλη κατατάσσονται μόνο ελαφρώς πίσω από τον ήλιο και τις διακοπές στην παραλία που σημείωσαν αύξηση κατά δύο τοις εκατό κατά τους πρώτους οκτώ μήνες. Η αγορά της κρουαζιέρας επεκτάθηκε επίσης, με άνοδο κατά έξι τοις εκατό και συνεπώς πάνω από το μέσο όρο.

Εικόνα ασφαλείας των προορισμών ταξιδιού

Ερωτηθείσα για την τρομοκρατική απειλή μεμονωμένων προορισμών, η πλειοψηφία των παγκόσμιων εξερχόμενων ταξιδιωτών εξακολουθεί να ταξινομεί τους προορισμούς όπως το Ισραήλ, την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και την Τυνησία ως ιδιαίτερα μη ασφαλείς Η πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων στις χώρες αυτές θεωρείται πολύ υψηλή. Όσον αφορά την ασφάλεια, οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Νότια Αφρική και η Γαλλία έχουν επίσης κακή εικόνα. Σε αντίθεση, οι ταξιδιωτικοί προορισμοί όπως η Σκανδιναβία, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Αυστραλία και ο Καναδάς θεωρούνται ασφαλείς, όπου η τρομοκρατική απειλή θεωρείται χαμηλή, σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα του Σεπτεμβρίου αυτού του έτους.

Θετικές προοπτικές για το 2020

Παρά την πολιτική και οικονομική αστάθεια σε όλο τον κόσμο, τα στοιχεία σχετικά με τις ταξιδιωτικές προθέσεις που συγκέντρωσε η IPK International υποδεικνύουν μια θετική προοπτική για το επόμενο έτος: Για την παγκόσμια αγορά εξερχόμενων ταξιδιών, οι προβλέψεις της IPK για το 2020 δείχνουν αύξηση τέσσερις τοις εκατό. Τα εξερχόμενα ταξίδια από τους Ασιάτες αναμένεται να σημειώσουν την υψηλότερη αύξηση κατά πέντε τοις εκατό. Για τα ευρωπαϊκά εξερχόμενα ταξίδια θα αναμένεται ρυθμός ανάπτυξης τριών έως τεσσάρων τοις εκατό και για τους Αμερικανούς τρεις τοις εκατό.

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *