Μύδροι Σαμαρά για τη μη επανασύσταση υπουργείου Τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το Μνημόνιο και την κυβερνητική πολιτική, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η ΔΕΘ. Αναφερόμενος δε, στα του τουρισμού, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «ντροπή» τη μη επανασύσταση αυτόνομου υπουργείου Τουρισμού, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό, κάτι το οποίο περίμεναν και οι φορείς του κλάδου. Παράλληλα, τόνισε ότι έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα τα πλεονεκτήματα της χώρας στον Τουρισμό και επισήμανε την έλλειψη συνεργιών ανάμεσα στον τουρισμό και τον πολιτισμό.
«Ανάμεσα σε τόσους “συναρμόδιους” και “αναπληρωτές” δε βρέθηκε ένα χαρτοφυλάκιο για τον τουρισμό, τη “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος δε στα πλεονεκτήματα της χώρας, είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει μία τεράστια και μοναδική ακτογραμμή. Ωστόσο, διερωτήθηκε, που είναι οι μαρίνες για την ανάπτυξη του θαλάσσιου.
«Η παγκόσμια αγορά ποιοτικού τουρισμού ή εξειδικευμένου τουρισμού πάει αλλού: Στην Ισπανία, στην Κροατία και στην Τουρκία. Όχι γιατί δε θέλουν την Ελλάδα. Είναι πρώτη επιλογή τους η Ελλάδα… Αλλά γιατί δεν τους θέλουμε εμείς», είπε με νόημα.
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση που αξιοποιήσουμε με ήπιο τρόπο, με σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά συστηματικά και οργανωμένα, τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον Τουρισμό, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2-3% μέσα στην πενταετία. Και, μάλιστα, χωρίς σημαντικές δημόσιες δαπάνες…
Ωστόσο, υπογράμμισε πως πρέπει να γίνουν κάποια, απλά πράγματα, που όταν δεν γίνονται και συσσωρεύονται δημουργούν τεράστια προβλήματα. «Ο τουρισμός θέλει διαφήμιση. Εμείς συχνά κάνουμε, μόνοι μας, δυσφήμιση! Δέστε για παράδειγμα την πρώτη εικόνα του επισκέπτη στα συνοριακά φυλάκια της Τουρκίας, όπου υπάρχουν κτίρια σύγχρονα, σχεδόν μεγαλοπρεπή. Ενώ μπαίνοντας στην Ελλάδα, αντικρίζεις πρόχειρες κατασκευές από ελενίτ. Μη μου πείτε ότι κανένας δεν το πρόσεξε ως τώρα. Γιατί οι ξένοι επισκέπτες το προσέχουν όλοι».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τους ξένους και ότι ευθύνεται για την άνοδο του κόστους δανεισμού, καθιστώντας το πρόβλημα του ελλείμματος πρόβλημα δανεισμού.
Κατηγόρησε την πολιτική υλοποίησης του μνημονίου ως αδιέξοδη, λέγοντας ότι οδηγεί σε ύφεση, η οποία με τη σειρά της μεγαλώνει τα ελλείμματα προσθέτοντας ότι «έτσι κάνουμε μια τρύπα στο νερό».
Καταψηφίσαμε το μνημόνιο, είπε, γιατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε λευκή επιταγή για τρία χρόνια, εξηγώντας ότι το μνημόνιο έχει όρους για τρεις προϋπολογισμούς και αντίστοιχες εισοδηματικές πολιτικές.
Συνοψίζοντας την οικονομική θέση του κόμματός του, ο κ Σαμαράς είπε ότι «εμείς πιέζουμε για αλλαγή στο μίγμα οικονομικής πολιτικής, για να βγούμε πιο γρήγορα στις αγορές, αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, απάντησε ότι δεν θα δεχθεί να αφορά μόνον το διάστημα 2004-2009 γιατί υπάρχει και το πριν και το μετά και εμείς αν το αγνοήσουν θα το διερευνήσουμε όταν έχουμε αυτή τη δυνατότητα.
Για τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, απάντησε ότι δεν θα υποδείξει εκείνος σε έναν πρώην πρωθυπουργό πότε και αν θα αναφερθεί στα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, προσθέτοντας ότι «τους λογαριασμούς με την παράταξή μου τους έχω κλείσει και μάλιστα με αυτοκριτική αυτομαστιγώματος που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν». «Δική μου ευθύνη», συνέχισε στο ίδιο θέμα, «είναι το μέλλον της παράταξης και η χάραξη ελπιδοφόρας πορείας για τη χώρα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ώστε να λάβει η κυβέρνηση νέα νωπή λαϊκή εντολή, και γιατί δεν ζητά η ΝΔ προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές αν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, αλλά αυτό θα είναι ομολογία καταστροφής.