photo EC
Φωτό: EC

Σήμερα θα δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το σχέδιο εξόδου από τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό

ΔΙΕΘΝΗ ΦΟΡΕΙΣ

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα δημοσιεύσει σήμερα το σχέδιο εξόδου από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊου.

«Παρόλο που είναι σαφές ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα διαρκέσει πολύ, είναι επίσης σαφές ότι τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα» αναφέρεται στο σχέδιο της 14 σελίδων της Κομισιόν που έχει δοθεί στην Deutsche Welle.

ursula von der Leyen
Φωτό: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η απαγόρευση εξόδου για την καταπολέμηση του κορωνοϊού είχε θετικές επιπτώσεις αλλά προκάλεσε ένα απίστευτο οικονομικό σοκ και επιβάρυνε πολύ την κοινωνική ζωή, αναφέρεται στην ανάλυση της Κομισιόν. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη θα μπορούσε να συρρικνωθεί μέχρι κατά 10% αυτό τον χρόνο, τόσο πολύ όσο ποτέ από τη δεκαετία του 1920.

Στο μεταξύ σήμερα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα έχει τηλεδιάσκεψη τους πρωθυπουργούς των κρατιδίων για να επεξεργαστούν σχέδια για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Κοινή στρατηγική και όχι μεμονωμένες πρακτικές

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν συντονισμένες αποφάσεις για τη χαλάρωση των μέτρων αλλά και τη συνέχιση του αγώνα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. «Μια έλλειψη συντονισμού κατά την άρση των περιορισμών εγκυμονεί τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων για όλα τα κράτη μέλη και θα οδηγούσε πιθανότητα σε τριβές μεταξύ των κρατών-μελών. Δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους αλλά θα πρέπει τουλάχιστον να ενημερώνονται μεταξύ τους» προτρέπουν οι αρχές στις Βρυξέλλες.

Στην αρχή της κρίσης υπήρξε ένας αιφνιδιασμός σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων και τις απαγορεύσεις των ταξιδιών. Η πρόεδρος της Κομισιόν ελπίζει τώρα να μην ακολουθηθεί η ίδια οδός. Μιλώντας στην κυριακάτικη Bild δήλωσε πως δεν πρόκειται να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Δεν θέλω να αποφασιστεί κεντρικά διότι η κατάσταση στο Μιλάνο είναι πολύ διαφορετική από ό,τι στο Μύνστερ» δήλωσε.

Τρία είναι πάντως τα κριτήρια που προκρίνει για τη χαλάρωση των μέτρων. Πρώτον το σύστημα υγείας να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, δεύτερον να έχει υποχωρήσει ο αριθμός των κρουσμάτων και τρίτον να μπορούν να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες. «Είναι όμως βέβαιο πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε νέα κρούσματα» προειδοποιεί η Κομισιόν και επισημαίνει πως για αυτό το λόγο θα πρέπει να είναι εφικτή μια αποτελεσματική επιτήρηση των μέτρων και στην ανάγκη να υπάρξει και πάλι αυστηροποίηση. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο» αναφέρεται.

Ενίσχυση της οικονομίας

Την ώρα όμως που η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδια, η Αυστρία και η Δανία έχουν προχωρήσει ήδη στη χαλάρωση των μέτρων. Όσο για τη Γερμανία υπάρχουν διαφορές από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήθελε πριν από μια εβδομάδα να δημοσιεύσει το έγγραφο, ωστόσο πολλές κυβερνήσεις εξέφρασαν την ανησυχία τους λέγοντας πως θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν μετά το Καθολικό Πάσχα ώστε να μην δημιουργηθούν λάθος προσδοκίες. Εν τω μεταξύ άλλαξε λίγο το έγγραφο με μια γλώσσα περισσότερο παραινετική.

Το έγγραφο κλείνει με μια υπόσχεση: θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της οικονομίας. «Η Κομισιόν θα αναπτύξει πλάνο ανοικοδόμησης, το οποίο θα βασίζεται σε ένα νέο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό προϋπολογισμού και σε ένα εκ νέου επεξεργασμένο σχέδιο εργασίας για το 2020». Την ερχόμενη εβδομάδα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για ένα σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» θέλοντας να ενισχύσουν την οικονομία με αρκετές εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: DW , Μπερντ Ρίγκερτ, Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *