Και το συνέδριο του Σ.Ε.Τ.Ε…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ


Χωρίς ιδιαίτερη συμμετοχή συνέδρων, απολύτως ανούσια συμμετοχή πολιτικών, επιβαρυμένο με τα πολιτικά γεγονότα των ημερών και το δημοψήφισμα, με την απουσία του Αντώνη Σαμαρά, αλλά και με ένα εξαιρετικό πάνελ που συμμετείχαν η κα. Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και οι κ.κ. Ι. Γκικόπουλος, Μ. Μασουράκης και Ι. Στουρνάρας, από McKinsey&Company, ALPHABANK και ΙΟΒΕ, αντίστοιχα, έγινε χθες το ετήσιο συνέδριο του ΣΕΤΕ. Η συμμετοχή των πολιτικών, από όλα τα κόμματα δεν προσέθεσε τίποτα νέο (σ.σ. και πως θα μπορούσε άλλωστε), η ομιλία Γερουλάνου ήταν «φανταστική» (σ.σ. εννοούμε προϊόν φαντασίας, και μάλιστα δημιουργικής), η παρουσία της κας. Κεφαλογιάννη, πολύ όμορφη, αλλά ως εκεί, οι κ.κ. Αποστολάτος και Οικονόμου ( η ομιλία του εδώ ), από ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, προσέθεσαν κάποιες νέες ιδέες και την «συλλογιστική» της συναίνεσης, όσο για τους κ.κ. Κουράκη, Χατζησωκράτη και Καραθανασόπουλο, από ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ, τι να συγκρατήσει κανείς (sic)…
Το μόνο αξιοπερίεργο οι εκατέρωθεν θερμότατες προσωπικές φιλοφρονήσεις Κουράκη, Γερουλάνου…
Σημειώσαμε επίσης, την απόλυτη απουσία στελεχών του Ε.Ο.Τ., και μετά από έρευνα μάθαμε ότι δεν προσκλήθηκαν. Συνολικά 9 προσκλήσεις (δύο για τις γενικές διευθύντριες και επτά για τους διευθυντές) για τα άτομα που ασκούν την τουριστική πολιτική και δεδομένου ότι ο ΕΟΤ λόγω περικοπών δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και μέχρι πρόσφατα στήριζε το συνέδριο, θα έπρεπε να έχουν σταλεί…

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων «Ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει σχεδόν την μισή μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (18 δισ. Ευρώ επιπλέον — σύνολο 50 δισ. Ευρώ κατ’ έτος) και 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Αναγκαία προϋπόθεση η θεμελίωση ενός κράτους λειτουργικότερου, διαφανέστερου, δικαιότερου, τελικά ενός κράτους ισχυρότερου που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία. Ενός κράτους που θα μπορέσει να επαναφέρει την αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση, την αισιοδοξία, την κοινωνική γαλήνη και συνοχή στους Έλληνες πολίτες, συστατικά απαραίτητα για έναν τουρισμό πρωταγωνιστή της ανάπτυξης».

Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν στο συνέδριο ήταν η παρουσίαση του κ. Γ. Γκικόπουλου, εκπροσώπου της εταιρίας McKinsey&Company, για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας με ειδική αναφορά στον Τουρισμό και εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία, τόσο για τον ελληνικό τουρισμό, όσο και συγκριτικά με άλλες χώρες. Η πλήρης παρουσίαση του κ. Γκικόπουλου που αξίζει να μελετήσετε προσεκτικά, εδώ, ειδικά μετά την σελίδα 39.

Κατά τα λοιπά υπήρξε και μια παρουσίαση κοινών (;) σημείων ΣΕΤΕ – Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού σχετικά με την Πρόταση Στρατηγικής Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού, την οποία βέβαια δεν κατάλαβα πόσο κοινή είναι, δεδομένου ότι ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για «πρόταση του ΣΕΤΕ, με την οποία σε κάποια σημεία συμφωνούμε και σε κάποια διαφωνούμε»…
Οπότε…
Για να δείτε την παρουσίαση αυτή σχετικά με την Πρόταση Στρατηγικής Ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού, πατήστε εδώ.

Εξαιρετική ήταν και η παρουσίαση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αναφερομενος στο δημοψήφισμα είπε: «Σήμερα καταρρέουν οι αγορές με την απόφαση αυτή. Φοβάμαι ότι αν δεν βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος να ακυρωθεί η απόφαση αυτή, δεν θα προλάβουμε να φθάσουμε εκεί γιατί η ελληνική οικονομία θα εξαερωθεί (!!!). Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4% που θα αρκούσαν για να σωθεί η χώρα και να αποπληρώσει το χρέος της είναι εφικτό να υπάρξουν και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Την παρουσίαση του κ. Στουρνάρα μπορείτε να την βρείτε εδώ

Η κ. Μιράντα Ξαφά προεξόφλησε την μη εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ τόνισε εμφατικά «ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει πριν από τον Ιανουάριο και απευθυνόμενη στους συνέδρους τόνισε ότι το να συζητάμε για το μέλλον του Τουρισμού «μοιάζει σαν να τοποθετούμε τις καρέκλες στον «Τιτανικό»». Παράλληλα, επισήμανε ότι η βαριά φορολόγηση βαθαίνει την ύφεση, και τόνισε ότι η απελευθέρωση του καμποτάζ είναι στα χαρτιά, αφού κανένα ελληνικό λιμάνι δεν επιλέγεται από τις εταιρείες ως αφετηρία των κρουαζιερών. Ζήτησε δε πλήρη άρση των εμποδίων και πρότεινε, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, να συσταθεί μια Επιτροπή για να κωδικοποιήσει τους νόμους για την επιχειρηματικότητα και να καταργήσει όσους αποτελούν εμπόδιο για την ανάπτυξή τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Μασουράκης, υπογράμμισε με συγκεκριμένα στοιχεία την σημασία του Τουρισμού στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας τις ευκαιρίες, εάν μπορέσουμε να τις εκμεταλλευτούμε…

Την ομιλία του κ. Γερουλάνου μπορείτε να τη βρείτε εδώ
Το Συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του Αντιπροέδρου ΝΔ και π. Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δ. Αβραμόπουλου.