Σημαντική πρωτοβουλία του Ferit Şahenk

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα αντικείμενα τέχνης που ανακτήθηκαν από τον αρχαιολογικό χώρο, Göbeklitepe, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό ιστορικό κέντρο πίστης πριν από περίπου 12.000 έτη, μας παρουσιάζουν στοιχεία, που θα επιδράσουν σημαντικά στην ιστορία.
Η Πρωτοβουλία Şahenk ανακοίνωσε μία επένδυση, που ξεπερνάει τα $15 εκατομμύρια στο Göbeklitepe, την παλαιότερη αρχαιολογική ανακάλυψη στον κόσμο.
Η πρώτη παγκόσμια παρουσίαση του Göbeklitepe, πραγματοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης–gala που διοργάνωσε ο Ferit F. Şahenk, Πρόεδρος του Ομίλου Doğuş.

Η 20ετής επένδυση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και της Πρωτοβουλίας Şahenk, περιλαμβάνει την έρευνα και την προστασία αυτού του σημαντικού πρώιμου Νεολιθικού τόπου, που μας βοήθησε να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να κατανοήσουμε, πώς αναπτύχθηκε η πρώτη κοινωνία των ανθρώπων.Gobeklitepe_ice (3) Η Πρωτοβουλία Şahenk, ο κύριος χορηγός του συγκεκριμένου project, θα υποστηρίξει τις ανασκαφές για να βοηθήσει στην πλήρη κατανόηση της σημασίας της συγκεκριμένης ιστορικής τοποθεσίας, θα επανασχεδιάσει το ταξίδι του επισκέπτη με τη δημιουργία ενός κέντρου επισκεπτών παγκοσμίου κλάσης και θα ενθαρρύνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο να επισκεφτούν αυτόν τον γραφικό, αλλά υπό εξερεύνηση, προορισμό.

Ως μέρος της παρουσίασης, η Πρωτοβουλία Şahenk αποκάλυψε ένα γλυπτό πάγου του Göbeklitepe στο Νταβός, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν και να δείξουν την υποστήριξή τους. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ferit F. Şahenk, Πρόεδρος του Ομίλου Doğuş, ανέφερε:

«Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συναντιούνται εδώ στο Νταβός, θα ήθελα να ζητήσω από τον καθένα ξεχωριστά και από όλους σας να αφήσετε το στίγμα σας, το οποίο θα εμπνεύσει τις νέες γενιές».

«Αυτός ακριβώς ήταν ο σκοπός μας, όταν ξεκινήσαμε την Πρωτοβουλία Şahenk ως ένα project με το οποίο θα προστατέψουμε το παρελθόν μας, θα θεμελιώσουμε το παρόν μας και θα επενδύσουμε στο μέλλον μας. Επιπλέον μαζί με το project ‘Stay in the Game’, που συνδέεται με τον παρόν μας, παρουσιάζουμε κι άλλα σημαντικά projects, όπως το Μουσείο για Παιδιά ‘Children’s Science and Discovery Museum’ και το νοσοκομείο για παιδιά ‘Children’s Hospital’ που συνδέονται με το μέλλον μας. Αλλά σήμερα είμαστε εδώ για το παρελθόν, για το Göbeklitepe – τον πολύτιμο θησαυρό της Τουρκίας.

«Έχουμε τοποθετήσει αυτόν τον θησαυρό της Τουρκίας στην καρδιά του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, διότι επιθυμούμε να μάθει όλος ο κόσμος γι’ αυτό. Το Göbeklitepe, κοινή αξία της ανθρωπότητας, αποτελεί το σημείο μηδέν στον χρόνο. Τώρα, καθώς στεκόμαστε στο χείλος της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης σε μία εποχή σημαντικών παγκόσμιων αλλαγών, είναι η κατάλληλη στιγμή για να συνεργαστούμε ακόμη μία φορά. Αυτός είναι ο λόγος, που παρουσιάσαμε στο Νταβός την επένδυση της Πρωτοβουλίας Şahenk για το Göbeklitepe – για να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο».

Η Πρωτοβουλία Şahenk είναι ένα διεθνής οργανισμός κοινωνικής επιρροής που ιδρύθηκε το 2014 από τον Ferit F. Şahenk για να βελτιώσει ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων στην Τουρκία και τον κόσμο.

Ο Abdullah Kocapınar, Γενικός Διευθυντής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, δήλωσε: «Ως κύριος χορηγός, η Πρωτοβουλία Şahenk θα υποστηρίξει τις ανασκαφές και τις μελέτες στο Göbeklitepe, οι οποίες είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας. Η συνεργασία μας είναι πολύτιμη – στοχεύει στην παρουσίαση της αξίας του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος είναι σημαντικός και για την παγκόσμια κοινότητα, καθώς και στην προώθησή του στην παγκόσμια σκηνή. Ως μια χώρα με ποικιλόμορφη και πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να προωθήσουμε συνεργασίες μεταξύ του δημοσίου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η κληρονομιά θα διατηρηθεί για όλους».

«Καθώς το Göbeklitepe ακόμα εξερευνάται, οι απόψεις μας σχετικά με την ιστορία του οικισμού και του πολιτισμού συνεχώς μεταβάλλονται. Αυτός ο χώρος, που θεωρείται 7.000 χρόνια παλαιότερος από το Stonehenge και 7.500 χρόνια παλαιότερος από τις Πυραμίδες, παρακολουθείται με ενδιαφέρον από την παγκόσμια κοινότητα».

«Τα εγχώρια και διεθνή projects του Göbeklitepe αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο , καθώς το αναγνωρίζουμε ως σημαντικό στοιχείο, που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους κυνηγούς-συλλέκτες, τη διαμόρφωση των θρησκευτικών χώρων, την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής των ναών, τη γέννηση της τέχνης και της αλλαγής της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Πράγματι, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mahir Ünal, μόλις ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, τόνισε ότι η διατήρηση του Göbeklitepe, ενός χώρου με κοινές αξίες για όλη την ανθρωπότητα, αποτελεί προτεραιότητα».

«Η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να την απολαμβάνουν και να μάθουν από αυτή, είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Με αυτό το στόχο ενθαρρύνουμε την επιστημονική έρευνα και την ανασκαφή, ανανεώνουμε τα υφιστάμενα μουσεία μας και παράλληλα χτίζουμε νέα σύγχρονα μουσεία. Επιπλέον δημιουργούμε περιφερειακά εργαστήρια για την αποκατάσταση και τη συντήρηση ενσωματωμένων και μη αντικειμένων τέχνης. Με την αποκατάσταση των ιστορικών χώρων και των χώρων ανασκαφών, με εξωραϊσμό και με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, δίνουμε πρόσβαση στους χώρους που θεωρούνται κατάλληλοι για επίσκεψη από το κοινό. Επίσης διεξάγουμε μελέτες για να καθορίσουμε το επίπεδο προστασίας των πολιτιστικών αγαθών. Όλες αυτές οι δραστηριότητες υποστηρίζονται από προσωπικό που απαρτίζεται από 7.500 εργαζομένους στο Υπουργείο και χρησιμοποιούνται περίπου $150 εκατομμύρια ετησίως».

Το Göbeklitepe είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στην κορυφή μίας πλαγιάς βουνού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ανατολίας της Τουρκίας, περίπου 12 χιλιόμετρα (7 μίλια) βορειοανατολικά της πόλης Şanlıurfa (Urfa). Αυτός ο τόπος γνωστός ως «εύφορη ημισέληνος», εκτείνεται ανάμεσα στα ποτάμια Τίγρης και Ευφράτης και αποτελεί μέρος της Μεσοποταμίας. Η εύφορη ημισέληνος αποτελεί την τοποθεσία που βρέθηκε η πρώτη πόλη στην ιστορία, το σημείο εκκίνησης της γραφής και ο σπόρος του πολιτισμού. Το Göbeklitepe, το παλαιότερο γνωστό μνημείο που χτίστηκε από τον άνθρωπο πηγαίνει ακόμα πιο πίσω στον χρόνο και θεωρείται το σημείο μηδέν.

Οι δομές, που μοιάζουν με ναό, αποτελούνται από πυλώνες σε σχήμα Τ, οι οποίοι είναι σκαλιστοί με εικόνες άγριων ζώων. Έως και τον θάνατό του το 2014, ο Dr. Schmidt ήταν σε θέση να αποκαλύψει 6 από αυτές τις δομές, οι οποίες χτίστηκαν η μία πάνω στην άλλη μέσα μία περίοδο μεγαλύτερη από χίλια χρόνια. Προς το παρόν, υπάρχει ένα μικρό κέντρο επισκεπτών στον χώρο, όπου οι ανασκαφές συνεχίζονται με επικεφαλής τον Διευθυντή του Μουσείου Şanlıurfa, Müslüm Ercan και τον Lee Clare από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.
Από την πρώτη ανασκαφή το 1995, το Göbeklitepe έχει προσελκύσει ελάχιστη προσοχή παγκοσμίως και λόγω της απουσίας βιώσιμης υποστήριξης, ο χώρος απαιτεί παγκόσμια αναγνώριση για να συνεχιστούν οι προσπάθειες. Στο πλαίσιο συνεργασίας με την Πρωτοβουλία Şahenk, ένα συνεχές και βιώσιμο πρόγραμμα υποστήριξης θα τεθεί σε εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής διεθνούς πρωτοβουλίας για την παρουσίαση του Göbeklitepe παγκοσμίως.

Η Πρωτοβουλία Şahenk είναι μία διεθνής πλατφόρμα κοινωνικής επιρροής που ιδρύθηκε το 2014 από τον Ferit F. Şahenk, Πρόεδρο του Ομίλου Dogus για να αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και να βελτιώσει ουσιαστικά τις ζωές των ανθρώπων στην Τουρκία και τον κόσμο.
Η Πρωτοβουλία Şahenk φέρει την κοινωνική αλλαγή με την παροχή συνεχούς υποστήριξης σε πολλές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της παγκόσμιας κληρονομιάς, της νεολαίας, των παιδιών και της ευγηρίας. Η πιο υψηλού επενδυτικού προφίλ είναι η επένδυση της στο Göbeklitepe, έναν αρχαιολογικό θησαυρό 12.000 ετών από την αρχή της ανθρωπότητας. Επιπλέον των πολλών προγραμμάτων που τρέχουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, η Πρωτοβουλία περιλαμβάνει και ένα διεθνές πρόγραμμα μπάσκετ που ονομάζεται “Stay In the Game”, το οποίο διασφαλίζει πρόσβαση στο μπάσκετ σε μη προνομιούχους νέους ανθρώπους μέσω της ανακαίνισης και ανανέωσης των τοπικών γηπέδων τους. Επιπλέον τα επόμενα χρόνια η Πρωτοβουλία Şahenk θα παρουσιάσει το Μουσείο για Παιδιά ‘Children’s Science and Discovery Museum’ και το νοσοκομείο για παιδιά ‘Children’s Hospital’.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *