money tourism copyright photo vouli 2020
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

-Κ. Νοτοπούλου: “Πανδημία ΑΕ στον Τουρισμό: στους ιδιώτες τα ασημικά της “βαριάς” βιομηχανίας εν μέσω κορονοϊού
-Γ. Φραγγίδης: «Συγκεντρωτικό, ασαφές και μη βιώσιμο το αναπτυξιακό μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας»

Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», που ψηφίστηκε χθες στην ολομέλεια της Βουλής.

Για «επιτελική αριστεία» και «επιτελικό μπάχαλο» που αποδείχθηκαν «επιτελική ανικανότητα» έκανε λόγο η τομεάρχης Τουρισμού και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής ως εισηγήτρια επί του νομοσχεδίου για τον Τουρισμό.

notopoulouΗ τομεάρχης Τουρισμού αναφέρθηκε στις παλινωδίες της κυβέρνησης που στοίχισαν στη δημόσια υγεία, στον ελληνικό τουρισμό, στην οικονομία. Άσκησε σκληρή κριτική στον Υπουργό Τουρισμού για το νομοσχέδιο που συζητείται, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού, καθώς ρυθμίζει αποσπασματικά μια σειρά από διαχειριστικά θέματα, δεν διαθέτει στρατηγική για την διαχείριση του τουριστικού προϊόντος, αλλά άγεται και φέρεται πίσω από συμφέροντα.

«Σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σα να μη ζούμε μία ανείπωτη υγειονομική τραγωδία, σα να μην καταρρέει η ελληνική κοινωνία,  σα να μην κλυδωνίζεται ο ελληνικός τουρισμός,  έρχεστε σήμερα εδώ στη Βουλή να παγιδεύσετε τον Ελληνικό τουρισμό στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Με τέτοια επιπολαιότητα αντιμετωπίζετε την εθνική μας υπόθεση, τον πυλώνα της οικονομίας μας. Μόνη σας αγωνία την πιο κρίσιμη ώρα, την ώρα της μάχης για την ανθρώπινη ζωή και την οικονομία, να βγάλετε τα ασημικά του ελληνικού τουρισμού στο σφυρί, να φτιάξετε ΑΕ, να μοιράσετε με απευθείας αναθέσεις από μελέτες, μέχρι και το ίδιο το brand της χώρας! Έχετε συναίσθηση κύριε Υπουργέ για το δράμα που βιώνει η ελληνική κοινωνία; Για την κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος του Τουρισμού; Έχετε συναίσθηση των ευθυνών σας;”, τόνισε από το βήμα της Βουλής η τομεάρχης Τουρισμού.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τον κ. Κικίλια να απαντήσει επιτέλους στον ελληνικό λαό, αν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. «Ήσασταν Υπουργός Υγείας τον Μάιο; Όταν ο κ. Λύτρας δηλώνει ότι «από τον Μάιο γνωστοποιήσαμε άμεσα κ επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» τι εννοεί; Σας προσπέρασε κατευθείαν για το Μέγαρο Μαξίμου; Κ. Κικίλια ήσασταν δύο χρόνια υπουργός υγείας».

Η κ. Νοτοπούλου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Κικίλια το Φεβρουάριο του 2019, όταν κατηγορούσε το ΣΥΡΙΖΑ για 40 νεκρούς από τη γρίπη. «Ούτε μια συγνώμη για την τυμβωρυχία» είπε. «19.891 νεκροί.  Η χώρα κατακόκκινη.  Και δεν έρχεστε να ζητήσετε ούτε μία συγγνώμη και να παραιτηθείτε. Αλλά έρχεστε να κοροϊδέψετε την ελληνική κοινωνία και να υπονομεύσετε την πορεία του ελληνικού τουρισμού».

«Το καθαρά υγειονομικά σκέλος, καθώς ήσασταν υπουργός υγείας για δύο χρόνια, το είδαμε με τον χειρότερο τρόπο. Και αφού καταφέρατε να τα κάνετε μπάχαλο στην υγεία και να συζητάμε σήμερα με 19.000 νεκρούς και εκατοντάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, είπατε να ‘σώσετε’ τον τουρισμό» υπογράμμισε η Κ. Νοτοπούλου.

Αναφορικά με το ταμείο Ανάκαμψης που τάζει- ανερυθρίαστα- όπως είπε, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι μόλις το 0,6% του σχεδίου κατευθύνεται στον κλάδο που συνεισφέρει άνω του 20% του ΑΕΠ.

Για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις φέρνετε λουκέτα και κύμα πτωχεύσεων τόνισε.

Για τους εργαζόμενους στον τουρισμό η κ. Νοτοπούλου τόνισε πως η κυβέρνηση καταδικάζει σε ανασφάλεια και φτώχεια τους εργαζόμενους ενώ 200.000 εποχικά εργαζόμενοι ζουν με παντεσπάνι μάλλον, αφού ψωμί δεν έχουν γιατί δεν τους δίνει η κυβέρνηση το επίδομα ανεργίας.

«Πού είναι το νομοσχέδιο που υποσχεθήκατε» είπε, « Που είναι το χωροταξικό του τουρισμού;  Πού είναι η μεταρρύθμιση στην τουριστική εκπαίδευση;  Ούτε τις ΚΥΑ για τη θεσμοθέτηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού δεν έχετε φέρει.  Ούτε το προεδρικό διάταγμα για τους τουριστικούς συνοδούς. Το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου του τουρισμού που περιμένει παρεμβάσεις που θα είναι ικανές να τοποθετήσουν εκ νέου τον ελληνικό τουρισμό ψηλά».

Για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και προώθησης Προορισμών:

Χρειαζόμαστε οργανισμούς διαχείρισης και προώθησης προορισμών, καθώς αποτελούν παγκοσμίως έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης και προβολής των τουριστικών προορισμών.   Η ΝΔ, τόνισε, δεν θεσμοθετεί ΟΔΠΠ αλλά παίρνει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού, που αποτελεί μια κατεξοχήν υψηλής σπουδαιότητας πολιτική διαδικασία, από εκλεγμένα όργανα των ΟΤΑ και την παραδίδει σε αναπτυξιακές, χωρίς καν τον έλεγχο των δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων και χωρίς σχέδιο. «Ένα Διοικητικό Συμβούλιο και όχι ένα Δημοτικό συμβούλιο θα αποφασίζει για προορισμό! Εγείρονται ζητήματα δημοκρατίας, ελέγχου και διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Δεν ενδιαφέρεστε για τον προορισμό αλλά για τις χρηματοδοτήσεις» επεσήμανε.

Για τις ιαματικές πηγές Ελλάδας

Η σύσταση άλλης μιας ΑΕ δεν θα φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη του θερμαλισμού στη χώρα τόνισε. «Δημιουργείτε» είπε «άλλη μία ΑΕ στην οποία δίνετε όλες τις δυνατότητες που στερήσατε από τους δήμους. (αρθ. 13) ΑΕ στην αυτοδιοίκηση σήμερα ΑΕ για τις πηγές, αύριο ΑΕ για τις λίμνες και ποιος ξέρει τι άλλο. Τους οδηγείτε νομοτελειακά στη «αγκαλιά» της ΑΕ, αφού χωρίς πόρους δεν θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν.

Διατάξεις για τον ΕΟΤ

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ουσιαστική και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των φορέων που θεσμοθετούνται ενώ κανονικοποιούνται οι απευθείας αναθέσεις κατά παρέκκλιση του 4412/2016.

«Η Ανεξάρτητη Αρχή  Δημοσίων Συμβάσεων διατύπωνε ότι «πέραν του προφανούς περιορισμού, με το νόμο 4412/2016, εγείρει σημαντικά ζητήματα συμβατότητας με το ενωσιακό δίκαιο, ενώ, για τις συμβάσεις κάτω των ορίων, δεν συμβαδίζει με τους θεμελιώδεις κανόνες και τις γενικές αρχές της Συνθήκης για την Λειτουργία της ΕΕ, ιδίως τις αρχές της ίσης μεταχειρίσεως και της απαγορεύσεως των διακρίσεων, καθώς και στην απορρέουσα εξ αυτών υποχρέωση διαφάνειας». Αναφέρθηκε ακόμη στις απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Και κατέληξε η κα. Νοτοπούλου: «Έχετε κάνει απευθείας αναθέσεις περίπου 5 δις! Δεν ντρέπεστε λίγο; Δε χορταίνετε με τίποτα. Μέχρι και το brand της χώρας χρησιμοποιείτε για να χαρίζετε λεφτά του Ελληνικού λαού στους φίλους σας. Καταφέρατε μέσα σε 2,5 χρόνια να είστε η τροχοπέδη του ελληνικού τουρισμού και ο εφιάλτης του ελληνικού λαού».

Ο Γ. Φραγγίδης

fraggidisΟ κ. Γιώργος Φραγγίδης, βουλευτής Κιλκίς και τομεάρχης Τουρισμού του Κινήματος Αλλαγής, τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του Υπ. Τουρισμού με τίτλο «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης».

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στις δυσμενείς επιδημιολογικές συνθήκες και την επακόλουθη αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων και των μέτρων για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια, που επηρεάζουν αρνητικά τον τουρισμό και αναστέλλουν το ρυθμό ανάπτυξης του προηγούμενου διαστήματος. Ο χειμερινός τουρισμός πλήττεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας και οι επιχειρήσεις που συνδέονται με συνέδρια και εκδηλώσεις έχουν υποστεί καίριο πλήγμα. Ο βουλευτής υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης στοχευμένης στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, όπως για παράδειγμα εκείνων στον επισιτισμό τουρισμό που έχουν μείνει απροστάτευτοι. Καυτηρίασε τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των προϋποθέσεων εισόδου των ταξιδιωτών στη χώρα μας, καθώς τροποποιήθηκαν τρεις φορές μέχρι να οριστικοποιηθούν, προκαλώντας σύγχυση και αναταραχή στον τουριστικό κόσμο.

Σε σχέση με τους Οργανισμούς Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOs), είπε: Ο δικός μας πολιτικός χώρος πρεσβεύει ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο, με πρωταγωνιστή την Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην οποία η Πολιτεία παρέχει τεχνογνωσία και πόρους. Η λειτουργία των  αναπτυξιακών οργανισμών και εταιρειών των Δήμων -με τη διαστρεβλωμένη μορφή που λειτουργούν σήμερα- ως DMOs, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Διαφωνούμε με την προϋπόθεση έγκρισης από τον Υπουργό Τουρισμού για χαρακτηρισμό ενός προορισμού ως «πρότυπου», το νομοσχέδιο εισάγει ασαφή κριτήρια. Δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για τις νέες δομές. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Δήμους κάτω των 50.000 κατοίκων για ίδρυση φορέα χωρίς πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες π.χ. μονομετοχικής εταιρείας, που θα λειτουργεί σαν DMO. Το νομοσχέδιο δεν διέπεται από φιλοσοφία δίκαιης ανάπτυξης όλων των προορισμών, οδηγεί στην ανάπτυξη των μεγάλων και ήδη αναπτυγμένων προορισμών.

Σε σχέση με την ίδρυση της εταιρείας «Ιαματικές Πηγές Α.Ε.» για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, είπε: Το νομοσχέδιο δημιουργεί πηγές «δύο ταχυτήτων»: α) πηγές που θα διαχειρίζεται η ΙΠΕ Α.Ε. και β) πηγές εκτός ΙΠΕ, που θα διαχειρίζονται οι Δήμοι. Συνιστά νόθευση του ανταγωνισμού να χρειάζεται «έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης επενδυτικού σχεδίου» από την ΙΠΕ ΑΕ και για τις πηγές που δεν χρηματοδοτεί και δεν διαχειρίζεται η ίδια, αλλά οι Δήμοι. Δεν προβλέπεται παροχή τεχνογνωσίας και πόρων στις πηγές εκτός ΙΠΕ, τη στιγμή που τα οικονομικά των δήμων είναι προβληματικά. Ζητάμε να παραχωρηθούν οι αιγιαλοί στους Δήμους, στις περιπτώσεις όπου ύδατα ιαματικών πηγών αναβλύζουν στη θάλασσα, υπάρχουν αρκετές τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Για την τροπολογία που περιέχει τη ρύθμιση για το Ναυάγιο της Ζακύνθου, είπε: Με την τροπολογία αποκλείστηκε η συζήτηση της ρύθμισης στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής και η ακρόαση των φορέων και κατοίκων της περιοχής. Είναι θέμα πολιτικού πολιτισμού και ηθικής, για τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες και προκαλούν αντιδράσεις, να ακολουθείται η ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία την ακρόσης των φορέων, ώστε να μπορούν να ακουστούν οι απόψεις όλων και να μπορούν και οι βουλευτές να πάρουν ξεκάθαρη θέση.  Απαράδεκτη και εγκλωβιστική η νομοθετική τακτική, με τροπολογίες με πολλά άρθρα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ψήφισης των άρθρων ξεχωριστά.

Το Ναυάγιο της Ζακύνθου είναι ένα σύγχρονο μνημείο και το δεύτερο πιο επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας μας. Με δεδομένο ότι έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου από το 2016 και μάλιστα το 2018 συνέβη κατολίσθηση με τραυματισμό τουριστών στην παραλία, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την προστασία και τη συντήρησή του. Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει χωρίς αστερίσκους και χωρίς σκοτεινά σημεία.

Ο Αλ. Αυλωνίτης

Τις ευθύνες για την πλήρη απόκρυψη της τροπολογίας που τελικά, κατέθεσε το υπουργείο Τουρισμού μετά το πέρας της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου αναφορικά με την πρόθεση εκμετάλλευσης του Ναυαγίου της Ζακύνθου, επέρριψε ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τους Φορείς Διαχείρισης Πρότυπων Προορισμών.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησε επανειλημμένα από τον Υπουργό Τουρισμού εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθη η τροπολογία αυτή στις διατάξεις του νομοσχεδίου λέγοντας ταυτόχρονα «Ποιος σας ανάγκασε να πάρετε πίσω την εταιρεία, που ούτως ή άλλως την απορρίπτουμε, και να καταθέσετε τούτη την απαράδεκτη, πρόχειρη, ανερμάτιστη και κυρίως προσβλητική για τη Ζάκυνθο τροπολογία για τη σύσταση της νομικά περίεργης αυτής επιτροπής;».

Ο κ. Αυλωνίτης επέμεινε πως το νομικό αυτό κατασκεύασμα-μόρφωμα της τροπολογίας προσβάλλει την τοπική κοινωνία και το λαό της Ζακύνθου, την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία  υποστηρίζοντας παράλληλα πως υπάρχει σαφής  κίνδυνος κατάρρευσης των πρανών και διάλυσης του Ναυαγίου αλλά και ανάγκη συντήρησης και κατασκευής διόδων πρόσβασης στο Ναυάγιο.

Επιπρόσθετα, είπε πως «Ό,τι κάνετε το κάνετε κοιτάζοντας προς τα πάνω, προς τα ορεινά εκεί που διαδραματίζεται το μεγάλο σκάνδαλο της επένδυσης με τις κακουργηματικού χαρακτήρα ενέργειες των εμπλεκομένων μερών», ενώ ζήτησε επιτακτικά από τον κ. Κικίλια να εμπιστευτεί την τοπική αυτοδιοίκηση και να της δώσει τη δυνατότητα να προστατέψει το ναυάγιο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε τον υπουργό Τουρισμού πως προχωρά σε πιο εύπεπτο σχήμα για να απορροφηθούν οι κοινωνικοί και εκκλησιαστικοί κραδασμοί, ενώ ρώτησε σε έντονο ύφος σε ποιους πειθαρχεί ο ίδιος λέγοντας συγκεκριμένα «Σε ποιους χρωστάτε κάτι και τρέχετε και δεν φτάνετε; Δεχθείτε εν τέλει, αφού δεν συμφωνείτε με τον ίδιο σας τον εαυτό, δηλαδή με τούτο το νομοσχέδιο, να φτιάξουν η τοπική αυτοδιοίκηση, η Μητρόπολη, οι άνθρωποι τουρισμού και η κοινωνία μια εταιρεία, να δουλέψουν και να προστατέψουν το ναυάγιο για να συνεχίσει να ζει από αυτό πλήθος κόσμου και να φέρνει λεφτά στην τοπική οικονομία».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, μίλησε για το ΙΕΚ Τουρισμού της Κέρκυρας γύρω από τη λειτουργία του οποίου και την πρόσληψη του απαιτούμενου προσωπικού έχουν διατυπωθεί πολλές δεσμεύσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί σε κανέναν βαθμό με τον κίνδυνο πλέον υπολειτουργίας του να είναι υπαρκτός, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. «Το Φεβρουάριο δεν θα έχει καν Διευθυντή, αφού ο μόνος μόνιμος είναι ο διευθυντής που ήδη παραιτήθηκε για αυτό το λόγο. Δεσμευτείτε σήμερα» είπε χαρακτηριστικά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *