Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, η ΣΕΤΚΕ μας “ενημερώνει” για -κάποιες- λεπτομέρειες της Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Λάβαμε πριν από λίγο επιστολή από την ΣΕΤΚΕ, για το σαββατιάτικο αποκαλυπτικό δημοσίευμά μας με τη νέα επιβάρυνση, γραφειοκρατική και οικονομική, των τουριστικών καταλυμάτων, με την θέσπιση Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη.
Δεν αισθάνομαι καμία απολύτως ανάγκη να απαντήσω σε τίποτα απ’ όσα γράφει η επιστολή.
Ευτυχώς όλοι γνωριζόμαστε.
Η αγορά είναι πολύ μικρή.
Θυμίζω ότι πριν από δύο περίπου χρόνια, καταργήθηκε σειρά υποχρεωτικών συνδρομών, πλήρως ή μερικώς (π.χ. Επιμελητήρια) και αντικαταστάθηκαν από υπηρεσίες που έχουν αξία και τις πληρώνουν τα μέλη, που τις χρειάζονται… Και προφανώς δεν θα σχολιάσω τα γραφόμενα στην επιστολή.
Διαβάστε τη και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
Δύο απορίες μόνο:
1. τόσο καιρό γιατί δεν διαχωρίζονταν τα νόμιμα από τα παράνομα καταλύματα;
2. Γιατί οι κύριοι του ΣΕΤΚΕ αναγνωρίζουν την οργάνωσή τους πίσω από την νομοθετική αυτή ρύθμιση;
Κων/νος Στ. Δεριζιώτης

Η επιστολή έχει ως εξής:

setke“ΠΡΟΣ : Διευθυντή ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΔΕΛΤΑ Α.Ε. (money-tourism.gr)
Αγαπητέ κύριε Διευθυντά,
Με λύπη μας διαβάσαμε τα όσα αναφέρει στο άρθρο του, ο συντάκτης, με τίτλο «Νέα γραφειοκρατία και έξοδα στα καταλύματα: Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη!!!», το οποίο δημοσιεύτηκε στο money-tourism.gr, στο κατά τα άλλα έγκυρο δημοσιογραφικό σας site, στις 02.07.16.
Αναφερόμενος ο συντάκτης του άρθρου στη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, την προηγούμενη Πέμπτη, και η οποία προβλέπει την υποχρέωση ανάρτησης στα τουριστικά καταλύματα «Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη», καταγγέλλει πως: «Νέες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις και έξοδα, φέρνει νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας την προηγούμενη Πέμπτη και η οποία προβλέπει την ανάρτηση στα καταλύματα «Καρτέλας Ενημέρωσης Πελάτη».
Επίσης ενημερώνει πως «Παράγοντες της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν, κάνουν λόγο για νέα επιβάρυνση, γραφειοκρατική και οικονομική, των καταλυμάτων πάσης φύσεως, ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων, που δεν θα αλλάξει κάτι στην αγορά, ούτε στο μέτωπο των παράνομων δωματίων, ούτε στα έσοδα του Δημοσίου, ούτε στην προστασία των τουριστών.»
Μάλιστα κάνει λόγο για «μικροεξυπηρετήσεις» σε συγκεκριμένους συνδικαλιστές που αναζητούν πόρους.
Και ρωτάμε τον συντάκτη να μας απαντήσει σε ποιες «μικροεξυπηρετήσεις» και σε ποιους συνδικαλιστές συγκεκριμένα αναφέρεται, αλλά και σε ποια οικονομική επιβάρυνση;
Γιατί αποτελεί πράγματι αίσχος να μιλά για επιβάρυνση, αναφερόμενος στο ποσό των 50 έως το πολύ 80 ευρώ που υποχρεούται να καταβάλλει ο κάθε επιχειρηματίας στον συλλογικό του φορέα, ως ετήσια συνδρομή, προκειμένου να προμηθευτεί την «Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη», ένα «εργαλείο» το οποίο διαχωρίζει όχι μόνο τα παράνομα από τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα, αλλά καθορίζει επί της ουσίας τη
σχέση πελάτη-ξενοδόχου, αφού αναφέρεται σε μία σειρά κανόνων, όπως είναι η τιμολογιακή πολική ακυρώσεων, η ώρα άφιξης/αναχώρησης, κ.ο.κ..
Στο σημείο αυτό, θα θέλαμε να σάς επισημάνουμε ότι το συλλογικό μας όργανο έχει καταφέρει, πιέζοντας την πολιτεία, να επιτύχει τη δίκαιη επίλυση μιας σειράς θεμάτων που αφορούν τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.
Θέτοντας, αρχικά, επί τάπητος τη νομοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας τους, όταν τη δεκαετία του ’80 τα καταλύματα του κλάδου μας λειτουργούσαν «συμπληρωματικά των ξενοδοχείων», χωρίς να πληρούν καμία προδιαγραφή και χωρίς άδειες, σήμερα, έχουμε πετύχει τον εκσυγχρονισμό τους και τη λειτουργία τους εντός θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου.
Επιπλέον, σάς κάνουμε γνωστό, ότι τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των οργάνων μας προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους, καταφέρνοντας έτσι να διατηρούν ανοικτά και να λειτουργούν 250-300 γραφεία ανά την  Ελλάδα.
Στο άρθρο σας κάνετε λόγο για «παράγοντες της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν». Σας προκαλούμε, λοιπόν, να μας πείτε ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι παράγοντες και τι γνωρίζουν.
Που ακριβώς ήσασταν, κύριε συντάκτη, που τόσο πολύ «κόπτεστε» για τις οικονομικές επιβαρύνσεις που η Καρτέλα Ενημέρωσης Πελάτη, «φορτώνει» τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, όταν με ρύθμιση η πρώην Υπουργός Τουρισμού, κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, και με συνοπτικές διαδικασίες:
1. Είχε ψηφίσει την υποχρέωση προμήθειας Πιστοποιητικού
Απεντόμωσης, η οποία επιβάρυνε τα τουριστικά καταλύματα από
200-400 ευρώ ετησίως, και την οποία ρύθμιση – προς μεγάλη μας
ανακούφιση – κατήργησε, έπειτα από αίτημά μας, η αναπληρώτρια
Υπουργός Τουρισμού κα. Έλενα Κουντουρά.
2. Υποχρέωσε τα τουριστικά καταλύματα να κατοχυρώνουν τον
διακριτικό τίτλο της επιχείρησης μέσα από το ΞΕΕ, καταβάλλοντας
το ποσό των 580 ευρώ, όταν ο ΕΟΤ παρείχε τη συγκεκριμένη
υπηρεσία δωρεάν.
3. Επέβαλλε την υποχρεωτική πιστοποίηση/κατηγοριοποίηση μέσω του ΞΕΕ και των μόλις 13 «Εταιρειών Ελέγχου & Πιστοποίησης» ανά την Ελλάδα, χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως αλλαγή, σε σχέση με την υπηρεσία κατηγοριοποίησης που παρείχε ο ΕΟΤ και, μάλιστα,
δωρεάν.
4. Και τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε που ήσασταν εσείς που τόσο
ανησυχείτε για τα συμφέροντα του κλάδου μας όταν, πέρυσι, η κα.
Κεφαλογιάννη παραχώρησε στον ΣΕΤΕ την αρμοδιότητα χορήγησης
του «Αυτοκόλλητου Νόμιμης Λειτουργίας», που όντως δεν θα άλλαζε τίποτα ουσιαστικό στην αγορά.
Που ήσασταν, κύριε συντάκτη, τόσες και τόσες φορές που οι επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρέθηκαν αντιμέτωπες με φόρους, χαράτσια και παράλογες επιβαρύνσεις;
Κύριε Διευθυντά, ζητούμε να ανακαλέσει άμεσα τα όσα υποστηρίζει στο συγκεκριμένο άρθρο του ο συντάκτης, αφού αποτελούν ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες.
Και θα σάς παρακαλούσαμε σε επόμενο δημοσιογραφικό σας άρθρο, με αναφορά στη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), καλό θα ήταν να έρχεστε σε επικοινωνία μαζί μας, διασταυρώνοντας τις όποιες πληροφορίες σας και ζητώντας τη θέση μας, όπως, άλλωστε, επιτάσσει η δημοσιογραφική δεοντολογία.
Περιμένουμε την άμεση απάντησή σας, εάν προτίθεστε να ανακαλέσετε, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να σάς καταγγείλουμε δημοσίως.
Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ”

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *