spain
Photo by Julian Dik on Unsplash

“Γλυκόπικρο” το φετινό καλοκαίρι για την ισπανική ξενοδοχειακή βιομηχανία | Το ενεργειακό κόστος “εκτινάσσει” το λειτουργικό

ΔΙΕΘΝΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μετά από δύο καλοκαίρια με μάσκες, περιορισμούς και μια πανδημία που μοιάζει να μην έχει τέλος, η Ισπανία οδεύει προς το πρώτο σχετικά φυσιολογικό καλοκαίρι από τότε που ο κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας τον Μάρτιο του 2020. Οι Ισπανοί επιλέγουν στην πλειοψηφία τους ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας, ενώ, παράλληλα, το σύνολο των τουριστικών αγορών, πλην της ρωσικής, ανακάμπτει πλήρως. Ωστόσο, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας προκαλεί “πονοκέφαλο” στην ισπανική, ξενοδοχειακή βιομηχανία, που βλέπει το λειτουργικό κόστος να “εκτοξεύεται” από 20% έως 30%.

Υπάρχει επιθυμία και η ευφορία έχει κυριεύσει πολλούς πολίτες, οι οποίοι αποφάσισαν ότι φέτος θα κάνουν τις διακοπές της ζωής τους και θα απολαύσουν τον ήλιο και την παραλία. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ένα καλοκαίρι ρεκόρ, με παρόμοια στοιχεία, αν όχι υψηλότερα από αυτά του 2019. Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο πληθωρισμού που έχει αναγκάσει τους Ισπανούς να “τεντώσουν” όσο το δυνατόν περισσότερο τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις τους για να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους ζωής.

Προβλέψεις και προτιμώμενοι προορισμοί

Αν οι προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι συγκριθούν με αυτές του 2021, η αύξηση είναι πάνω από 200% στις κρατήσεις στην Ισπανία. Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο εξερχόμενου τουρισμού (ObservaTUR), το 89% των Ισπανών θα ταξιδέψει αυτό το καλοκαίρι.

Βέβαια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επιθυμία για ταξίδια, σύμφωνα με τα στοιχεία του online travel agency Rumbo, οι Ισπανοί δεν έχουν βιαστεί να κλείσουν τα ταξίδια τους πολύ νωρίτερα, μία από τις συνέπειες που παραμένουν μετά την πανδημία. Αυτό συμβαίνει, τόσο για λόγους ασφαλείας, όσο και για να επωφεληθούν από τις ειδικές προσφορές.

Όπως αναφέρει ο Jorge Marichal, πρόεδρος της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων, αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που επέφερε η πανδημία κατά την πραγματοποίηση κρατήσεων, καθώς οι Ισπανοί προτιμούν όλο και περισσότερο την “άμεση συναλλαγή με τον ξενοδόχο, που τους προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια”, λέει ο Marichal σε σχέση με τα πρωτόκολλα της πανδημίας και τα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν αυτό το διάστημα.

Σύμφωνα με το Rumbo, σχεδόν το 70% των Ισπανών θα επιλέξει τον εθνικό τουρισμό, αν και η Ευρώπη ανακάμπτει σταδιακά και το 29% του ισπανικού πληθυσμού έχει κάνει κράτηση για να ταξιδέψει στην ήπειρο αυτό το καλοκαίρι. Το πρακτορείο έκανε μια λίστα με τους αγαπημένους προορισμούς για φέτος και το μοτίβο είναι ξεκάθαρο, “ήλιος και παραλία”.

Κατά σειρά αριθμού κρατήσεων πρώτη είναι η Μαγιόρκα, το Λανζαρότε, η Γκραν Κανάρια, η Μινόρκα και η Τενερίφη. Ωστόσο, σύμφωνα με το ObservaTUR, το 60% των Ισπανών θα επιλέξει εθνικούς προορισμούς, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Καραϊβική αρχίζουν να ανακάμπτουν.

“Κάποιοι συνεχίζουν να διατηρούν την ψυχολογία ότι τα ταξίδια στο εξωτερικό δεν είναι 100% ασφαλή, οπότε θα υπάρξει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που θα επιλέξει ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας”, λέει ο Javier Hernández, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ξενοδοχείων της Κόστα ντελ Σολ, ο οποίος είναι αισιόδοξος για την καλοκαιρινή περίοδο. “Στον ξενοδοχειακό τομέα, ο Μάιος ήταν ο πρώτος μήνας μετά την πανδημία κατά τον οποίο ξεπεράστηκαν τα στοιχεία για το 2019, κλείνοντας τον μήνα με πληρότητα περίπου 78%. Η πρόβλεψη για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι να φτάσουμε τα στοιχεία του 2019, που είναι το έτος που λαμβάνουμε ως σημείο αναφοράς, ή ακόμη και να τα ξεπεράσουμε”, εξηγεί.

Για τον Jorge Marichal, πρόεδρο της Ισπανικής Συνομοσπονδίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων, το καλοκαίρι του 2022 θα είναι “θετικό, αλλά γλυκόπικρο”. Θετικό επειδή είναι το καλοκαίρι της ανάκαμψης και τα συνήθη μεγέθη πριν από την πανδημία αναμένεται να επιτευχθούν, και γλυκόπικρο λόγω του εξαιρετικά υψηλού, λειτουργικού κόστους, που εμφανίζεται τους τελευταίους μήνες λόγω του πληθωρισμού.

“Έχουμε επίσης μια πολύ ισχυρή εθνική και διεθνή ζήτηση, ειδικά από τις χώρες γύρω μας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας. Οι χώρες μεγάλων αποστάσεων, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή ο ασιατικός χώρος, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως και αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί”, προβληματίζεται ο Marichal για τις προοπτικές της τουριστικής περιόδου.

Για την Κόστα ντελ Σολ, μια από τις πιο επισκέψιμες περιοχές της χώρας, οι Βρετανοί αντιπροσωπεύουν το 26-27% του συνόλου των τουριστών, οπότε η ανάκαμψή τους είναι ζωτικής σημασίας για τον τομέα. “Είναι η κύρια αγορά μας και είναι αλήθεια ότι, εκτός από τη γερμανική αγορά, ανακτούμε όλες τις αγορές: σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία, Ιταλία, Γαλλία… Αυτό το καλοκαίρι θα είναι το καλοκαίρι της ανάκαμψης των διεθνών αγορών”, προβλέπει ο Javier Hernández.

Η περιοχή υποδέχεται επίσης κάθε καλοκαίρι Ρώσους τουρίστες υψηλού εισοδήματος, αλλά η απουσία εφέτος της ρωσικής δεν θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού

Ο ξενοδοχειακός τομέας δεν ξεφεύγει από την αύξηση του πληθωρισμού που επηρεάζει όχι μόνο την Ισπανία, αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Δείκτη Τιμών Ξενοδοχείων, που αντιστοιχούν στον Μάιο και δημοσιεύθηκαν στις 10 Ιουνίου, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε στο 8,7%, τέσσερα δέκατα πάνω από τον προηγούμενο μήνα.

Η ίδια έκθεση προσδιορίζει επίσης την ετήσια μεταβολή του τμήματος Ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια, η οποία ανέρχεται σε 6,3%. Είναι πέντε δέκατα διαφορά σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021 και είναι το υψηλότερο ποσοστό του τομέα από τον Αύγουστο του 2021. Η μέση τιμή ενός δωματίου ήταν τον Απρίλιο, στα μέσα της σεζόν, πάνω από 96 ευρώ ανά διανυκτέρευση σύμφωνα με τον Δείκτη , 36% ακριβότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η τιμή ανά δωμάτιο θα είναι υψηλότερη καθώς μπαίνουμε στην υψηλή περίοδο.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες υπερασπίζονται ότι αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές επειδή το ενεργειακό κόστος, αλλά και το κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχουν “εκτοξευθεί” στα ύψη. Σύμφωνα με τον Jorge Marichal, από την CEHAT, “το λειτουργικό κόστος έχει αυξηθεί μεταξύ 20% και 30%”.

Αυτή η αύξηση των τιμών ανάγκασε ορισμένους Ισπανούς να τροποποιήσουν τις διακοπές τους προκειμένου να προσαρμοστούν στο υψηλότερο κόστος ζωής. Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Καταναλωτών (OCU), το 25% των Ισπανών ακύρωσε ή ανέβαλε τα ταξίδια του λόγω του πληθωρισμού.

“Οι τουρίστες επιλέγουν μικρότερη μέση διαμονή, αλλά με μεγαλύτερες δαπάνες εκείνες τις ημέρες”, λέει ο Javier Hernández, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ξενοδοχείων της Κόστα ντελ Σολ. Η ευφορία για το πρώτο κανονικό καλοκαίρι μετά την πανδημία έκανε πολλούς πολίτες να “τραβήξουν” τις οικονομίες τους και να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ημέρες των διακοπών τους. “Υπάρχει μεγάλη επιθυμία για ταξίδια μετά τα τελευταία δύο χρόνια. Όσοι κατάφεραν να αποταμιεύσουν θα ξοδέψουν όσα δεν ξόδεψαν τα τελευταία δύο χρόνια”, προσθέτει ο αντιπρόεδρος της AEHCOS.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ObservaTUR, οι Ισπανοί θα ξοδέψουν 610 ευρώ ανά άτομο για τις καλοκαιρινές διακοπές, ποσό που αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι χαμηλότερο από τα 714 ευρώ που δαπανήθηκαν για ταξίδια το καλοκαίρι του 2019. Επιπλέον, το παρατηρητήριο επιβεβαίωσε ότι οι ημέρες διακοπών θα είναι λιγότερες, με τις οκταήμερες διακοπές να είναι οι πιο συνηθισμένες.

 

Tagged

1 σχόλιο στο ““Γλυκόπικρο” το φετινό καλοκαίρι για την ισπανική ξενοδοχειακή βιομηχανία | Το ενεργειακό κόστος “εκτινάσσει” το λειτουργικό

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *