Photo by Steven Cornfield on Unsplash

Σλ. Ζίζεκ: Οι εξαπατημένοι αντιεμβολιαστές στην Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ

Οι αντιεμβολιαστές που εξαπατήθηκαν από γιατρούς στην Ελλάδα και η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην αρθρογραφία του γερμανόφωνου Τύπου.

Σε μια απόπειρα εξαπάτησης στην Ελλάδα αρνητών του εμβολίου με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και συμπεράσματα αναφέρεται άρθρο του γνωστού σλοβένου φιλοσόφου Σλάβοϊ Ζίζεκ στην Neue Zürcher Zeitung με τίτλο: «Οι εξαπατημένοι απατεώνες»:

«Πριν από μερικές εβδομάδες ελληνικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην αποκάλυψη υπόθεσης, στην οποία εμπλέκονται 100.000 αρνητές και 200 με 300 γιατροί και νοσηλευτές. Οι αρνητές έδωσαν από 400 ευρώ για να κάνουν εμβόλιο με ακίνδυνο αλατούχο διάλυμα αντί του κανονικού εμβολίου. Οι γιατροί όμως τους εξαπάτησαν κάνοντάς τους πραγματικό εμβόλιο κρατώντας όμως το ‘φακελάκι‘. Έδρασαν από την μια πλευρά ηθικά, από την άλλη όμως δωροδοκήθηκαν.

Ενδιαφέρουσα τροπή πήρε η απόπειρα εξαπάτησης για τους αντιεμβολιαστές. Θεώρησαν ότι ξεγέλασαν το σύστημα. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι αντιμετώπιζαν τις ίδιες παρενέργειες όπως εκείνοι που έκαναν το κανονικό εμβόλιο. Και δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν πως έφθασαν εκεί αφού ήταν βέβαιοι ότι έκαναν εμβόλιo ‘μαϊμού‘.

«Ακόμα και αν καταδικάζω την απάτη εκ μέρους των γιατρών», συνεχίζει ο Σλάβοϊ Ζίζεκ, «δεν μπορώ να είμαι ιδιαίτερα αυστηρός μαζί τους. Όταν εξέδωσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ήταν καθ΄ όλα σωστοί. Εξαπατήθηκαν μόνο εκείνοι που ήθελαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να διασφαλίσουν τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμένων δίχως να έχουν εμβολιαστεί. Δεν φαντάζονταν ότι εν τέλει ήταν πράγματι αυτό που απλά ήθελαν να φαίνεται ότι ήταν: Εμβολιασμένοι!»

SZ: «Αρκετά αμφιταλαντευτήκαμε»

Με αφορμή τηδημόσια συζήτηση για υποχρεωτικό καθολικό εμβολιασμό στην Γερμανία κατά το πρότυπο της Αυστρίας η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Αρκετά αμφιταλαντευτήκαμε»: «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αναμφίβολα ένα δραστικό μέτρο, δικαιολογείται ωστόσο νομικά και ηθικά. Και στη Γερμανία παρά πολλοί άνθρωποι παραμένουν ανεμβολίαστοι, θέτοντας σε κίνδυνο τον εαυτό τους, αλλά και τη ζωή των άλλων και παράλληλα οδηγούν το σύστημα υγείας στα όριά του. Τι κι αν ισχύουν από σήμερα νέα περιοριστικά μέτρα για ανεμβολίαστους σε περιφέρειες ομόσπονδων κρατιδίων όπως της Σαξωνίας και της Βαυαρίας. Δεν αρκεί το κλείσιμο, μπαρ, κλαμπ και χριστουγεννιάτικων αγορών. Αν εξακολουθήσει ένας τόσο μεγάλος αριθμός πολιτών να λέει όχι ότι στο εμβόλιο, δεν θα αποφύγουμε έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι αρχές δεν θα έχουν άλλη επιλογή, μιας και ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δραστικά θα είναι εν τέλει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν».

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει σε πρωτοσέλιδο σχόλιο ανησυχία για βίαιες διαδηλώσεις στη Γερμανία όπως συνέβη τις τελευταίες μέρες σε Ολλανδία και Αυστρία: «Οι ταραξίες, οι οποίοι για διάφορους λόγους απορρίπτουν τη δημοκρατία μας θα βρουν βαλβίδα εκτόνωσης απελευθερώνοντας το μίσος που κρύβουν μέσα τους με την δικαιολογία ότι οι περιορισμοί αποτελούν μέτρα καταπίεσης. Εδώ δεν βοηθούν επιχειρήματα. Σε αυτή την περίπτωση το μόνο που μπορεί να κάνει το κράτος δικαίου είναι να προλάβει, όσο καλύτερα μπορεί, αρνητικές εξελίξεις. Ανεξάρτητα όμως από τους ακραίους είναι καθοριστικό η πλειονότητα των πολιτών να κατανοήσει και να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των μέτρων. Σπασμωδικά μέτρα στη χειρότερη δυνατή στιγμή όπως η ανακοίνωση του υπ. Υγείας Σπαν ότι βάζει πλαφόν στις προμήθειες  εμβολίων της BioNTech δεν συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή».

«Χωρίς την εφαρμογή δημοκρατικών κανόνων και χωρίς υποχρεώσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος. Ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί στους πολίτες η εφαρμογή κάθε κανόνα» σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο: «Χωρίς να συντρέχει λόγος η γερμανική κυβέρνηση αντιμετώπισε πρόωρα ως ταμπού τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας ωστόσο τα ομόσπονδα κρατίδια δεν τον αποκλείουν πλέον. Και είναι δευτερεύον αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται καθολικά ή αν οδηγούν νομοτελειακά σε αυτόν τα περιοριστικά μέτρα στην δημόσια ζωή. Το καθοριστικό στοιχείο εδώ είναι ο σκοπός. Όταν επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις δεν παίζουν κατ’ αρχήν ρόλο οι παραλείψεις του παρελθόντος. Και αν η απραξία ή η εμμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μεταπειστούν οι αρνητές

Σε  υποχρεωτικό εμβολιασμό από την πίσω πόρτα οδηγούνται αναγκαστικά όσοι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Κοινοβούλια και κυβερνήσεις θα πρέπει ωστόσο  πάντοτε να εξηγούν αναλυτικά στους πολίτες τους λόγους για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Μόνο και μόνο επειδή μια μειονότητα αρνητών δεν δείχνει να πείθεται από λογικά επιχειρήματα δεν μπορεί το κράτος δικαίου να σταματήσει κάθε προσπάθεια να τους πείσει. Από την άλλη πλευρά όμως οφείλει να είναι σε θέση να επιβάλλει κανόνες για το καλό όλων. Τα αποτελέσματα των προσπαθειών του γερμανικού κρατικού μηχανισμού είναι μέχρι στιγμής πενιχρά. Άφησε πολύ χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος και δεν κατάφερε να ελέγξει αποτελεσματικά τον μερικό αποκλεισμό ανεμβολίαστων από τη δημόσια ζωή ή την εφαρμογή του μέτρου για την είσοδο σε κλειστούς χώρους όσων εμβολιάστηκαν, ανέρρωσαν ή προσκόμισαν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Και σαν μην αρκούν αυτά, όταν έφθασε η συζήτηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων σκέφτηκε πρώτα τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο οι πολίτες που έχουν υποχρεώσεις και καθήκοντα. Το ίδιο ισχύει και για τον κρατικό μηχανισμό».

SZ: «Νοέμβριος της οργής»

Για Νοέμβριο της οργής κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung σημειώνοντας ότι «το καλοκαίρι οι Βερολινέζοι παρακολουθούσαν πότε διασκεδάζοντας, πότε με αηδία, τις κινητοποιήσεις ανεμβολίαστων με τις αφίσες περί δικτατορίας της πανδημίας. Στο μεταξύ όμως αυτοί οι αγανακτισμένοι έχουν εξελιχθεί σε πραγματικό κίνδυνο. Αποκλείουν κατηγορηματικά το εμβόλιο υποστηρίζοντας ότι το κράτος τούς στερεί θεμελιώδη δικαιώματα. Όχι μόνο, αλλά κυρίως για χάρη τους όλοι εκείνοι που πόνταραν στην λογική θα πρέπει τώρα να αποδεχθούν για μια ακόμα φορά στέρηση ελευθεριών.

Ακόμα κι αν στην Γαλλία δεν υπάρχει ακόμα επίσημα καθολικά υποχρεωτικός εμβολιασμός, ο πρόεδρος Μακρόν χαρακτήρισε τον εμβολιασμό εθνικό καθήκον. ‘Το να είσαι ελεύθερος‘, τόνισε ο γάλλος πρόεδρος‚ ‘συνεπάγεται σε μια χώρα όπως η Γαλλία να είσαι αλληλέγγυος και να έχεις αίσθηση ευθύνης‘. Εδώ στη Γερμανία δεν ακούς σχεδόν τίποτα για ευθύνη και αλληλεγγύη. Αντ΄ αυτού ακούς, πότε από εδώ και πότε από εκεί, για διχασμό της κοινωνίας όταν δεν διασφαλίζεται σε ανεμβολίαστους το παιδαριώδες δικαίωμά τους να μην εμβολιαστούν».

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Στέφανος Γεωργακόπουλος

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *