thomas
O Peter Fankhauser, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook

Καταπέλτης το πόρισμα του βρετανικού κοινοβουλίου για την χρεωκοπία της Thomas Cook|VIDEO

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η υφυπουργός Επιχειρήσεων Andrea Leadsom και οι υπηρεσίες της, κατηγορούνται από βουλευτές ότι έδειξαν “μια εξαιρετική έλλειψη ενδιαφέροντος”, πριν από την κατάρρευση του Thomas Cook, για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα που κόστισε την απώλεια 9.000 θέσεων εργασίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και εκατοντάδες εκατομμύρια λιρών απώλειες.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή που διεξήγαγε έρευνα για την κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού εξέδωσε επίσης μια καταδικαστική ετυμηγορία για κακοδιαχείριση των διαδοχικών επικεφαλής της Thomas Cook, Peter Fankhauser, Harriet Green και Manny Fontenla-Novoa, που όλοι εμφανίστηκαν να καταθέσουν τον περασμένο μήνα .

Η επιτροπή εξέφρασε επίσης «απογοήτευση» για το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέτυχε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στον έλεγχο των επιχειρήσεων, πριν από την χρεωκοπία της Thomas Cook.

Η Επιτροπή Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής πρότεινε μια σειρά από συστάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση, τις αμοιβές των εκτελεστικών στελεχών και τα επιδόματα, μετά από ακρόαση από τα πρώην στελέχη του Thomas Cook, εξετάζοντας παράλληλα την χρεωκοπία της εταιρείας.

Η πρόεδρος της επιτροπής, Rachel Reeves, δήλωσε: “Η έρευνά μας έχει διακοπεί από τις εκλογές, αλλά είναι σαφές ότι μια σειρά από εσφαλμένες εκτιμήσεις, οδήγησαν στην κατάρρευση της Thomas Cook. Η συσσώρευση χρέους, τα μπερδεμένα επιχειρηματικά σχέδια, η έλλειψη πρόκλησης στο διοικητικό συμβούλιο και οι ελεγκτές, καθώς και οι επιθετικές λογιστικές πρακτικές, συνέβαλαν στην αποτυχία της επιχείρησης. Οι διευθυντές και οι ανώτεροι υπάλληλοι αμοίβονταν με πολύ υψηλά ποσά σε ετήσιους μισθούς και μπόνους που το προσωπικό της Thomas Cook θα ονειρευόταν να κερδίσει σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Ο κ. Fankhauser μας είπε ότι θα σκεφτεί τους τεράστιους μισθούς που έχει κερδίσει και ελπίζω ότι θα συνειδητοποιήσει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνει. Ο Manny Fontenla-Novoa ζήτησε συγνώμη, αλλά δεν φάνηκε σε θέση να εντοπίσει ότι θα άλλαζε κάποιες από τις αποφάσεις που πήρε, κατά τη διάρκεια της θητείας του και την συσσώρευση χρεών στον όμιλο. Οι συνθήκες αποχώρησης της Harriet Green παραμένουν ασαφείς, αλλά το όραμά της για την επιχείρηση ήταν πιθανώς λιγότερα καταστήματα και λιγότερα προσωπικό. Ποτέ δεν θα μάθουμε αν θα μπορούσαν να διασώσουν την επιχείρηση”.

Και συμπλήρωσε: “Στην κατάρρευση της Thomas Cook αξιοσημείωτο ρόλο διαδραμάτισε η εξαιρετική έλλειψη ενδιαφέροντος που παρουσίασε η υφυπουργός Επιχειρήσεων και οι υπηρεσίες της. Είναι επίσης γεγονός ότι πολλά από τα απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο, τις αμοιβές των εκτελεστικών στελεχών και την εταιρική διακυβέρνηση βρίσκονται εδώ και μήνες σε εκκρεμμότητα από την κυβέρνηση. Η επιτροπή CMA [Επιτροπή Ανταγωνισμού και Αγοράς] και η επιτροπή BEIS δημοσίευσαν προτάσεις τον Απρίλιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση των ελέγχων στην αγορά, την αντιμετώπιση συγκρούσεων συμφερόντων και τη βελτίωση της ποιότητας του ελέγχου, αλλά η κυβέρνηση παρέλειψε να προωθήσει τη νομοθεσία αυτή”.

Η Leadsom

“Τα οικονομικά προβλήματα της Thomas Cook ήταν πολύ σημαντικά, μακροπρόθεσμα και θεσμικά. Δυστυχώς, σε μια ανταγωνιστική αγορά, ορισμένες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν και δεν είναι ο ρόλος της κυβέρνησης να υποστηρίζει εταιρείες “, είπε η Leadsom.

Ισχυρίστηκε ότι μια συμφωνία διάσωσης ύψους 200 εκατομμυρίων λιρών στερλινών, που θα επέτρεπε στον Thomas Cook να ξεπεράσει τη χειμερινή περίοδο, θα ήταν «κακή απόφαση για τον φορολογούμενο».

Η Leadsom αποκάλυψε ότι το κόστος επαναπατρισμού των παραθεριστών του Thomas Cook αναμένεται να είναι διπλάσιο από το ποσό των 40 εκατομμυρίων λιρών σε παρόμοια αλλά μικρότερη επιχείρηση, μετά την χρεωκοπία της Monarch το 2017, με το μεγαλύτερο μέρος του κόστους να καλύπτεται από το πρόγραμμα Atol”.

Οι δαπάνες για τις τρεις πρώτες εβδομάδες της εκκαθάρισης ανήλθαν σε περίπου 21 εκατομμύρια λίρες στερλίνες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *