Μαν. Τσακαλάκης: Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους | “Μπήκαμε μέσα” Απρίλιο και Μαϊο | Πολλά ξενοδοχεία θα είναι γεμάτα, αλλά με “κόκκινο” ταμείο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου, αλλά και συνολικά, έθεσε στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Κρήτη, ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ρεθύμνης και γενικός γραμματέας της ΠΟΞ Μανώλης Τσακαλάκης, προτάσσοντας την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων, καθώς τους πρώτους μήνες λειτουργίας “μπήκαν μέσα”, ενώ και τώρα τα περισσότερα ξενοδοχεία 1 έως 3 αστέρων, λειτουργούν με ζημία. Και βέβαια το θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που λειτουργεί απολύτως ανεξέλεγκτα και χωρίς προδιαγραφές.

Πιο αναλυτικά, το υπόμνημα που κατέθεσε ο κ. Τσακαλάκης, έχει ως εξής:

“Προς

κο. Βασίλη Κικίλια, Υπουργό Τουρισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας παραθέτουμε μια σύντομη καταγραφή των βασικότερων θεμάτων που απασχολούν τον ξενοδοχειακό κλάδο.                                                                                                         

Υποδομές

  • ΒΟΑΚ

Η κατασκευή του ΒΟΑΚ θα είναι η σωτηρία για το νησί της Κρήτης αφού θα συμβάλλει θετικά σε όλες τις κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού. Ειδικότερα για το Ρέθυμνο, αποτελεί έργο πνοής διότι μην διαθέτοντας πύλες εισόδου, ο ΒΟΑΚ θα είναι η σύνδεση του νομού μας με τις πύλες εισόδου των όμορων νομών. Επιπλέον, η νέα σύνδεση του αεροδρομίου Χανίων με τον ΒΟΑΚ είναι εξαιρετικά σημαντική για το Ρέθυμνο αλλά και τα Χανιά.

  • Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Το Ρέθυμνο είναι ο μοναδικός νομός της Κρήτης που τις τελευταίες δεκαετίες δεν ενισχύθηκε στις δομές υγείας του με νέες υποδομές όπως ένα νέο νοσοκομείο. Το παρόν νοσοκομείο, παρόλες τις επεμβάσεις που έχει δεχθεί, έχει φτάσει στο όριο δυναμικότητας αλλά και αντοχής του. Είναι επιθυμία όλων των Ρεθυμνιωτών η ίδρυση ενός νέου νοσοκομείου που θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του νομού αλλά και των πολυάριθμων επισκεπτών του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

  • Αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου

Κοινή λογική αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων του νησιού στη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Όμως, προβλήματα ανακύπτουν καθημερινά ακόμη και για ασήμαντα θέματα. Η σωστή και ανεμπόδιστη λειτουργία των αεροδρομίων αλλά και η στελέχωσή τους κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν είναι εκ των ουκ άνευ για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης. 

Πνευματικά δικαιώματα

Απαιτείται πολιτική και νομοθετική παρέμβαση ώστε η απαίτηση του εκάστοτε φορέα δικαιωμάτων (πνευματικά, συγγενικά, τηλεοπτικά κ.α.) από την ελληνική ξενοδοχία και όχι μόνο, μα είναι μέσα σε λογικά πλαίσια και ενιαία. Δηλαδή νομοθετικά, το ελληνικό ξενοδοχείο να απαιτείται να πληρώνει σε έναν φορέα για όλους τους υπάρχοντες και η αμοιβή αυτού να υπολογίζεται πάντα με λογικά οικονομικά κριτήρια. Τούτο αποτελεί χρόνιο και πάγιο αίτημα της Π.Ο.Ξ.

Τουρισμός για όλους

Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα Τουρισμός για όλους μόνο στα νόμιμα αδειοδοτημένα τουριστικά καταλύματα (αποκλεισμός των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης).

Κολυμβητικές δεξαμενές

Για τα ξενοδοχεία με λιγότερα από πενήντα (50) δωμάτια ή με βάθος κολυμβητικής δεξαμενής μικρότερο από ενάμιση (1,5) μ., καθώς και για κολυμβητικές δεξαμενές που βρίσκονται σε roof garden τουριστικών καταλυμάτων και για τις εσωτερικές κολυμβητικές δεξαμενές θα πρέπει η δυνατότητα απασχόλησης επόπτη ασφαλείας, αντί για ναυαγοσώστη πισίνας, να ισχύσει και για τα επόμενα έτη – να μην τίθεται ως εξαίρεση μόνο για το τρέχον έτος. Επίσης για το έτος 2022 θα πρέπει οι επόπτες ασφαλείας να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με βάση τα πτυχία που ήδη διαθέτουν, χωρίς να απαιτείται να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης προγράμματος θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης ναυαγοσώστη πισίνας από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης.

Υγειονομικά πρωτόκολλα

Ενώ καταργούνται οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω Covid, έχει παραμείνει η υποχρέωση των ξενοδοχείων δυναμικότητας άνω των 50 δωματίων να έχουν σύμβαση με ιατρό Covid. Πρόκειται για υποχρέωση που δε συνάδει με τα αντίστοιχα μέτρα που ισχύουν στις υπόλοιπες δραστηριότητες και πρέπει να καταργηθεί. 

Παραξενοδοχία

Εντοπισμός των παράνομων καταλυμάτων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Πρόκειται για καταλύματα που, ενώ εμφανίζονται ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (ορισμένες μάλιστα φορές δεν έχουν καταχωρηθεί  ούτε στο σχετικό μητρώο της ΑΑΔΕ), λειτουργούν ως ξενοδοχεία, παρέχοντας και άλλες, πλην της διαμονής, υπηρεσίες, χωρίς να διαθέτουν τη σχετική άδεια. Τα καταλύματα αυτά θα πρέπει να αδειοδοτούνται, να φορολογούνται (ΦΠΑ, φόρος διαμονής, τέλος παρεπιδημούντων κλπ) κλπ όπως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Σχετικά προτείνεται όταν από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ διαπιστώνεται η παροχή τουριστικών υπηρεσιών να αποστέλλονται τα στοιχεία στο Υπουργείο Τουρισμού για να γίνει έλεγχος σε σχέση με την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας. Ομοίως θα πρέπει τα στοιχεία να αποστέλλονται και στο Υπουργείο Εργασίας για έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Βραχυχρόνιες Μισθώσεις

Εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου και αναβάθμιση του μέσω της:

  • Πρόβλεψης προδιαγραφών υγιεινής και ασφάλειας-πυρασφάλειας
  • Επιβολής φορολογικών κλπ βαρών (δημοτικά τέλη κλπ) ανάλογων με τα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα.
  • Διαχωρισμός ανάμεσα στον πολίτη ο οποίος νοικιάζει βραχυχρόνια το δεύτερο ακίνητο που διαθέτει και τις εταιρείες που διαθέτουν προς βραχυχρόνια μίσθωση εκατοντάδες ακίνητα η κάθε μία. Στην τελευταία περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια κατεξοχήν οικονομική δραστηριότητα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από άποψη φορολογικών κλπ επιβαρύνσεων και υποχρεώσεων ως τέτοια.

Φορολογία

  • Mείωση συντελεστή ΦΠΑ στη διαμονή.
  • Απαλλαγή από το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
  • Κατάργηση του φόρου διαμονής, σε αντίθετη περίπτωση ανταποδοτικότητα (προς τον πρώτο ή δεύτερό βαθμό αυτοδιοίκησης για προβολή ή έργα τουριστικής υποδομής).
  • Επανεργοποίηση της ρύθμισης των 72 δόσεων – Πρόβλεψη της δυνατότητας ένταξης σε αυτή όλων των οφειλών προς το Δημόσιο που έχουν
    βεβαιωθεί μέχρι 31-12-2021 (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που είχαν
    ενταχθεί σε κάποια άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής).                               
  • Ανείσπρακτος ΦΠΑ: Με πρόσφατο παράδειγμα την πτώχευση της Thomas Cook, υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις πτώχευσης τουριστικών γραφείων που η είσπραξη των σχετικών απαιτήσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είναι αντικειμενικά αδύνατη. Στις περιπτώσεις αυτές πιστεύουμε πως θα πρέπει, σύμφωνα και με όσα έγιναν δεκτά με τη με αριθμό 355/2019 απόφαση του ΣτΕ, να προβλέπεται η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ, με μια απλή και σύντομη διαδικασία.
  • Οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών κρατήσεων υπολογίζουν τις προμήθειές που λαμβάνουν και επί των φόρων (ΦΠΑ, τέλος παρεπιδημούντων κλπ), με αποτέλεσμα να ζημιώνονται και οι επιχειρήσεις και να χάνει έσοδα και το κράτος. Ζητείται να εκδοθεί εγκύκλιος από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τον ορθό (φορολογικά) τρόπο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου ζητήματος.
  • Εξαίρεση από την εφαρμογή της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του ν.3842/2010 « Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας πεντακοσίων (500) ευρώ και άνω, που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, εξοφλούνται από τους λήπτες τους, αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, αποκλειστικώς με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, όπως ενδεικτικά άλλα όχι περιοριστικά τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά» για τους προερχόμενους από τα Βαλκάνια και τρίτες χώρες τουρίστες.

Αιγιαλός

  • Τροποποίηση του ν. 4607/2019, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη του καθόλου τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του ξενοδοχειακού κλάδου και αποτέλεσμα των ρυθμίσεων του οποίου είναι πολλές, μικρές ιδίως επιχειρήσεις, να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν το έμπροσθεν αυτών τμήμα του αιγιαλού.
  • Συσχέτιση της παραχώρησης της απλής χρήση του αιγιαλού (σε περίπτωση ομορότητας) με τη δυναμικότητα του ξενοδοχείου. Θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα στο ξενοδοχείο, ανάλογα με τον αριθμό των κλινών του και προκειμένου να είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών του, είτε να αυξήσει τον αριθμό των ξαπλωστρών που τοποθετεί στο χώρο του αιγιαλού, είτε να ζητήσει την παραχώρηση μεγαλύτερου χώρου του αιγιαλού (πέραν των ορίων της ομορότητας).
  • Εξαίρεση των όμορων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από την προβλεπόμενη στο άρθρο 31 του ν.4607/2019 απαγόρευση της παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού όταν το μήκος ή πλάτος αυτού είναι μικρότερο των 5 μέτρων ή όταν το συνολικό εμβαδόν του αιγιαλού είναι μικρότερο των 150 τ.μ..
  • Τροποποίηση του νόμου περί τύπου ομπρελών και απλής χρήσης αιγιαλού ώστε να είναι αποδεκτές και φορητές – λυόμενες κατασκευές τύπου γκαζέπο και κατασκευών αποθήκευσης πάντα με σεβασμό στην περιβαλλοντική νομοθεσία.
  • Εξαγορά-μακροχρόνια μίσθωση του χώρου του παλαιού αιγιαλού.
  • Νομιμοποίηση υφιστάμενων αυθαιρέτων κατασκευών.
  • Ρύθμιση –περιορισμός προστίμων.
  • Εξορθολογισμός του μισθώματος για την απλή χρήση του αιγιαλού σε περίπτωση ομορότητας – υπολογισμός με βάση τον αριθμό κλινών του ξενοδοχείου.

Εργασιακά

  • Επανεργοποίηση της ρύθμισης των 72 δόσεων – Πρόβλεψη της δυνατότητας ένταξης στη ρύθμιση όλων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που
    έχουν προκύψει μέχρι 31-12-2021 (συμπεριλαμβανομένων και αυτών που
    είχαν ενταχθεί σε κάποια άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής).
  • Επίσπευση των διαδικασιών νομοθέτησης της νέας πάγιας ρύθμισης σε 24 δόσεις (κατά το πρότυπο όσων ισχύουν στην περίπτωση της ΑΑΔΕ).
  • Το επιτόκιο υπερημερίας σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον
    ΕΦΚΑ ανέρχεται στο εξωπραγματικό ποσοστό του 15%. Θα πρέπει το επιτόκιο αυτό να μειωθεί δραστικά και αναδρομικά να εφαρμοστεί ένα νέο επιτόκιο που θα κινείται εντός λογικών πλαισίων, στα πρότυπα των ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ (κλιμακωτό).
  • Πρόσθετη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις των κλάδων στους οποίους έχουν υπογραφεί σσε που έχουν κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτικές (όπως ισχύει στον κλάδο των ξενοδοχείων) – θα αποτελέσει κίνητρο για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ενεργειακό  

  • Άμεση προκήρυξη του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ, ώστε να μπορέσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις εγκαταστάσεις τους.
  • Πρόβλεψη ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος (Επαγγελματικό μέσης και χαμηλής τάσης ξενοδοχείων) ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα πρότυπα των βιομηχανικών χρεώσεων.
  • Επιδότηση τιμής πετρελαίου θέρμανσης για ξενοδοχεία του ορεινού όγκου.

Πολεοδομικός Σχεδιασμός

Αναμένοντας το νέο χωροταξικό για τον Τουρισμό, επαναφέρουμε το αίτημά μας να προβλεφθούν στα Περιφερειακά Χωροταξικά σχέδια μεταβατικές ρυθμίσεις για τις εκτάσεις που έχουν αγοραστεί κατά το χρόνο έκδοσής τους.

Δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ, ΕΣΠΑ

  • Γίνεται μέσω των Περιφερειών διαβούλευση για τη διαμόρφωση του περιεχομένου των προσκλήσεων του ΕΣΠΑ 2 με 3 χρόνια πριν από την προγραμματική περίοδο. Ωστόσο οι συνθήκες και οι ανάγκες μεταβάλλονται συνεχώς λόγω του διαρκώς αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού στον κλάδο μας. Οπότε θα πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία συνεχούς διαβούλευσης, η οποία να συνεχίζεται και κατά την έναρξη της προγραμματικής περιόδου.
  • Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) από τα 5 στα 10 έτη.
  • Λόγω του υποχρεωτικού κριτηρίου των ΕΜΕ, πολλές μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που λειτουργούν εποχικά, αποκλείονται από το ΕΣΠΑ και στερούνται της δυνατότητας εκσυγχρονισμού. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων θα πρέπει να προβλεφθεί δυνατότητα απόκλισης από το συγκεκριμένο κριτήριο. Σε αντίθετη περίπτωση προτείνουμε είτε να προσμετράται στις ΕΜΕ και ο αυτοαπασχολούμενος ή οι ΕΜΕ να υπολογίζονται συνεκτιμούμενης της εποχικότητας.
  • Δεν μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα ΕΣΠΑ οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει συμβάσεως franchising χρησιμοποιούν τον τίτλο διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων.
  • Προβλέπεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ ως μοριοδοτούμενο αξιολογικό κριτήριο οι εξαγωγές, κριτήριο που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (αν και ασκούν λόγω του εισερχόμενου τουρισμού μια κατεξοχήν εξαγωγική δραστηριότητα), δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να καλύψουν.
  • Έχουν εξαιρεθεί από το μέτρο της επιδότησης τόκων τα ξενοδοχεία που είχαν συμβάσεις sales and lease back. Το συνολικό κόστος ενίσχυσής τους δεν υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ.

Θέματα ασφάλειας

  • Τουριστική αστυνομία – Επαναλειτουργία της τουριστικής αστυνομίας στους προορισμούς όπου λειτουργούσαν οργανωμένα τμήματα. Η τουριστική αστυνομία για πολλούς λόγους (καλύτερη γνώση της τουριστικής νομοθεσίας – ξένες γλώσσες κλπ) μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα στις διάφορες μορφές ελέγχων. Στη σημερινή συγκυρία μάλιστα, η ανάγκη επανίδρυσης της τουριστικής αστυνομίας είναι ακόμα μεγαλύτερη, λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης και της παραξενοδοχίας. Παρά τις προσπάθειες της ΑΑΔΕ και των υπηρεσιών των Π.Υ.Τ., υπάρχει ανάγκη για επιτόπιους ελέγχους και η τουριστική αστυνομία μπορεί να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά το έργο αυτό.
  • Βελτίωση των συνθηκών που επικρατούν στα χερσαία σύνορα της χώρας – απαιτείται αύξηση του προσωπικού, βελτίωση των κτιριακών υποδομών και κυρίως έγκαιρος προγραμματισμός (απόσπαση προσωπικού για τη θερινή περίοδο).

Δημοτικά Τέλη

  • Απλούστευση διαδικασίας απαλλαγής εποχικών επιχειρήσεων από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για την περίοδο που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά.
  • Ορθή εφαρμογή του τρόπου υπολογισμού δημοτικών τελών για τα δωμάτια των ξενοδοχείων.

Θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και τη κατάρτιση

  • Ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο. Χρόνιο αίτημα της κοινωνίας και φορέων του Ρεθύμνου.
  • Ενίσχυση της ήδη ιδρυθείσας Σχολής Ξεναγών στο Ρέθυμνο.
  • Τουριστικό λύκειο – Σύσταση ΕΠΑΛ Τουρισμού ή Τουριστικών τμημάτων στα ΕΠΑΛ της χώρας.
  • Καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης στην πρώτη και δεύτερη βαθμίδα εκπαίδευσης με ειδικά μαθήματα στην ευέλικτη ζώνη (κατ΄αναλογία όσων ισχύουν για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή).
  • Τα τελευταία χρόνια πάγιο αίτημα μας ήταν η πρόβλεψη της Σχολικής ανάπαυλας (Δημιουργία 4 ημέρων διακοπών μετά την Καθαρά Δευτέρα που θα συνδυάζονται με περιβαλλοντικές – πολιτιστικές δράσεις. Οι ημέρες αυτές μπορούν να καλύπτονται στην αρχή και το τέλος της σχολικής περιόδου. Η δράση αυτή θα συμβάλει στη στήριξη των μικρών/μεσαίων επιχειρήσεων των χειμερινών, αστικών και μη, προορισμών). Σε περίπτωση που η συγκεκριμένη πρότασή μας δεν μπορεί να υλοποιηθεί, προτείνουμε την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών με βάση τις ειδικές μορφές τουρισμού (κανόε – καγιάκ, πεζοπορία, ποδηλασία κλπ) στα πρότυπα των περιβαλλοντικών εκπαιδευτικών εκδρομών”.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Μαν. Τσακαλάκης: Αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους | “Μπήκαμε μέσα” Απρίλιο και Μαϊο | Πολλά ξενοδοχεία θα είναι γεμάτα, αλλά με “κόκκινο” ταμείο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *