moscow russia
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μηδενικός ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία της Ρωσίας

ΔΙΕΘΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Μηδενίζεται ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις διαμονής στη Ρωσία, σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις 26 Μαρτίου, και ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ σε ένα μήνα.

Στις 26 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε τον νόμο για τα φορολογικά μέτρα κατά της κρίσης για τη στήριξη της ρωσικής οικονομίας, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται και το μέτρο για τα φορολογικά κίνητρα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο νόμος θεσπίζει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις διαμονής (άρθρο 2, παράγραφοι 18-19). Το νέο πρότυπο θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή στις 26 Απριλίου 2022), αλλά όχι νωρίτερα από την 1η ημέρα της επόμενης φορολογικής περιόδου ΦΠΑ.

“Είναι σημαντικό ότι χάρη σε αυτήν την απόφαση, ο συντελεστής μηδενίζεται τόσο για νέες ή ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών δραστηριοτήτων, όσο και για ήδη υπάρχουσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Για ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2027 (δηλαδή πέντε χρόνια). Για τις νέες εγκαταστάσεις και για τις εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί ανακαίνιση, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει για πέντε χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας”, εξηγεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού της Ρωσίας, Rostourism.

Η περίοδος χάριτος για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ορίζεται για περίοδο πέντε ετών, διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων ετών λειτουργίας η ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να φθάσει στο σημείο λειτουργικής εξισορρόπησης.

Η περίοδος χάριτος για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ορίζεται για περίοδο πέντε ετών, διότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, κατά τη διάρκεια των πέντε πρώτων ετών λειτουργίας η ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να φθάσει στο σημείο λειτουργικής εξισορρόπησης.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Υπουργείου Τουρισμού, η απόφαση αυτή, μαζί με τα μέτρα του εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό, θα καταστήσει την τουριστική βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, θα προσελκύσει νέους επενδυτές και θα λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα του ρωσικού τουρισμού – την οξεία έλλειψη σύγχρονων ποιοτικών ξενοδοχείων.

Επιπλέον, το μέτρο θα συμβάλει στη διατήρηση μιας ικανοποιητικής σχέσης ποιότητας-τιμής στον ξενοδοχειακό τομέα στην αγορά, τόνισε η Zarina Doguzova.

Η σημασία του νέου μέτρου στήριξης

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του νέου μέτρου, η Rostourism σημειώνει ότι, η Ρωσία έχει σήμερα έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον κόσμο για τον τουρισμό και τη βιομηχανία φιλοξενίας – 20%. Ταυτόχρονα, όπως, λέει, στους ξενοδοχειακούς οργανισμούς, το 100% της προστιθέμενης αξίας διαμορφώνεται απευθείας στον οργανισμό, οπότε η φορολογική επιβάρυνση από την καταβολή ΦΠΑ μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε φόρο κύκλου εργασιών. Η φορολογική επιβάρυνση ξεπερνά έτσι το 30% των εσόδων, ενώ ο συνήθης συντελεστής στην τουριστική βιομηχανία είναι μικρότερος από 10,5%.

“Αυτή η φορολογική επιβάρυνση κατέστησε τον ξενοδοχειακό κλάδο μη ανταγωνιστικό σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας και όχι αρκετά ελκυστικό για τους επενδυτές. Για λόγους σύγκρισης τα τελευταία 10 χρόνια οι χώρες όπου ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ, έχουν μειώσει σημαντικά τους συντελεστές ΦΠΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή ακόμη και τους έχουν καταργήσει εντελώς”, τονίζει η Rostourism, αναφέροντας το παράδειγμα της παγκόσμιας εμπειρίας.

Όπως επισημαίνει, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία ισχύει στο Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σιγκαπούρη και ορισμένες άλλες χώρες. Στην Κίνα, ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία είναι 9%, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο, 7-8% και στην Ταϊλάνδη 7%.

Οι μηδενικοί ή μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία επέτρεψαν στις χώρες αυτές να ενισχύσουν σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα στον τουρισμό, σύμφωνα με την Rostourism. Ως αποτέλεσμα, το εισόδημα των τουριστικών επιχειρήσεων αυξήθηκε, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας και, κατά συνέπεια, αυξήθηκε η είσπραξη φόρων από τον τουριστικό τομέα. “Με άλλα λόγια, αυτό το μέτρο στήριξης είχε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία”, καταλήγει η ρωσική Υπηρεσία Τουρισμού.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *