Photo by Sora Shimazaki on Pexels

“Πυρετός” deals στην ξενοδοχειακή βιομηχανία | Συναλλαγές πολλών εκατομμυρίων ευρώ

ΔΙΕΘΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Μια σειρά από συμφωνίες “έτρεξαν” στην ευρωπαϊκή, ξενοδοχειακή βιομηχανία την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2023, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο Ξενοδοχειακών Συναλλαγών στην Ευρώπη της HVS, γεγονός που αποδεικνύει το αμείωτο ενδιαφέρον των επενδυτών για τη βιομηχανία. 

Ανάμεσα στις συναλλαγές που “κυοφορήθηκαν” είναι και αυτή του Fattal Hotel Group, του μεγαλύτερου ξενοδοχειακού ομίλου του Ισραήλ, που απέκτησε το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Principe di Lazise Wellness & Spa, 127 δωματίων, στη λίμνη Garda, στο μεσαιωνικό χωριό Lazise της βόρειας Ιταλίας, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ (197.000 ευρώ ανά δωμάτιο), από την Bain Capital.

Το ξενοδοχείο, το οποίο διαχειρίζεται, επί του παρόντος, η Zeus International, περιλαμβάνει κέντρο ευεξίας, εστιατόριο, πισίνα και αίθουσες συνεδριάσεων.

Η Bain απέκτησε το ξενοδοχείο το 2017 στο πλαίσιο της εξαγοράς της ιταλικής θυγατρικής της Heta Asset Resolution, μιας “κακής τράπεζας”, που δημιουργήθηκε από τη διαλυμένη Hypo Alpe-Adria-Bank. Το ξενοδοχείο Lazise ανακαινίστηκε εκτενώς υπό την ιδιοκτησία της Bain, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξημένου αριθμού δωματίων.

Η Fattal διαθέτει πλέον πέντε ξενοδοχεία στην Ιταλία και 214 συνολικά.

Μια σειρά από αγοραπωλησίες έλαβαν χώρα στην ισπανική, ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως αυτή της ισπανικής εταιρίας διαχείρισης κεφαλαίων Blasson, που μαζί με τη γαλλική ασφαλιστική εταιρία Axa απέκτησαν το πεντάστερο Hotel Sofia Barcelona – Unbound Collection by Hyatt (πρώην Princess Sofia) από την καναδική επενδυτική εταιρία Brookfield.

Το ξενοδοχείο, δυναμικότητα 465 δωματίων, βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Camp Nou στην πλατεία Pius XII, στη Βαρκελώνη της Ισπανίας και περιλαμβάνει εκτεταμένους συνεδριακούς χώρους, εξωτερική πισίνα και γυμναστήριο. Το ξενοδοχείο λειτουργεί, επί του παρόντος, από την Hyatt υπό την επωνυμία Unbound Collection.

Η Brookfield απέκτησε το ξενοδοχείο τον Σεπτέμβριο του 2021 στο πλαίσιο της εξαγοράς τεσσάρων ξενοδοχείων (πάνω από 2.200 κλειδιά) από τον ισπανικό ιδιοκτήτη-διαχειριστή Selenta Group έναντι 440 εκατ. ευρώ.

Παραμένοντας στη Βαρκελώνη, ο διαχειριστής κεφαλαίων LaSalle Investment Management απέκτησε ένα ακίνητο μικτής χρήσης, το οποίο περιλαμβάνει το  τριών αστέρων  Hotel Umma Bed&Breakfast, 9 δωματίων, στο κέντρο της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, έναντι 20 εκατομμυρίων ευρώ από ένα οικογενειακό γραφείο που δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Εντός του κτιρίου υπάρχουν αρκετοί όροφοι γραφείων και ένας εμπορικός χώρος που καταλαμβάνεται από τον κατασκευαστή επίπλων Natuzzi.

Η LaSalle πρόκειται να επενδύσει στην επανατοποθέτηση του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου.

Σημειώνεται ότι, η LaSalle είναι επίσης ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου NH Calderón στη Βαρκελώνη, το οποίο απέκτησε το 2021, έναντι 125 εκατ. ευρώ.

Στη Μαδρίτη της Ισπανίας, η μητρική εταιρία της οικογενειακής επιχείρησης Montoro Zulueta, η επενδυτική εταιρία Monthisa, πούλησε το τεσσάρων αστέρων Radisson Blu Hotel Madrid Prado, 58 δωματίων, έναντι περίπου 26 εκατομμυρίων ευρώ (448.000 ευρώ ανά δωμάτιο).

Το ξενοδοχείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί από τη Radisson, βρίσκεται στο κέντρο του πολιτιστικού Triángulo del Arte, της Μαδρίτης, περιτριγυρισμένο από τα κυριότερα μουσεία της ισπανικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένου του Museo del Prado, του βασικού εθνικού μουσείου τέχνης της Ισπανίας.

Πρώην ιδιωτική κατοικία ισπανικής αριστοκρατίας, το ξενοδοχείο άνοιξε το 2009 και υποβλήθηκε σε ευρεία ανακαίνιση το 2020. Στους χώρους του λειτουργούν εστιατόριο και αίθριο, χώρος ευεξίας, εσωτερική πισίνα και έξι σουίτες.

Άλλη μία επένδυση στην ισπανική, ξενοδοχειακή βιομηχανία αφορά την πώληση από την ισπανική REIT Atom Hotels του τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείου Ibersol Antemare, 116 δωματίων, μέσω της θυγατρικής της Atom Hoteles Iberia, έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ (86.200 ευρώ ανά δωμάτιο).

Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην πόλη Sitges, κοντά στην παραλία, περίπου 30 χλμ. από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, και περιλαμβάνει εστιατόριο, μπαρ, δύο πισίνες, σολάριουμ και 12 αίθουσες συνεδριάσεων.

Το ξενοδοχείο χρησιμοποιήθηκε ως εγγύηση για ένα κοινοπρακτικό ενυπόθηκο δάνειο ύψους 199 εκατ. ευρώ. Η Atom Hoteles προχώρησε στη μείωση του χρέους της επί του δανείου μέσω της πώλησης του περιουσιακού στοιχείου.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Atom Hoteles πούλησε το B&B Hotel Granada Estación έναντι 5,5 εκατ. ευρώ, αποκτώντας επίσης τον Απρίλιο του 2022 το Hotel Senator Barcelona έναντι 25,5 εκατ. ευρώ.

Ο επενδυτικός “πυρετός” στον ισπανικό, ξενοδοχειακό κλάδο συνεχίστηκε με την απόκτηση από το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Serra Moreno, Salomon 1965, του ξενώνα Atenas Hostel, 26 δωματίων, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού.

Η Salomon σχεδιάζει να αναδιαμορφώσει τον ξενώνα και να τον επαναλειτουργήσει στις αρχές του 2024. Τη διαχείριση του ξενοδοχείου θα αναλάβει κάποια εταιρία με την οποίο η Salomon συνήθως συνεργάζεται, όπως η Chic&Basic ή η Pulitzer.

Αυτή η τελευταία συμφωνία ακολουθεί την απόκτηση από τη Salomon του Hotel Londres το 2022, το οποίο σχεδιάζει να ανοίξει τον Απρίλιο του 2024, μετά από μετατροπή σε ξενοδοχείο τριών αστέρων.

Συνολικά, το χαρτοφυλάκιο της Salomon περιλαμβάνει πλέον δέκα ξενοδοχεία/ξενώνες, συμπεριλαμβανομένων ιδιόκτητων ακινήτων και ακινήτων που διαχειρίζεται με σύμβαση μίσθωσης.

Περνώντας στο γαλλικό, ξενοδοχειακό “μέτωπο”, η Financière M.P. Landowski, το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο της Marie-Pierre Landowski, απέκτησε το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο Eiffel Blomet Paris, δυναμικότητας 87 δωματίων, στο 17ο διαμέρισμα του Παρισιού, από την Schroders Capital, την εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων EXTENDAM και το οικογενειακό γραφείο Cèdre.

Το design boutique ξενοδοχείο περιλαμβάνει χώρο ευεξίας και εσωτερική πισίνα. Άνοιξε τον Ιούνιο του 2017 και πέρασε στα χέρια της Schroders και της EXTENDAM το 2018, με την ομάδα ξενοδοχείων της Schroders Capital να αναλαμβάνει τη διαχείρισή του.

Η Marie-Pierre Landowski συμμετέχει επίσης στον κλάδο της ποτάμιας κρουαζιέρας στο Παρίσι μέσω των θυγατρικών Vedettes de la Seine και Compagnie des Bateaux à Roue.

Ακόμη, ο γαλλικός ξενοδοχειακός όμιλος Compagnie Hôtelière de Bagatelle απέκτησε το ιστορικό τεσσάρων αστέρων Hôtel de l’Abbaye Saint-Germain (το Abbey Hotel), 44 δωματίων, στην περιοχή Saint-Germain-des-Prés του Παρισιού, στο 6ο διαμέρισμα, κοντά στο Jardin du Luxembourg, έναντι αδιευκρίνιστου ποσού.

Το ξενοδοχείο, το οποίο περιλαμβάνει εστιατόριο, στεγάζεται σε ένα πρώην μοναστήρι Βενεδικτίνων του 17ου αιώνα, το οποίο μετατράπηκε σε ξενοδοχείο τη δεκαετία του 1980.

Η εξαγορά αυτή σηματοδοτεί το 7ο ξενοδοχείο στο μοναδικό χαρτοφυλάκιο boutique ξενοδοχείων της εταιρίας, το οποίο περιλαμβάνει ήδη το Chess Hotel, 50 δωματίων, το Plumes Hotel, 35 δωματίων, το Hotel Les Theaters, 38 δωματίων, το Platine Hotel, 46 δωματίων, το Vice Versa Hotel, 37 δωματίων και το Le Roch Hotel & Spa, 37 δωματίων, τα οποία συνολικά αριθμούν 287 δωμάτια σε ολόκληρο το Παρίσι.

Τέλος, στη βρετανική αγορά, η εταιρία επενδύσεων ακινήτων Aprirose, με έδρα το Λονδίνο, απέκτησε την κυριότητα του Travelodge London Whetstone, δυναμικότητας 96 δωματίων, έναντι 10,6 εκατομμυρίων λιρών (111.000 λίρες ανά δωμάτιο).

Το ξενοδοχείο είναι μισθωμένο στην Travelodge με 18 χρόνια υπολειπόμενα. Βρίσκεται στο προάστιο Whetstone του Λονδίνου, στο Borough of Barnet, και περιλαμβάνει μια εγκατάσταση λιανικής πώλησης, η οποία, επί του παρόντος, είναι μισθωμένη στη Halfords με 7,5 έτη να απομένουν.

Η Aviva Investors Pensions Limited χρηματοδότησε και κατασκεύασε το ξενοδοχείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Travelodge το 2010.

Η Aprirose διαθέτει 65 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών σημάτων όπως τα Delta Hotels by Marriott, DoubleTree by Hilton και τα 20 ακίνητα της Qhotels.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *