Νέα από τη Γερμανία…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πότσνταμ, 6 Μαΐου 2010 – Το ανεξάρτητο δίκτυο του Travel Industry Club με πάνω από 450 μέλη-επιχειρήσεις και στελέχη της γερμανικής τουριστικής βιομηχανίας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ανακοινώνοντας μέσω του επίτιμου μέλους του προεδρικού του συμβουλίου, Δρ. Άντριαν φον Ντόρνμπεργκ, ότι «εάν η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας δεν κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ξαναανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι σε άλλες μεσογειακές ανταγωνιστικές χώρες, τότε οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες θα είναι καταστροφικές όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Ε.Ε.».

Στο Δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα, συνεχίζει ο κ. φον Ντόρνμπεργκ με τις εξής διαπιστώσεις: «Έχουμε την εντύπωση, ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει επαρκώς τους Γερμανούς για τις συνέπειες που έχει η κρίση στις οικονομίες των δύο χωρών και ιδιαίτερα στην τουριστική βιομηχανία. Απευθυνόμενος στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, συνιστά να ξεκινήσει άμεσα μια διαφημιστική και επικοινωνιακή καμπάνια στην Γερμανία για την Ελλάδα. Η καμπάνια αυτή δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στις τιμές, αλλά θα πρέπει να περιλαμβάνει και όλα αυτά που κάνουν την Ελλάδα μοναδικό προορισμό. Η μέχρι τώρα αρνητική ειδησεογραφία λόγω των συμβάντων των τελευταίων ημερών και εβδομάδων, όχι μόνο έχει δυσφημίσει την τόσο όμορφη χώρα, αλλά έχει ισοπεδώσει μοναδικές αξίες, όπως είναι η εγκάρδια φιλοξενία και η ασφάλεια».
Ανησυχητικοί είναι και οι δείκτες που ανακοίνωσε η GfK — μία από τις εγκυρότερες εταιρείες Έρευνας στην Γερμανία — όσον αφορά τις κρατήσεις σε γερμανικά ταξιδιωτικά γραφεία τον Απρίλιο για την Ελλάδα: -12% σε σχέση με τον περασμένο χρόνο. Η πτώση της τιμής του Ευρώ, η αύξηση των τιμών των καυσίμων, του Φ.Π.Α. κλπ. κάνουν τις διακοπές των Γερμανών στην Ελλάδα ακριβότερες, τουλάχιστον όσον αφορά τις δευτερεύουσες δαπάνες τους (τσιγάρα, αλκοόλ, κλπ.).
Επίσης δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην συσπείρωση δυνάμεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς επίσης και όλων των παραγόντων και στην Γερμανία, έτσι ώστε να αποφευγχθεί η «πυρκαγιά» και σε άλλες χώρες. Η μείωση τουριστών προς τις μεσογειακές χώρες, οι οποίες εξαρτούνται άμεσα από αυτούς, θα έχει αρνητικότατες συνέπειες και για την γερμανική τουριστική βιομηχανία, με περίπου 200 δισεκ. ευρώ ετήσια έσοδα και 3,6 εκατ. απασχολούμενους.