“Έκρηξη” των πτήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης αυτό το Καλοκαίρι | Πάνω από 111.400 προγραμματισμένες πτήσεις

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Στα ύψη έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των Αμερικανών που ταξιδεύουν στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με το Ηνωμένο Βασίλειο να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών στην περιοχή, γεγονός που επιβεβαιώνει στην τελευταία ανάλυσή του και ο Official Airline Guide (OAG).

Ο οργανισμός που εξειδικεύεται στις πληροφορίες για τα αεροπορικά ταξίδια, έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή ανάλυση της αγοράς σχετικά με τα στοιχεία-ρεκόρ της φετινής καλοκαιρινής περιόδου για τις υπερατλαντικές πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ των ΗΠΑ και της ηπειρωτικής Ευρώπης ήταν από τις πρώτες αγορές μεγάλων αποστάσεων που ανέκαμψαν μετά την πανδημία, με τις περισσότερες αεροπορικές εταιρίες να επαναφέρουν τα δρομολόγια αυτά το ταχύτερο δυνατό. Η εταιρία δεδομένων και ανάλυσης χαρακτήρισε τον βαθμό ανάκαμψης του προορισμού “αρκετά αξιοσημείωτο”, δεδομένου ότι έχουν περάσει μόλις τρία χρόνια από τότε που ο Covid-19 αφάνισε τα ταξίδια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το πρόγραμμα ανάλυσης δρομολογίων του OAG, το καλοκαίρι του 2023 θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 111.400 προγραμματισμένες πτήσεις από τη Δυτική Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, που αντιστοιχούν σε περίπου 530 πτήσεις την ημέρα, και πιθανώς παρόμοιος, ημερήσιος αριθμός πτήσεων προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Κοιτάζοντας πίσω μία δεκαετία, το καλοκαίρι του 2013, είχαν προγραμματιστεί 80.416 πτήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που υποδηλώνει αύξηση σχεδόν 40% στα αεροπορικά ταξίδια μεταξύ των δύο περιοχών μέσα σε διάστημα 10 ετών.

Ανακατατάξεις στον κλάδο

Κατά τον προσδιορισμό των παραγόντων που συνέβαλαν στη δραστηριότητα ρεκόρ του φετινού καλοκαιριού, ο OAG συνέκρινε επίσης τις τρέχουσες πτητικές λειτουργίες με τις συνθήκες της αλλαγής της χιλιετίας. Σημείωσε ότι, το καλοκαίρι του 2000, 45 αερομεταφορείς (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που έχουν έκτοτε σταματήσει τις δραστηριότητές τους) εκτελούσαν υπερατλαντικά δρομολόγια.

Εκείνη την εποχή, η British Airways ήταν ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης τέτοιων δρομολογίων, με περισσότερες από 8.500 πτήσεις, (περίπου 40 καθημερινά δρομολόγια) μεταξύ των δύο παγκόσμιων περιοχών, ενώ η Delta Air Lines ακολουθούσε δεύτερη, με την American Airlines στην τρίτη θέση.

Ωστόσο, οι διάφορες συγχωνεύσεις στις ΗΠΑ, οι καταρρεύσεις ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιριών και η ενοποίηση μεταξύ των αερομεταφορέων της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και η επιρροή των αεροπορικών συμμαχιών, επέφεραν τη μείωση του αριθμού των αερομεταφορέων. Σήμερα, υπάρχουν μόλις 37 αεροπορικές εταιρίες που εκτελούν υπερατλαντικές πτήσεις για το καλοκαίρι του 2023, αν και το μέγεθος και η κλίμακα των δικτύων έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Στην πραγματικότητα, ο αντίκτυπος της ενοποίησης είχε ως αποτέλεσμα οι “τρεις μεγάλοι” αμερικανικοί αερομεταφορείς να κυριαρχούν πλέον στην αγορά βάσει συχνότητας, διαθέτοντας περίπου 60% περισσότερες πτήσεις από τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή τους με έδρα την Ευρώπη, την British Airways.

Λιγότερα ζεύγη αεροδρομίων

Ο OAG εξέτασε επίσης τον αριθμό των ζευγών αεροδρομίων για τα δρομολόγια μεταξύ των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης. Εξετάζοντας το Ηνωμένο Βασίλειο ως παράδειγμα, σημείωσε ότι υπάρχουν πλέον 13 λιγότερα ζεύγη που εκτελούνται αυτό το καλοκαίρι, σε σχέση με την περίοδο του 2019. Ωστόσο, ο συνολικός αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 5%, με περίπου 1.500 περισσότερες πτήσεις να πραγματοποιούνται.

Σύμφωνα με τον οργανισμός, μετά από μια σημαντική διαταραχή όπως η πανδημία, οι αεροπορικές εταιρίες γενικά εγκαταλείπουν τα δρομολόγια χαμηλότερης συχνότητας και επιστρέφουν στα βασικά τους δίκτυα, γεγονός που εξηγεί την αύξηση κατά 14% των πτήσεων μεταξύ του Λονδίνου (Heathrow) και του διεθνούς αεροδρομίου John F. Kennedy της Νέας Υόρκης (JFK) αυτό το καλοκαίρι.

Ανεξάρτητα από αυτές τις αλλαγές, “με περισσότερες πτήσεις, ισχυρή ζήτηση και με τη χωρητικότητα να βρίσκεται και πάλι υπό πίεση σε πολλές αγορές, υπάρχει κάθε λόγος να περιμένουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα είναι μια περίοδος ρεκόρ παραγωγής εσόδων για τις αεροπορικές εταιρίες σε όλο τον Ατλαντικό”, δήλωσε ο OAG.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *