Π. Παλαιολόγος: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερτουρισμός, αλλά λάθος πολιτικές | Ανάγκη επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

-Οι σύγχρονες προκλήσεις για κερδοφορία στο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο

Τις προκλήσεις για κερδοφορία σε ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο ανέλυσαν ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, President & Founder, HotelBrain και ο κ. Νικόλαος Ρουπακάς, Country Manager, Everty Greece στην 23η Prodexpo, που πραγματοποιείται Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επενδύσεων τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υποδομές για την ενίσχυση της τουριστικής αγοράς. «Ζητούμενο είναι τα skills και οι ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε ο κ. Πάνος Παλαιολόγος. Όπως έκανε γνωστό: «Έχουμε δημιουργήσει ομάδες recruitment σε διάφορα σημεία της χώρας, προκειμένου να καταρτίσουμε και να στελεχώσουμε τα ξενοδοχεία» και αναφέρθηκε στην ίδρυση του HotelBrain Academy με στόχο, όπως είπε, αφενός μεν στην κατάρτιση και προσέλκυση νέων ανθρώπων και αφετέρου στην εξέλιξη του υπάρχοντος δυναμικού.

Από αριστερά: Πάνος Παλαιολόγος, President & Founder, HotelBrain, Νικόλαος Ρούπακας, Country Manager, Everty Greece και Κώστας Παναγάκης, Founder & Principal, Travelworks

Αναφερόμενος στις προκλήσεις της αγοράς, ο κ. Παλαιολόγος ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα αυτή θα έρθει σε κάποια ισορροπία, καθώς, όπως τόνισε, «πρόκειται για μία μάχη που ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε».

Επιπλέον, δήλωσε ότι: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερτουρισμός, αλλά λάθος πολιτικές. Ο υπερτουρισμός είναι το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, καθώς υπάρχει χώρος για όλα τα είδη τουρισμού» ανέφερε.

Στόχος σύμφωνα με τον κ. Παλαιολόγο είναι «να προσπαθούμε να ανεβάσουμε τα επίπεδα της ποιότητας, η επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, οι ανακαινίσεις, τα σπουδαία project, η κινητοποίηση τοπικών φορέων».

«Πρέπει να προσελκύσουμε τον ίδιο αριθμό τουριστών, με καλύτερη μέση τιμή, αντί να κατασκευάζουμε καινούρια δωμάτια, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες με την ποσότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς «κάθε προορισμός έχει τη δική του πελατεία».

«Πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική για το κάθε ξενοδοχείο ξεχωριστά ανάλογα με τον προορισμό στον οποίο βρίσκεται», και πρόσθεσε ότι: «Δεν μπορούν να είναι όλα τα ξενοδοχεία πολυτελή, αλλά όλα πρέπει να είναι αξιοπρεπή».

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Ρουπακάς, Country Manager, Everty Greece εκτίμησε ότι: «ο κόσμος θα συνεχίσει να ταξιδεύει όλο και πιο πολύ. Η γη θα συνεχίσει να γυρίζει όλο και πιο γρήγορα στο κομμάτι των ταξιδιών».

Όσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε ότι: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα. Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι μπορούμε να δούμε στο μέλλον στον τομέα του τουρισμού».

Επεσήμανε δε ότι γίνονται επενδύσεις, τα ξενοδοχεία εκσυγχρονίζονται, δημιουργείται επαγγελματική αντιμετώπιση ενώ ακόμα και στο οικογενειακό μοντέλο, βλέπουμε ότι η νέα γενιά μπορεί να πάει τα πράγματα μπροστά.

Όσον αφορά τις προκλήσεις ο κ. Ρουπακάς ανέφερε ότι: «Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μεταφέροντας εμπειρίες, πρακτικές, αλλά και προσωπικό από χειμερινούς σε θερινούς προορισμούς και συμπλήρωσε ότι προσπαθούμε οι εργαζόμενοι να θέλουν να εργαστούν για εμάς».

Ειδικά, όπως είπε: «Δίνουμε υψηλές αμοιβές, σεβόμαστε τη συλλογική σύμβαση, δίνουμε τα ρεπό επενδύουμε στο upskilling και upskilling».

Επιπλέον τόνισε ότι: Πρέπει να δοθεί έμφαση από την πολιτεία να δώσει κίνητρα για βιώσιμη και ανάπτυξη, για επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Και εκτίμησε ότι «το κόστος ενέργειας έχει αυξηθεί, υπάρχει προβληματισμός για την ακρίβεια και πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει τη διάρκεια παραμονής στον προορισμό, αλλά δε θα ακυρώσει το ταξίδι».

«Το ζητούμενο είναι η σωστή σχέση τιμής και ποιότητας. Στην Everty έχουμε κάνει πράξη την ευελιξία στον ταξιδιώτη, δίνουμε τεράστια σημασία στο excellent service, την εμπειρία, αλλά και μεγάλη προσοχή στα λειτουργικά κόστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Παλαιολόγο: «H βιομηχανία του τουρισμού αλλάζει, η νέα γενιά είναι η γενιά του mobility είναι η γενιά που ψάχνει την καλύτερη τιμή, θέλει να βιώσει την κουλτούρα του τόπου, και είναι ευαισθητοποιημένη στην αειφορία».

Το συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κ. Κώστας Παναγάκης, Founder & Principal, Travelworks.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *