naxos

Ναξιώτικη Αποκριά 2019 μια εμπειρία χρωμάτων και ήχων!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με χρώματα, παραδόσεις, αναβιώσεις Διονυσιακών εθίμων και αυθόρμητα γέλια θα «γεμίσει» η Νάξος σε ένα από τα μεγαλύτερα αποκριάτικα γεγονότα της Ελλάδας, που διοργανώνουν ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Κοινωφελής Επιχείρηση Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για ακόμη μία χρονιά!

Το πλήθος επισκεπτών και κατοίκων που θα συμμετέχουν στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, θα μυηθούν στη Διονυσιακή μαγεία των Αποκριών από τα γραφικά χωριά έως το Ενετικό Κάστρο και από τα Ανθεστήρια έως τη σύγχρονη Νάξο. Με τους «χρωματιστούς» Κορδελάτους να σαγηνεύουν και τους «θορυβώδεις» Κουδουνάτους να «αφυπνίζουν» τη διάθεση, οι μύθοι γίνονται πραγματικότητα και ζωντανεύουν στα γραφικά σοκάκια. Δεκάδες ευχάριστες εκπλήξεις θα «καραδοκούν» σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων, ενώ η εντυπωσιακή Λαμπαδηφορία και η Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού θα κορυφώσουν την εορταστική διάθεση σε ένα διαδραστικό σκηνικό που οι Αποκριές στη Νάξο γίνονται μοναδική και αλησμόνητη εμπειρία!

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 | Βίντζι| 20:30

ΑΜΦΙ ΔΙΩΝΥΣΟΝ ΜΝΗΣΟΜΑΙ: Η Αριάδνη στη Νάξο και η αρπαγή του Διονύσου

Πίσω στα βάθη των αιώνων ένα καράβι με μαύρα πανιά ξεκινά από το Φάληρο την θλιβερή του πορεία για την Κρήτη. Μεταφέρει επτά νέους και επτά νέες από την Αθήνα ως θυσία στον Μινώταυρο. Ανάμεσα στους νέους και ο Θησέας, γιος του Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας. Στόχος του να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Φτάνοντας ο Θησέας στην Κνωσσό γνωρίζει την Αριάδνη, ετεροθαλή αδελφή του Μινώταυρου, κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης. Αμέσως οι δύο νέοι ερωτεύονται. Η Αριάδνη τον βοηθά να βγει απ’ τον Λαβύρινθο μ’ ένα κουβάρι κλωστή. Έπειτα μπαίνουν στο πλοίο και ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής για την Αθήνα. Στο ταξίδι ωστόσο δυνατός βοριάς τούς ανάγκασε να αράξουν στη Νάξο. Κατεβαίνουν στο νησί και η Αριάδνη αποκοιμιέται σε μια κόγχη των βράχων της Πορτάρας. Εκεί, στο όνειρο του Θησέα, εμφανίζεται ο θεός Διόνυσος και του λέει ότι πρέπει να φύγει από το νησί χωρίς την Αριάδνη, αφού είναι γραφτό να μείνει εκεί και να γίνει γυναίκα του. Ο Θησέας τρομαγμένος υπακούει και φεύγει. Σε λίγο Μαινάδες και Σάτυροι κατεβαίνουν από τα κακοτράχαλα μονοπάτια του λόφου της Πορτάρας κρατώντας αναμμένους πυρσούς. Με χορό και τραγούδι υμνούν τον Διόνυσο και τον καλούν να εμφανιστεί. Ο Διόνυσος κατεβαίνει από το λόφο των Παλατιών, πλησιάζει την ξανθή Αριάδνη και την πείθει να τον παντρευτεί. Πάνω στους γαμήλιους χορούς ένα πειρατικό καράβι κάνει την εμφάνισή του. Βλέπουν τον Διόνυσο να χορεύει και υποθέτουν ότι είναι γόνος βασιλικής οικογένειας. Αποφασίζουν να τον απαγάγουν και να ζητήσουν πλούσια λύτρα. Πράγματι, οι πειρατές αράζουν ήσυχα στο Βίντσι, μπαίνουν στον χορό και ξαφνικά αρπάζουν τον Διόνυσο και τον ανεβάζουν με το ζόρι στο καράβι. Λίγο όμως κράτησε η χαρά τους. Ο Διόνυσος φανερώνει την θεϊκή του φύση με μια σειρά από θαύματα. Μάταια ένας γέρος πειρατής που αναγνώρισε ότι είναι ο θεός Διόνυσος παρακαλούσε τον καπετάνιο να τον ελευθερώσουν για να μην τους βρει η θεϊκή οργή. Ο Διόνυσος μεταμορφώνει όλους τους πειρατές σε δελφίνια, εκτός από τον γέρο, τον οποίο και τιμά για την ευσέβειά του. Κατεβαίνει από το καράβι και συνεχίζει το γαμήλιο γλέντι του μαζί με τις Μαινάδες και τους Σατύρους ξεσηκώνοντας την παραλία Βίντσι με θρακιώτικους χορούς και ξέφρενα τραγούδια. Ο Διόνυσος χαρίζει στην Αριάδνη ένα χρυσό στεφάνι, έργο του Ηφαίστου, και την φέρνει μαζί του στον Όλυμπο. Η θνητή Αριάδνη έφτασε έτσι να γίνει αθάνατη σύζυγος θεού.

Διοργάνωση: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Σκηνοθεσία: Δημήτρης Γουσόπουλος Χορογραφίες: Μαργαρίτα Τσίγκου

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019 | ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ | Παραλία |21:30

Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ήχοι τυμπάνων και ιαχές συνθέτουν το σκηνικό της Λαμπαδηφορίας.

Το «βάπτισμα του πυρός» θα γίνει, όπως κάθε χρόνο, στη Σχολή Ουρσουλινών αλλά και στον Άγιο Μηνά, όπου ξεκινάει η προετοιμασία και το ντύσιμο των Λαμπαδηφόρων. Με τη συνοδεία ήχων από τύμπανα και κρατώντας δάδες αναμμένες, οι λαμπαδηφόροι θα κατευθυνθούν στην παραλία, δημιουργώντας μια φαντασμαγορική πομπή και ατμόσφαιρα, που μόνο στη Νάξο μπορείτε να συναντήσετε.

Λάβετε μέρος κι εσείς στις λαμπαδηφορίες και ελάτε στα σημεία συνάντησης, στις 19:00, έχοντας μαζί σας ένα λευκό σεντόνι. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τσαμπούνες και ντουμπάκια στην Πλατεία Μανδηλαρά

Κυριακή 10 Μαρτίου 2019 | ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2019 | Παραλία | 15:30

Οι εκδηλώσεις του αποκριάτικου τριημέρου κορυφώνονται το μεσημέρι της Κυριακής με τη Μεγάλη Παρέλαση. Ομάδες καρναβαλιστών θα παρελάσουν με νέα και εντυπωσιακά άρματα, σκορπώντας ζωντάνια και κέφι στους επισκέπτες και σε όσους παρακολουθήσουν την παρέλαση. Η πομπή θα ξεκινήσει στις 3:30

Εκδηλώσεις στα χωριά της Νάξου

Τα αποκριάτικα έθιμα αναβιώνουν στα χωριά της Νάξου. Κορδελάτοι και κουδουνάτοι δίνουν ξεχωριστό χρώμα και ήχο στη Ναξιώτικη αποκριά.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα

Δευτέρα 4 Μαρτίου

ΚΟΡΔΕΛΑΔΕΣ| Κυνίδαρος, Μέλανες | 11:00 – 19:00

Κορδελάδες από τις Μέλανες θα επισκεφθούν τον Κυνίδαρο (11:00-18:00 στου Κλουβάτου) και θα συνεχίσουν το γλέντι στις Μέλανες (στις 19:00 στο κατάστημα Βασίλη Ξενάκη). Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας»

Τρίτη 5 Μαρτίου

ΚΟΡΔΕΛΑΔΕΣ | Εγγαρές, Κορωνοχώρι, Μέλανες | 12:00 – 19:00

Κορδελάδες από τις Μέλανες θα επισκεφθούν τα χωριά Εγγαρές (12:00-16:00 στο κατάστημα Καπετανάκη), Κορωνοχώρι (16:00- 19:00 στου Μουσάτου) και θα συνεχίσουν το γλέντι στις Μέλανες (στις 19:00 στο κατάστημα Γιώργη Ξενάκη). Υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων «Κούρος ο Έλληνας»

Παρασκευή 8 Μαρτίου

ΑΜΦΙ ΔΙΩΝΥΣΟΝ ΜΝΗΣΟΜΑΙ: Η Αριάδνη στη Νάξο και η Αρπαγή του Διονύσου | Βίντσι | 20:30

Κάτω από τον Ναό του Απόλλωνα, ο μύθος συναντά την μακραίωνη ιστορία της Νάξου, με την αναπαράσταση της άφιξης του Θησέα και της Αριάδνης, τον γάμο της με τον Διόνυσο και την αρπαγή του θεού από τους Τυρρηνούς πειρατές. Σάτυροι και Μαινάδες πλαισιώνουν ένα σκηνικό μυσταγωγίας.

Σάββατο 9 Μαρτίου

ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΕΣ | Παραλία | 21:30

Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ήχοι τυμπάνων και ιαχές συνθέτουν το σκηνικό της Λαμπαδηφορίας. Ελάτε κι εσείς στη Σχολή Ουρσουλινών και στο Θεατράκι του Αγίου Μηνά στις 19:00 και πάρτε μέρος στην ξέφρενη πομπή. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι με τσαμπούνες και ντουμπάκια στην Πλατεία Μανδηλαρά.

Κυριακή 10 Μαρτίου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ | Παραλία | 15:30

Η Μεγάλη Παρέλαση το μεσημέρι της Κυριακής στην παραλία της Χώρας. Ομάδες καρναβαλιστών θα παρελάσουν με νέα και εντυπωσιακά άρματα, σκορπώντας ζωντάνια και κέφι στους επισκέπτες και σε όσους παρακολουθήσουν την παρέλαση.

ΚΟΡΔΕΛΑΤΟΙ | Αγερσανί | 13:30

Γλέντι με τους Κορδελάτους στην κεντρική πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα. Διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αρσενίου. Συμμετέχει το χορευτικό τμήμα του Α.Μ.Σ. Φιλωτίου.

ΚΟΡΔΕΛΑΤΟΙ | Βίβλος |13.00

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Τριπόδων οργανώνει παραδοσιακό γλέντι με τους Κορδελάτους στην πλατεία του χωριού.

ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΟΙ| Απείρανθος | 15:00

Ζωσμένοι με κουδούνια και κρατώντας διονυσιακούς φαλλούς, οι Κουδουνάτοι προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο στα σοκάκια του χωριού για να υποδεχτούν την εαρινή περίοδο και να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα. Γλέντι με τραγούδια και χορούς, που διαρκεί έως αργά το βράδυ.

Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου

ΚΟΥΛΟΥΜΑ| Φιλώτι – Πλάτανος | 10:00

Το Φιλώτι υποδέχεται για μια ακόμα χρονιά την πρώτη ημέρα της Σαρακοστής με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα και άφθονες λαγάνες, με παραδοσιακή μουσική, τσαμπούνες και τουμπάκια αλλά και με τους Κουδουνάτους να χαρίζουν ξεχωριστούς ήχους.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σέικ, Salsa και Διπλοπενιές | 11 & 13 Μαρτίου | Θέατρο Ιάκ. Καμπανέλλης | 20:30

O Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Νάξου «Χοροέκφραση» και η χορευτική ομάδα Street Latin Danzart παρουσιάζoυν το musical «Σέικ, Salsa και Διπλοπενιές». Εμπνευσμένο από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και τη γνωστή σε όλους μας ταινία «Οι θαλασσιές οι χάντρες», με πολλές «αξώτικες» παρεμβάσεις, υπόσχονται ένα απολαυστικό χορευτικό ταξίδι με πολλές δόσεις γέλιου. Είσοδος Ελεύθερη.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *