thessaloniki
money tourism copyright photo

Προς νέο ρεκόρ ο παγκόσμιος Τουρισμός

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Σπάει τα κοντέρ» ο παγκόσμιος τουρισμός, με τις  διεθνείς τουριστικές αφίξεις να σημειώνουν νέα άνοδο 5% κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO World Tourism Barometer), ενώ ο Οργανισμός προβλέπει ότι μισό δισεκατομμύριο τουρίστες πρόκειται να ταξιδέψουν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου.
Η Ευρώπη συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στον τουρισμό, με τις διεθνείς
τουριστικές αφίξεις να σημειώνουν νέα αύξηση 4% κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, παγιώνοντας την υγιή ανάπτυξη που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

Αυξημένες κατά 5% ή κατά περίπου 18 εκατ. εμφανίζονται οι διεθνείς αφίξεις τουριστών το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015, φθάνοντας σε 348 εκατ.. Αυτό σημαίνει ότι, για έβδομη συνεχόμενη χρονιά φέτος ο παγκόσμιος τουρισμός ενδέχεται να καταγράψει αύξηση μεγαλύτερη του μέσου όρου, οδεύοντας προς ένα νέο ρεκόρ.

Με αφορμή τη θετική αυτή εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας του ΠΟΤ, Ταλέμπ Ριφάι σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι τα αποτελέσματα δείχνουν μια ισχυρή επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει και είναι αυτή η επιθυμία που οδηγεί στην ανάπτυξη του τουρισμού.

«Οι κρατήσεις επωφελούνται από τη σταθερή ζήτηση, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, αποδεικνύοντας ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός και ανθεκτικός οικονομικός τομέας», είπε ο Ταλέμπ Ριφάι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα θέματα ασφάλειας, τονίζοντας ότι η ασφάλεια αποτελεί μείζονα πρόκληση για όλους. Στο πλαίσιο αυτό έθεσε το θέμα της συνεργασίας για την αντιμετώπισης της παγκόσμιας απειλής της τρομοκρατίας, αλλά και της εξασφάλισης ότι ο τουρισμός θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδιασμού έκτακτων αναγκών σε παγκόσμιο, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Σε Ασία/Ειρηνικό η μεγαλύτερη αύξηση

Ανά γεωγραφική περιοχή, η Ασία-Ειρηνικός κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη (+9%) το πρώτο 4μηνο του 2016.

Στις ΗΠΑ οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6%, με την Κεντρική και Νότια Αμερική να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε ποσοστό 7%.

Η Καραϊβική παρουσίασε αύξηση κατά 6% και η Βόρεια Αμερική κατά 5%, λόγω της συνεχιζόμενης ισχυρής ζήτησης από τις ΗΠΑ, όπου οι τουριστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 9% μέχρι τον Μάιο.

Οι τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη σημείωσαν αύξηση 4%, παγιώνοντας την υγιή ανάπτυξη των τελευταίων ετών με τη Βόρεια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη να ηγούνται με άνοδο 6% και να ακολουθούν η Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη με αύξηση 4% και η Δυτική με 3%.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 7% μέχρι τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία.

Στην Αφρική, πάλι, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις σημείωσαν αύξηση 7%, με ξεκάθαρη ανάκαμψη της Υποσαχάριας Αφρικής (+13%), ενώ, αντίθετα, στη Β. Αφρική καταγράφηκαν απώλειες της τάξης του 8%.

Τα αποτελέσματα, ωστόσο, για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς βασίζονται σε περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία.

Νέα άνοδος μεγαλύτερη του μέσου όρου για συνολικά το 2016

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει ότι οι συνολικές αφίξεις τουριστών σε διεθνές επίπεδο για το 2016 θα αυξηθούν μεταξύ 3,5% και 4,5%, σε αντιστοιχία με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού για ανάπτυξη 3,8% ετησίως κατά την περίοδο από το 2010 έως το 2020.

Για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Οργανισμός εκτιμά ότι έχει εντείνει την αβεβαιότητα στην αγορά, καθώς οδήγησε σε σημαντική υποτίμηση της στερλίνας έναντι των βασικών νομισμάτων. Ωστόσο, θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο για τα διεθνή ταξίδια σε βραχυπρόθεσμο χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τους προσεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας, αν και ευνοούν ως γεγονός τα ταξίδια και τις μετακινήσεις, ο ΠΟΤ αναφέρει ως μειονέκτημα τις ανησυχίες για την ασφάλεια, που απασχολούν σε ημερήσια διάταξη την επικαιρότητα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *