Η ρωσο-ουκρανικη κρίση επιτάσσει την κρατική επαγρύπνηση στον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ήδη μετρά αρνητικά για τον τουριστικό τομέα της χώρας μας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας και αν. τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι “Είναι ακόμα νωρίς να αποτυπωθεί το πλήρες μέγεθος των συνεπειών της στη φετινή τουριστική σεζόν, ωστόσο τα πρώτα σημάδια αποτελούν προπομπό των επικείμενων εξελίξεων”.

Και συνεχίζει ο κ. Αυλωνίτης: “Η εικόνα σήμερα είναι προβληματική, αφού εδώ και αρκετές ημέρες προκρατήσεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Όσο η ρωσική επέμβαση συνεχίζεται τόσο οι τουριστικοί παράγοντες της χώρας βλέπουν τις συνέπειες της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Από τη μια προκαλείται ένα είδος ακινησίας στις ήδη κλεισμένες συμφωνίες και συμβόλαια και από την άλλη  συμπαρασύρεται η γενικότερη οικονομική κατάσταση, η οποία πιθανότατα να αποτυπωθεί μεταγενέστερα στη χρονικά διάρκεια  διαμονής των επισκεπτών και στο χρηματικό υψος ε που θα ήταν διαθέσιμο προς δαπάνη διακοπών.

Συνοπτικά, από τη Ρωσία το 2019, έτος ρεκόρ της γενικότερης τουριστικής κίνησης για τη χώρα μας, ήρθαν στην Ελλάδα 583 χιλ. ταξιδιώτες –μόλις 25 χιλ. το 2020– ενώ το 2021 προσέγγισαν τους 120 χιλ.. Το γεγονός αυτό μεταφράστηκε σε έσοδα 433 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ πέρυσι αυτά έφτασαν τα 115 εκατ..

Παράλληλα, τα μεγέθη από την Ουκρανία, αν και μικρότερα, δεν είναι καθόλου αμελητέα. Για εφέτος, δεδομένου των καλών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία και της αύξησης των προγραμματισμένων πτήσεων, οι προοπτικές συνέχιζαν να είναι θετικές. Πιο συγκεκριμένα, έως 24 εβδομαδιαία δρομολόγια από τη Μόσχα προς την Αθήνα, έως 31 προς το Ηράκλειο, έως 28 προς τη Ρόδο και έως 35 με προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα για την Κέρκυρα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το 2019 από Ρωσία πραγματοποιήθηκαν 45.000 αφίξεις και από την Ουκρανία 2.700 στο σύνολο των αφίξεων εξωτερικού που ήταν 1.430.000. Το 2020 λόγω του covid19 είχαμε 0 αφίξεις από την Ρωσία και 0 αφίξεις από την Ουκρανία σε σύνολο 410.000 αφίξεων εξωτερικού. Το 2021 αντίθετα, είχαμε 19.300 αφίξεις από την Ουκρανία και από τη Ρωσία 9.900 αφίξεις επί συνόλου 915.000 αφίξεων από πτήσεις εξωτερικού.

Η αύξηση στις αφίξεις από την Ουκρανία οφείλεται στην απευθείας πτήση Οδησσού – Κέρκυρας, ενώ για το 2022 αναμενόταν αύξηση αφίξεων από Ουκρανία καθώς είχαν προγραμματιστεί επιπλέον απευθείας πτήσεις από το Κίεβο και το Χάρκοβο, από τις αρχές Ιουνίου.

Μέσα στη ζοφερή συνθήκη των πολεμικών συγκρούσεων αναμφίβολα η σημερινή εικόνα θα παρατείνεται επί μακρόν. Το βασικό ερώτημα είναι αν θα κατορθώσουμε να καλύψουμε τις εν λόγω απώλειες από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέσω των υπολοίπων επισκεπτών από όλες τις άλλες χώρες που μας επισκέπτονται, όταν μάλιστα η γενικευμένη ακρίβεια εξαιτίας και της ενεργειακής κρίσης, επιβαρύνει αρνητικά τη διάθεση αλλά και τις ευκολίες ενός ταξιδιού αναψυχής.

Για το νησί μας, η ιδιαιτερότητα του θρησκευτικού τουρισμού και του σημαντικού ενδιαφέροντος Ρώσων αλλά και Ουκρανών επισκεπτών για τη χριστιανική ιστορία έχει μεγάλο αντίκρισμα στο ύψος αφίξεων και διαμονών. Όταν συνήθως αυτός, συνδυάζεται με τη μεταφορά μέσω των διεθνών οδικών αξόνων, είναι βέβαιο πως με τις παρούσες τιμές καυσίμων κίνησης δεν ευνοείται σε καμία περίπτωση η μαζική μετακίνηση επισκεπτών.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα απέχουμε χρονικά από την πραγματική πρεμιέρα της θερινής περιόδου, εντούτοις δεν υπάρχουν περιθώρια κρατικού εφησυχασμού. Εργαζόμενοι και επαγγελματίες του τουρισμού και του επισιτισμού στέλνουν από τώρα, τα δικά τους μηνύματα αγωνίας”.

Και καταλήγει ο βουλευτής Κέρκυρας: “Η κυβέρνηση έχει χρέος να προστρέξει για να τους στηρίξει και να διευκολύνει παράλληλα, τις οικονομικές συναλλαγές τους προκειμένου να μην μείνουν αυτές στον αέρα. Ο Πρωθυπουργός και το αρμόδιο Υπουργείο έχουν ευθύνη να σταθούν δίπλα στη μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *