fankhauser
Ο CEO του Thomas Cook Peter Fankhauser

Αυτές είναι οι αποφάσεις για το μέλλον του Thomas Cook|Ανακοινώσεις από τον P. Fankhauser σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξασφάλιση του ποσoύ που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου βρίσκεται ο Τhomas Cook με τη Fosun, μέτοχος από το 2010 στον όμιλο, και τις τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Peter Fankhauser, σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη, στην οποία συμμετείχε το money-tourism.gr. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Fosun θα είναι πλειοψηφικός μέτοχος στον τουριστικό όμιλο. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό συμμετοχής του κάθε μέρους στην ανακεφαλαιοποίηση των 750 εκ. λιρών, που θα δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα του Thomas Cook

Εντός των αμέσως προσεχών ωρών θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης του ομίλου (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, παραίτηση παλαιών μετόχων, κ.λπ.).

Το νέο βήμα

thomasΣύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, ο κορυφαίος τουριστικός οργανισμός βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τράπεζες και τον μεγαλύτερο μέτοχό του, τη Fosun Tourism Group, προκειμένου να εξασφαλίσει εισροή μετρητών, που θα του δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει συναλλαγές μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, αλλά και νέες επενδύσεις.

Η στρατηγική αλλαγή

thomasΟ ταξιδιωτικός πράκτορας ξεκίνησε μια στρατηγική αναθεώρησης νωρίτερα φέτος, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαϊκή αγορά ταξιδίων έχει γίνει «προοδευτικά πιο δύσκολη», πλήττοντας τα οικονομικά του και καθιστώντας δύσκολη την πώληση της αεροπορικής εταιρίας ή των tour operators. Έτσι, αναγκάστηκε να ξεκινήσει συνομιλίες με τις τράπεζες και τη Fosun, η οποία, στην περίπτωση που προχωρήσει η συμφωνία, θα κατέχει το σημαντικότερο μερίδιο του tour operator και της ταξιδιωτικής εταιρίας, καθώς και ενός σημαντικού μειοψηφικού μεριδίου στην αεροπορική εταιρία.

Peter Fankhauser: «Η μόνη υπεύθυνη λύση»

«Αφού αξιολογήσαμε ένα ευρύ φάσμα επιλογών προκειμένου να μειώσουμε το χρέος μας και να τοποθετήσουμε τα οικονομικά μας σε μια πιο βιώσιμη βάση, το διοικητικό μας συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της επιχείρησης, υποστηριζόμενη από μια σημαντική εισροή χρημάτων μέσω μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης από την Fosun και συνεργαζόμενα τραπεζικά ιδρύματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook, Peter Fankhauser.

thomascookΜάλιστα, ο κ. Fankhauser, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια παγκόσμιου media call, στο οποίο «παρών» ήταν και το money-tourism.gr, αφού ζήτησε συγνώμη από τους υφιστάμενους μετόχους, διευκρίνισε ότι: «Πρόκειται για μια ρεαλιστική και υπεύθυνη λύση, που παρέχει τα μέσα για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του Thomas Cook για τους πελάτες, τους προμηθευτές και τους υπαλλήλους μας».

money tourism photo
O P. Fankhauser με τον εκδότη του money-tourism.gr Κων. Δεριζιώτη

Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης θα αντικαταστήσει τελικά το σχέδιο διευκόλυνσης των 300 εκατομμυρίων λιρών, που είχε συμφωνηθεί τον Μάιο του 2019.

Ωστόσο, όλο αυτό ενδέχεται να επιφέρει ακόμη και υποχώρηση στη χρηματιστηριακή αγορά για τον Thomas Cook.

Η εταιρία δήλωσε ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς «εστιάζοντας στο κόστος» και «προσφέροντας μια ευρύτερη ποικιλία διακοπών στους πελάτες, μέσω ξενοδοχείων υψηλής ποιότητας και με υψηλότερα περιθώρια».

Casa Cook ChaniaΗ ταξιδιωτική εταιρία είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση των δαπανών, ενώ αντιμετωπίζει την πτώση των κρατήσεων και την αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι μετοχές του Thomas Cook έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 80% τους τελευταίους 12 μήνες.

Ώθηση των πωλήσεων τις τελευταίες εβδομάδες

Casa Cook Chania

Όσον αφορά το πρόγραμμα του καλοκαιριού 2019 έχει πωληθεί κατά 75%, νωρίτερα φέτος, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι κρατήσεις παρότι συνολικά είναι μειωμένες κατά 9%, τις τελευταίες εβδομάδες παρουσίασαν αξιοσημείωτη βελτίωση.
Από την άλλη, οι κρατήσεις αεροπορικών εταιριών εμφανίζονται μειωμένες κατά 3% στο σύνολό τους, ενώ οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2%. Την ίδια στιγμή, οι κρατήσεις αεροπορικών εταιριών του ομίλου αυξήθηκαν κατά 11%, αντανακλώντας τις υψηλότερες πωλήσεις σε ταξιδιωτικούς πράκτορες, ιδίως στη Γερμανία.

Tagged

1 σχόλιο στο “Αυτές είναι οι αποφάσεις για το μέλλον του Thomas Cook|Ανακοινώσεις από τον P. Fankhauser σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *