Κέρδη $2,5 δισ. για τις αεροπορικές εταιρίες «βλέπει» η ΙΑΤΑ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Κέρδη 2,5 δισ. δολάρια «βλέπει» για το 2010 η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA), τα πρώτα, μάλιστα, κέρδη που καταγράφει ο κλάδος από το 2007, έναντι ζημιών 2,8 δισ. δολαρίων που ανέφεραν οι προηγούμενες προβλέψεις της.
Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, οι διεθνείς αερομεταφορείς επανακάμπτουν με ταχύτερο ρυθμό καθώς αυξάνεται τόσο ο αριθμός των επιβατών, όσο και οι εμπορικές μεταφορές. Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 7,1% το 2010, ενώ ο όγκος των φορτίων εκτιμάται ότι θα σημειώσει άλμα 18,5%. Παράλληλα ο συνολικός κύκλος εργασιών για τον κλάδο αναμένεται ότι θα ενισχυθεί κατά 13% στα 545 δισ. δολάρια.
Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές, πλην της Ευρώπης, η ΙΑΤΑ προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία, με την Ασία — Ειρηνικό να βρίσκεται στην κορυφή λόγω της οικονομικής επέκτασης σε χώρες όπως η Κίνα. Οι ασιατικές εταιρίες αναμένεται να παρουσιάσουν κέρδη 2,2 δισ. δολ. το 2010 από ζημιές 2,7 δισ. δολ. το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρίες παραμένουν σε εκτός κερδοφορίας τροχιά, αφού η απώλεια εσόδων λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία παρατείνει την ύφεση στην περιοχή.
«Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από τα βάθη της χρηματοπιστωτικής κρίσης πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι αεροπορικές εταιρίες επωφελούνται από την ισχυρή ανάκαμψη στις μεταφορές», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της IATA, Giovanni Bisignani.