©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έτσι σκοπεύουν οι προορισμοί να “επαναφέρουν” τους τουρίστες | Παραδείγματα προορισμών

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η οικοδόμηση μιας συνεκτικής και ενοποιητικής εικόνας, η προώθησή της πέρα από τα σύνορα για να προσελκύσει τελικά τουρίστες είναι αποστολές που είναι τόσο κρίσιμες όσο και πολύπλοκες για τους τουριστικούς προορισμούς. Πρέπει επομένως να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματά τους και να χρησιμοποιήσουν όλα τα επικοινωνιακά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους. Το ζήτημα αυτό είναι ακόμη πιο κρίσιμο στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, σε μια εποχή που ο διεθνής τουρισμός ανακάμπτει και πάλι. Επομένως, ένας προορισμός είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να ξεχωρίσει από τους άλλους προορισμούς, προκειμένου να επανεκκινήσει η τουριστική δραστηριότητα στο έδαφός του.

Ακολουθούν διάφορες τουριστικές τάσεις και παραδείγματα προορισμών πως μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις τάσεις για την προσέλκυση ταξιδιωτών. Λυών, Λονδίνο, Βερολίνο, Κύπρος, Μαρόκο και μια σειρά ακόμη προορισμοί προωθούνται με σύγχρονους, ευφάνταστους τρόπους, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν το ταξιδιωτικό κοινό.

Η επιστροφή των διακοπών πόλης

Ο αστικός τουρισμός είναι μια τουριστική τάση που παραμένει δημοφιλής διαχρονικά και προσελκύει όλες τις κατηγορίες του κοινού, ανεξάρτητα από την ηλικία, την κοινωνικο-επαγγελματική τάξη ή τις επιθυμίες. Οι πόλεις προσφέρουν ένα τόσο ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις προσδοκίες των πελατών τους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους. Οι μεγάλες πόλεις έχουν σημαντικό πλεονέκτημα λόγω του μεγέθους τους και της διεθνούς φήμης τους.

Το ONLYLYON, το Μητροπολιτικό Γραφείο Τουρισμού της Λυών, παρουσίασε ένα διαφημιστικό βίντεο με τίτλο “Λυών, σε αγαπώ”, στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Στην οθόνη, σύντομες σκηνές από τη ζωή στη μητρόπολη της Λυών διαδέχονται η μία την άλλη υπό τη μουσική των Woodkid. Σκιαγραφείται η εικόνα μιας πόλης που ζει στους ρυθμούς της γαστρονομίας, των ποταμών, των παγοδρομίων, των τοπικών καταστημάτων, των ποδηλατοδρόμων και των “τραμπούκων”, με ένα άψογο αισθητικό αποτέλεσμα, που προσκαλεί τους τουρίστες να έρθουν και να ανακαλύψουν οι ίδιοι την πρωτεύουσα της Γαλατίας.

Πιο πρόσφατα, το ONLYLYON εγκαινίασε ένα εργαλείο” καθηλωτικής” περιήγησης για να διευκολύνει την κατανόηση του προορισμού και της προσφοράς του. Μετά από μια εισαγωγική ταινία, με τίτλο “Έχετε δίκιο”, εμφανίζεται ένας διαδραστικός χάρτης, που επιτρέπει στους χρήστες να ανακαλύψουν τους διάφορους χώρους εκδηλώσεων της πόλης με έναν διασκεδαστικό και καινοτόμο τρόπο. Το όνομα του ιστότοπου “Plongez dans Lyon” (Βουτήξτε στη Λυών), συνοψίζει την επιθυμία του τουριστικού γραφείου της πόλης μέσω αυτής της νέας δράσης.

Εξίσου ευφάνταστη είναι και η περίπτωση της Βιέννης, η οποία εγκαινίασε τον Μάιο του 2022 μια διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο “Ενωμένες πόλεις του Τουρισμού”. Η εκστρατεία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση του αστικού τουρισμού στην Ευρώπη, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, καθώς αφορά τόσο τους 2100 Βιεννέζους που θα ταξιδέψουν στην Ευρώπη, όσο και τουρίστες από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα στον αστικό και τοπικό τουρισμό.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετείχαν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο, το Μιλάνο και η Βαρκελώνη. Κάθε πόλη ανέδειξε εμβληματικά μέρη σε διάφορους άλλους ευρωπαϊκούς αστικούς προορισμούς στα δίκτυά της μέσω μιας ανταλλαγής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το σύνθημα της αυστριακής πόλης είναι “Βοηθήστε την πόλη σας. Ελάτε στη Βιέννη” και ως εκ τούτου προτείνει την αποστολή ενός Βιεννέζου σε μια ευρωπαϊκή πόλη για κάθε 100ο τουρίστα που φτάνει στη Βιέννη. Ένας ασυνήθιστος τρόπος προώθησης του προορισμού, που αναμφίβολα θα δελεάσει πολλούς.

Οι αστικοί προορισμοί έχουν υποφέρει σε μεγάλο βαθμό από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και οι μεγάλες πόλεις κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αναζωογονήσουν την τουριστική δραστηριότητα. Το Βερολίνο, για παράδειγμα, θα μπορούσε να ανακτήσει τα εκατομμύρια των τουριστών του χάρη στην υποστήριξη της Γερουσίας του Βερολίνου, η οποία έχει δρομολογήσει προγράμματα στήριξης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Με συνολικά 330 εκατ. ευρώ, η Γερουσία του Βερολίνου επιδιώκει να βοηθήσει την οικονομία και τον πολιτισμό να σκεφτούν ξανά μεγάλα πράγματα. Περίπου 290 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, όπως η γαστρονομία, το λιανικό εμπόριο και ο τομέας MICE. Τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε ιδιωτικές πολιτιστικές επιχειρήσεις, όπως κλαμπ και ντίσκο. Η πόλη, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τον πολιτισμό της αλλά και για τα techno clubs της, εφοδιάζεται έτσι με τα απαραίτητα μέσα για να επιστρέψει στην “πρώτη γραμμή” της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας τουριστικής σκηνής.

Το Λονδίνο κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να αφήσει πίσω του αυτά τα δύο περίπλοκα χρόνια και να επιστρέψει στους προ πανδημικού επιπέδου αριθμούς επισκεπτών. Ο δήμαρχός του, Sadiq Khan, δηλώνει ότι η αναζωογόνηση του τουρισμού στη βρετανική πρωτεύουσα είναι μια από τις τρέχουσες προτεραιότητές του. Σκοπεύει να συνεργαστεί χέρι-χέρι με τους διάφορους τουριστικούς φορείς του προορισμού για να προσελκύσει και πάλι τουρίστες. Συγκεκριμένα, έχει ενισχύσει την εκστρατεία εσωτερικού τουρισμού “Let’s Do London”, ύψους 6 εκατομμυρίων λιρών, με επιπλέον 3 εκατομμύρια λίρες. Η εκστρατεία αυτή αύξησε τις δαπάνες κατά 81 εκατομμύρια λίρες και έφερε 330.000 επισκέπτες στην πρωτεύουσα. Στο πλαίσιο των σχεδίων για την ενθάρρυνση των διεθνών επισκεπτών να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο δήμαρχος έχει επενδύσει 10 εκατομμύρια λίρες για την προσέλκυση επισκεπτών φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης διεθνούς εκστρατείας προώθησης.

spain barcelona
Photo by Ken Cheung on Unsplash

Οι ισπανικές πόλεις είναι πιο δημιουργικές στην προώθησή τους, με τη Βαρκελώνη να ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια διαφημιστική εκστρατεία που απευθύνεται στην εβραϊκή αγορά. Πράγματι, το Turisme de Barcelona, το τοπικό γραφείο τουριστικής προβολής, παρουσιάζει μια ψηφιακή πλατφόρμα με την ονομασία “Shalom Barcelona”, η οποία αναδεικνύει την εβραϊκή κληρονομιά της πόλης. Αυτή η πελατεία εκπροσωπείται πολύ καλά στα στοιχεία για τις επισκέψεις στην καταλανική πρωτεύουσα, οπότε έμοιαζε προφανές να απευθυνθεί άμεσα σε αυτήν, προκειμένου να αυξηθεί περαιτέρω αυτή η αγορά προέλευσης.

Από την πλευρά της, η Μπενιντόρμ επέλεξε να επενδύσει στο metaverse προκειμένου να προωθηθεί απευθυνόμενη στις νέες, ιδιαίτερα συνδεδεμένες γενιές. Πέρα από τον ιστότοπο και τα κοινωνικά δίκτυα, το BenidormLand θα επιτρέψει στους επισκέπτες να γνωρίσουν καλύτερα τον προορισμό, να δουν αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και να μάθουν περισσότερα για τα τουριστικά του αξιοθέατα.

Οι νέες τεχνολογίες αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για τους προορισμούς, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν με διαφορετικό τρόπο, όπως το Anjou Tourisme, το οποίο ζήτησε από την νεοφυή επιχείρηση DigitaLandmarks να τηλεμεταφέρει τους επισκέπτες. Μια ψηφιακή τηλεμεταφορά που κατέστη δυνατή χάρη στο Immersive Window, το οποίο χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα για να “τηλεμεταφέρει” εικονικά τους ταξιδιώτες από τον σιδηροδρομικό σταθμό Montparnasse σε διάφορους προορισμούς του Ανζού.

Το κάλεσμα της φύσης

Αν οι τουρίστες αρέσκονται στα city breaks στις μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου, αρέσκονται επίσης στους μεγάλους χώρους πρασίνου, που προσφέρουν μια στιγμή αποδέσμευσης από το άγχος της καθημερινότητάς τους. Αυτή την τάση εκμεταλλεύτηκαν οι προορισμοί με πλούσια φυσική κληρονομιά για να αναπτύξουν δραστηριότητες προώθησης που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επισκεπτών. Τα δάση, τα βουνά, οι παραλίες και άλλες πράσινες περιοχές αποτελούν τουριστικά πλεονεκτήματα που οι προορισμοί αξιοποιούν όλο και περισσότερο και προωθούν μέσω διαφόρων εργαλείων επικοινωνίας.

Η Περιφερειακή Επιτροπή Τουρισμού της Προβηγκίας-Άλπεων-Κυανής Ακτής έχει λάβει υπόψη της το γεγονός ότι οι πολυάριθμοι φυσικοί προορισμοί της συμβάλλουν σημαντικά στην ελκυστικότητα της περιοχής και επαναφέρει την εκστρατεία της “Όλοι χρειαζόμαστε τον Νότο”. Μια εκστρατεία που έχει ήδη γνωρίσει μεγάλη επιτυχία το 2020 και το 2021, δύο χρόνια που σημαδεύτηκαν από την υγειονομική κρίση και ενθάρρυναν τους επισκέπτες να στραφούν σε πράσινους προορισμούς.

Η εκστρατεία αυτή ενθαρρύνει τους τουρίστες να (ξανα)ανακαλύψουν τον πλούτο των διαφόρων περιοχών που απαρτίζουν την περιοχή, ενώ παράλληλα εστιάζει στα άκρα της εποχής, προκειμένου να κατανεμηθεί καλύτερα ο αριθμός των επισκεπτών και έτσι να διατηρηθούν οι προστατευόμενες περιοχές και το περιβάλλον διαβίωσης των κατοίκων. Ο στόχος είναι το εγχώριο κοινό πάνω απ’ όλα, προκειμένου να αντισταθμιστεί η ακόμη αξιοσημείωτη έλλειψη ξένων πελατών.

Η Κυανή Ακτή έχει επίσης τη δική της διαφημιστική εκστρατεία με τίτλο “Pure Lumière”, η οποία φιλοδοξεί να αναδείξει “μια μυστική και αντιφατική Κυανή Ακτή, που ευνοεί την απόδραση και τη συγκίνηση”. Με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, η εκστρατεία αυτή σχεδιάστηκε για να καλύψει την ανάγκη για απόδραση στη φύση που εκφράζουν οι Γάλλοι και οι διεθνείς τουρίστες. Η καμπάνια αναδεικνύει τις κορυφές των Άλπεων, τα κρυστάλλινα νερά της Μεσογείου, τα φαράγγια και τα νησιά της Κυανής Ακτής και το Εθνικό Πάρκο Mercantour. Καθαρή χαλάρωση, καθαρό φως, καθαρή ομορφιά, καθαρό συναίσθημα, καθαρή φύση, καθαρή ευγένεια, έξι γενικές αποδοχές που καλούν σε “εμπειρίες που συνδυάζουν τη φύση και την αυθεντικότητα”.

Από την άλλη, ο Γερμανικός Οργανισμός Τουρισμού (GNTB) προβάλλει ακόμη περισσότερο τη φυσική κληρονομιά του με τη νέα του εκστρατεία “Αγκαλιάστε τη γερμανική φύση”. Η Γερμανία φιλοξενεί περισσότερα από 130 προστατευόμενα φυσικά τοπία, συμπεριλαμβανομένης μιας πληθώρας δασών, λιμνών, κοιλάδων, πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών που περιμένουν να εξερευνηθούν. Υπάρχουν επίσης τρία Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO, 16 Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO, 16 εθνικά πάρκα και 106 καταφύγια.

Ο GNTB επισημαίνει αυτές τις τοποθεσίες για να δείξει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα να επισκεφτεί κανείς εκτός του Βερολίνου. Η καμπάνια επικεντρώνεται σε τέσσερα από τα σημαντικότερα φυσικά καταφύγια της χώρας, και συγκεκριμένα στο Φυσικό Πάρκο Δάσους του Άρνσμπεργκ, στο Καταφύγιο Βιόσφαιρας Spreewald, στο Εθνικό Πάρκο Hainich και στη Θάλασσα Wadden.

Χιούμορ, για πάντα

Ενώ πολλοί προορισμοί βασίζονται σε όμορφα εικαστικά και παραδεισένια βίντεο, άλλοι επιλέγουν μια πιο εκκεντρική επικοινωνία για να ξεχωρίσουν και να κάνουν μεγαλύτερη εντύπωση στους δυνητικούς επισκέπτες. Το χιούμορ, είτε είναι αλλόκοτο, είτε πιο διακριτικό, επιτρέπει την παράδοση ενός μηνύματος με πρωτότυπο τρόπο και συμβάλλει στην οικοδόμηση της εικόνας ενός προορισμού.

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι σκανδιναβικές χώρες είναι “πρωταθλήτριες” στον τομέα αυτό, όπως μαρτυρούν οι διάφορες εκστρατείες των Οργανισμών Τουριστικής Προβολής των προορισμών αυτών. Πέρυσι, η Ισλανδία διακωμώδησε ευγενικά το Metavers που ξεκίνησε ο Mark Zuckerberg, παρουσιάζοντας το Icelandverse και το Visit Iceland μέσω μιας νέας καμπάνιας που είναι το ίδιο εκκεντρική και διασκεδαστική.

Το “Outhorse your email” προσφέρει στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις διακοπές τους, αναθέτοντας σε ισλανδικά άλογα τη διαχείριση των email τους. Στον ιστότοπο της εκστρατείας, μπορείτε να επιλέξετε την προσωπικότητα του αλόγου που σας ταιριάζει καλύτερα για να λάβετε ένα αυτόματο μήνυμα που πληκτρολογείται από το ίδιο το άλογο σε ένα γιγαντιαίο πληκτρολόγιο. “Το αφεντικό σας δεν θα καταλάβει τη διαφορά” υπόσχεται αυτή η εξαιρετικά πρωτότυπη καμπάνια.

Από την πλευρά της, η VisitDenmark υιοθετεί το θέμα του “Γύρου της Γαλλίας”, ο οποίος ξεκινά φέτος από την Κοπεγχάγη. Το βίντεο “Detour de France” παρουσιάζει επαγγελματίες ποδηλάτες που εγκαταλείπουν την επίσημη διαδρομή του αγώνα για να επισκεφθούν τον προορισμό. Η καμπάνια αναδεικνύει την ποικιλία των εμπειριών που έχει να προσφέρει η χώρα σε λιγότερο γνωστές περιοχές. Τα δημοσιογραφικά ταξίδια και οι θεματικές σελίδες θα ολοκληρώσουν αυτή την επικοινωνιακή επιχείρηση.

Η Σουηδία δεν αποτελεί εξαίρεση και προσκαλεί τους ντόπιους και τους διεθνείς ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τα τοπία της μέσα από μια ποικιλία χιουμοριστικών και παράξενων σημείων. Στα τέλη του 2021, το VisitSweden ξεκίνησε δύο διαφημιστικές εκστρατείες μέσω YouTube, που απευθύνονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η πρώτη ονομάζεται Sweden Calling και παρακολουθεί τις διάφορες περιπέτειες ενός νεαρού κοριτσιού κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον προορισμό. Ο βασικός άξονας του βίντεο είναι ότι, ενώ η κοπέλα ζει όλες τις εμπειρίες που φαίνεται να απολαμβάνει, μιλάει στο τηλέφωνο με μια φίλη της και της εξηγεί ότι πραγματικά δεν έχει νόημα να επισκεφθεί τη Σουηδία. Καταλήγει εξηγώντας σε μια Σουηδέζα ότι εκείνη ήρθε πρώτη εδώ και ως εκ τούτου δεν θέλει να το μοιραστεί.

Η καμπάνια Discover the originals πηγαίνει το χιούμορ ένα βήμα παραπέρα, εξηγώντας ότι ενώ οι λέξεις Bolmen, Toftan και Ektorp έχουν συσχετισθεί με έπιπλα και αξεσουάρ, όπως κάδοι απορριμμάτων και βούρτσες τουαλέτας που πωλούνται από την Ikea, είναι αρχικά μέρη της Σουηδίας. Το VisitSweden αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να βάλει τέλος σε αυτές τις γελοίες παρεξηγήσεις και να δείξει τα εξαιρετικά μέρη που βρίσκονται στην πραγματικότητα πίσω από αυτά τα ονόματα.

Νέα εικόνα για νέους στόχους

Ενώ ορισμένοι προορισμοί συνεχίζουν να αξιοποιούν τα τουριστικά πλεονεκτήματα που συνέβαλαν στη φήμη τους, άλλοι επιλέγουν να αλλάξουν την εικόνα τους προκειμένου να προσελκύσουν νέους πελάτες και να ανταποκριθούν στις νέες προσδοκίες των ταξιδιωτών. Η αλλαγή της εικόνας ενός τόπου δεν είναι εύκολη υπόθεση και η οικοδόμηση μιας εικόνας από το μηδέν για τους αναδυόμενους προορισμούς είναι ακόμη πιο δύσκολη σε έναν κόσμο όπου πολλοί προορισμοί είναι ήδη καθιερωμένοι στη συνείδηση των διεθνών τουριστών.

cyprusΗ Κύπρος αποφάσισε, λοιπόν, να βάλει τέλος στην προώθηση της παραθαλάσσιας προσφοράς και επιθυμεί να εμφανίσει ένα νέο “πρόσωπο” προκειμένου να επανακατακτήσει τη γαλλική αγορά. Η φιλοδοξία είναι κυρίως η καλύτερη κατανομή των τουριστικών ροών με την ανάδειξη των περιοχών της ενδοχώρας, αλλά και των συνεπαγόμενων εξόδων, ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι φορείς του νησιού. Φαίνεται λοιπόν να διαμορφώνεται μια στροφή προς έναν πιο βιώσιμο τουρισμό υπό την αιγίδα του Σάββα Περδίου, του Κύπριου Υπουργού Τουρισμού. Ένα φιλόδοξο σχέδιο που ξεκίνησε λίγους μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας και το οποίο, παρά την αναγκαστική παύση σχεδόν δύο ετών, δεν ξεχάστηκε, το αντίθετο μάλιστα.

Αυτός ο νέος τρόπος προώθησης του τουρισμού στο νησί ανταποκρίνεται απόλυτα στις νέες προσδοκίες που εκφράζουν οι τουρίστες, σε μια εποχή που οι αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης υποστηρίζονται όλο και περισσότερο από τους επαγγελματίες του τομέα. Δημιουργήθηκε μια σειρά από σήματα γύρω από την ευεξία, τη γαστρονομία, τον αθλητισμό, προκειμένου να προωθηθούν παράγοντες που τιμούν τον κυπριακό πολιτισμό, τη γαστρονομία ή τα τοπικά προϊόντα. Με την προώθηση άλλων λιγότερο γνωστών πτυχών του νησιού, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ελπίζει να προσελκύσει μια πιο ακριβή πελατεία. Και η Γαλλία είναι πλέον ο πρωταρχικός στόχος του νησιού, καθώς το Υπουργείο Τουρισμού πιστεύει ότι η κυπριακή τουριστική προσφορά έχει φτάσει στην ποιότητα που απαιτείται για την προσέλκυση Γάλλων τουριστών, κυρίως με απευθείας πτήσεις, προωθητικές ενέργειες και μια πιο διαφοροποιημένη προσφορά.

Το Μαρόκο αναβαθμίζεται επίσης, καθώς αίρεται η απαίτηση για εξέταση PCR για τη διέλευση των συνόρων και ο εναέριος χώρος είναι και πάλι ανοικτός. Ο προορισμός έχει νέα οπτική ταυτότητα με το σύνθημα “Μαρόκο, χώρα του φωτός”. Το Εθνικό Γραφείο Τουρισμού του Μαρόκου (ONMT) επιθυμεί, μέσω αυτής της νέας ταυτότητας, να “μιλήσει σε όλους, σε όλο τον κόσμο, τόσο στη Γαλλία, όσο και στις Κάτω Χώρες”, απευθυνόμενο στους τουρίστες που ήδη γνωρίζουν τη χώρα, αλλά και σε εκείνους που δεν την έχουν ακόμη ανακαλύψει.

Ο στόχος είναι να προκαλέσει συναισθήματα, διότι, όπως μας υπενθυμίζει το ΟΝΜΤ, το Μαρόκο είναι “κάτι πολύ περισσότερο από μια χώρα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς, είναι μια χώρα που ζει, μέσω των τεχνών της, του ζωντανού πολιτισμού της, της καλλιτεχνίας της”. Θέλει έτσι να προσεγγίσει έναν νέο, νεανικό στόχο, αλλά και να αναζητήσει το απροσδόκητο. Το σλόγκαν δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς “το φως του Μαρόκου είναι μια αληθινή πηγή που είναι πολλαπλή: τόσο πηγή έμπνευσης για τους καλλιτέχνες του χθες και του σήμερα, όσο και πηγή κίνησης και ενέργειας που διεγείρει όλες τις αισθήσεις μας”. Είναι μια πραγματική πρόσκληση για την αφύπνιση των αισθήσεων που το Μαρόκο θέτει σε εφαρμογή με αυτόν τον επανασχεδιασμό της εικόνας του προορισμού του. Μια περιοχή που ήδη εκτιμάται από πολλούς δυτικούς επισκέπτες, η χώρα επιδιώκει να αναδείξει την έκταση των πλεονεκτημάτων της, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα πιο δημοφιλή της τουριστικά αξιοθέατα.

Μια αλλαγή ή επανατοποθέτηση της εικόνας καθιστά δυνατή την επίτευξη διαφορετικών στόχων, εκτός του συνήθους πεδίου. Η Βρετάνη σκοπεύει να προβάλει την επικράτειά της από μια νέα οπτική γωνία μέσω μιας ασυνήθιστης για τον τομέα δράσης επικοινωνίας: των podcasts. Ο στόχος πίσω από αυτό το μέσο είναι ο εκσυγχρονισμός της εικόνας της Βρετάνης προκειμένου να προσελκύσει την προσοχή των DINKS (ενεργά ζευγάρια χωρίς παιδιά) και να τους ενθαρρύνει να ανακαλύψουν τον προορισμό εκτός καλοκαιριού.

Για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, ο Tourisme Bretagne συνεργάστηκε με το πρακτορείο SONIQUE-le studio για την παραγωγή μιας σειράς 6 podcasts. Το θέμα, “roadtip μεταξύ φίλων”, περιστρέφεται γύρω από μια προσωπικότητα της Βρετάνης που λειτουργεί ως πρεσβευτής του podcast, προσπαθώντας να αποδομήσει τα κλισέ που περιβάλλουν τη Βρετάνη. Κάθε επεισόδιο καταρρίπτει ένα κλισέ για μια συγκεκριμένη περιοχή και οδηγεί τον ακροατή σε ένα οδοιπορικό που διακόπτεται από προκλήσεις και περιπέτειες μαζί με παραγωγούς, τεχνίτες και επαγγελματίες.

Η μετάδοση των podcasts θα γίνει σε δύο στάδια, τα τρία πρώτα που αναδεικνύουν τον προορισμό Brocéliande, τον κόλπο του Morbihan και την περιοχή της Brest θα μεταδοθούν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Τα υπόλοιπα τρία, τα οποία αναδεικνύουν τον προορισμό Coeur de Bretagne, το Quiberon και το St Brieuc, θα είναι διαθέσιμα εκτός σεζόν, από τον Σεπτέμβριο.

Tagged

1 σχόλιο στο “Έτσι σκοπεύουν οι προορισμοί να “επαναφέρουν” τους τουρίστες | Παραδείγματα προορισμών

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *