©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στα ύψη οι προκρατήσεις για Τουρκία στη ρωσική αγορά | Αυξημένες έως 15% οι τιμές, αυτήν τη στιγμή

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ξεπερνά το 70% το μερίδιο της Τουρκίας στον συνολικό όγκο των κρατήσεων διακοπών για το φετινό Καλοκαίρι στη ρωσική αγορά, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις των tour operators, με τις τιμές να είναι αυξημένες έως και 15% και να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν έως 50% όσο πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν.

Με τους Ρώσους να αγοράζουν με ένταση πακέτα  διακοπών σε τουρκικά θέρετρα, το φετινό καλοκαίρι, οι tour operators αναφέρουν ότι οι κρατήσεις πλησιάζουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Στον Coral Travel, οι πρόωρες πωλήσεις στην Τουρκία, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το atorus, είναι ήδη 38,5% υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία. Ωστόσο, ο tour operator τονίζει ότι μια τέτοια αύξηση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η προώθηση της έγκαιρης κράτησης ξεκίνησε πολύ νωρίτερα -το καλοκαίρι του 2021- ενώ πριν από την πανδημία, όλες αυτές οι προσφορές ξεκινούσαν συνήθως μόλις τον Νοέμβριο.

Από την πλευρά της η TUI ανέφερε σημαντική (άνω του 100%) αύξηση των όγκων σε συγκρίσιμες περιόδους (από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος Ιανουαρίου – το 2019/20 και το 2021/22, αντίστοιχα).

Για τον PEGAS Touristik και τον TEZ Tour, ο αριθμός των τουριστών που έχουν ήδη κάνει κράτηση για διακοπές στην Τουρκία -μέσω έγκαιρης κράτησης- είναι σχεδόν δεκαπλάσιος, σε σύγκριση με τον χειμώνα του 2020/21. Σε σύγκριση, όμως, με τον χειμώνα 2019-20, οι όγκοι των περισσότερων tour operators παραμένουν ακόμη χαμηλότεροι κατά 10-25%.

Η συνολική πρόβλεψη είναι ότι μέχρι το τέλος της εκστρατείας έγκαιρων κρατήσεων του 2022, όλοι οι παράγοντες της αγοράς θα επιστρέψουν ή θα υπερβούν τους όγκους πριν από την πανδημία για την Τουρκία.

“Σε σύγκριση με πέρυσι, η αύξηση των πωλήσεων διακοπών στην Τουρκία, μέσω της εκστρατείας έγκαιρων κρατήσεων, είναι πολύ σημαντική. Με βάση την τρέχουσα δυναμική, αναμένουμε φέτος να προσεγγίσουμε τους δείκτες των όγκων κρατήσεων του 2019”, αναφέρουν οι επικεφαλής του ANEX Tour.

Το μέσο βάθος των πωλήσεων διακοπών στην Τουρκία, στις αρχές Φεβρουαρίου, για μεγάλους τουριστικούς πράκτορες είναι 150-190 ημέρες, ο μεγαλύτερος αριθμός κρατήσεων αφορούν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κρατήσεις για το σύνολο της σεζόν, μέχρι και τον Νοέμβριο.

Πακέτα διακοπών με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής

Σύμφωνα με την εκστρατεία πρώιμης κράτησης, όλοι οι μεγάλοι “παίκτες” της αγοράς έχουν πλέον πολύ καλούς όρους πληρωμής, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους για έναν ταξιδιώτη στην περίπτωση που η χώρα ξαφνικά “κλείσει” εξαιτίας της πανδημίας.

Έτσι, για κράτηση τον Φεβρουάριο,για διακοπές στην Τουρκία το καλοκαίρι, μπορεί κάποιος να πληρώσει μόνο το 25% εντός 3 ημερών (για TUI το 20%, και για Intourist και ορισμένα πακέτα διακοπών του PEGAS Touristik -ακόμη και 10%) του συνολικού κόστους του πακέτου διακοπών. Και το υπόλοιπο ποσό 11 έως 14 ημέρες πριν την αναχώρηση. Έτσι, οι ταξιδιώτες αναλαμβάνουν λιγότερο ρίσκο, λαμβάνοντας μάλιστα άτοκες δόσεις.

Επιπλέον, για διακοπές που αγοράζονται στο πλαίσιο της καμπάνιας Early Booking, ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες (όπως η TUI) επιτρέπουν ακυρώσεις και επανακρατήσεις χωρίς επιβαρύνσεις FPR.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τουριστικοί πράκτορες ωθούν τις πωλήσεις μέσω ταξιδιωτικών πρακτόρων με πολύ καλούς ειδικούς όρους (για παράδειγμα, εάν κάποιος κλείσει ένα πακέτο διακοπών για το καλοκαίρι απευθείας στον ιστότοπο του ANEX Tour, θα χρειαστεί να προπληρώσει το 100% του πακέτου).

Οι πρώιμες πωλήσεις για την Τουρκία ενισχύονται επίσης από άλλα οφέλη για τους ίδιους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, όπως οι υψηλότερες προμήθειες. Για ορισμένους “παίκτες”, η ειδική προμήθεια για έγκαιρη κράτηση συμψηφίζεται με άλλες προσφορές και μπορεί να φτάσει το 17%.

Αυξημένες οι τιμές των πακέτων για την Τουρκία – Προβλέψεις για “εκτίναξη” το Καλοκαίρι

Σύμφωνα με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στην Τουρκία, οι τιμές των τουρκικών ξενοδοχείων, σε ευρώ, σε αυτήν την εκστρατεία πρώιμης κράτησης, αυξήθηκαν, στην πραγματικότητα, εντός των ορίων του ρωσικού πληθωρισμού (που σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις είναι 9-11%).

“Για τα ξενοδοχεία στην Τουρκία, σε αυτήν την εκστρατεία έγκαιρων κρατήσεων, παρατηρούμε ομοιόμορφη αύξηση στις τιμές των συμβολαίων κατά 10%”, αναφέρει ο t.o. ANEX Tour. Ενώ, ο PEGAS Touristik αναφέρει ότι οι καλοκαιρινές τιμές για τα τουρκικά ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί στο εύρος του 5-15%, σε σύγκριση με πέρυσι. Οι ίδιες εκτιμήσεις δίνονται και στον Όμιλο PAC . Ταυτόχρονα, ορισμένα ξενοδοχεία στην Τουρκία δεν αύξησαν τις τιμές συμβολαίου για το καλοκαίρι και ο TEZ Tour σημειώνει ακόμη και μεμονωμένες περιπτώσεις μείωσης των τιμών.

Ωστόσο η αύξηση των τιμών σε ρούβλια είναι πιο αισθητή, κυρίως λόγω της πτώσης του ρουβλίου έναντι του ευρώ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον TEZ Tour και τον όμιλο PAC, οι τιμές σε ρούβλια για καλοκαιρινή διαμονή σε τουρκικά ξενοδοχεία έχουν αυξηθεί, κατά μέσο όρο, 20%, σε σύγκριση με πέρυσι, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και κατά 25%.

Μετά το τέλος της εκστρατείας έγκαιρων κρατήσεων (στις 31 Μαρτίου, για τους περισσότερους τουριστικούς πράκτορες και για ορισμένους έως τα τέλη Απριλίου), οι τιμές για διαμονή σε ξενοδοχεία στην Τουρκία μπορεί να αυξηθούν, κατά μέσο όρο, από 25% έως 40% προβλέπει ο PEGAS Touristik.

“Ακόμη και το περασμένο καλοκαίρι, όταν η τουριστική αγορά ανέκαμψε μετά την πανδημία, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, ένα αρκετά μεγάλο μέρος των κορυφαίων τουρκικών ξενοδοχείων ήταν πλήρες και οι κρατήσεις σε ακριβά ξενοδοχεία έπρεπε να γίνουν των προτέρων. Είναι λογικό λοιπόν να βιαστείτε να επιλέξετε ξενοδοχείο και να κάνετε κράτηση για καλοκαιρινές διακοπές τον χειμώνα”, τονίζουν οι ειδικοί του PEGAS Touristik.

Και στον Όμιλο PAC, εκτιμούν ότι στα ξενοδοχεία 5 *, οι τιμές για το καλοκαίρι στην Τουρκία, χωρίς τις εκπτώσεις των έγκαιρων κρατήσεων, θα είναι περίπου 50% υψηλότερες.

“Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πρόωρες κρατήσεις για την Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ενεργές είναι απίθανο να υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής , με τον συνηθισμένο τρόπο, για τους Ρώσους τουρίστες, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Μπορεί να είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν θέσεις σε καλά ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια της σεζόν”, προειδοποιεί ο ANEX Tour.

Το ίδιο επιβεβαιώνει ο Intourist, σημειώνοντας: “Δεν αξίζει να περιμένετε για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής σε ξενοδοχεία στην Τουρκία, για το καλοκαίρι, με καλό συνδυασμό τιμής και ποιότητας , συνοψίζει το Intourist”.

“Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να περιμένουν για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής στην Τουρκία το 2022 μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι ημερομηνίες και το ξενοδοχείο που θα διαμείνουν”, συμφωνούν στον PEGAS Touristik.

“Όσον αφορά τις πρώιμες κρατήσεις στην Τουρκία, τα ξενοδοχεία υψηλότερης κατηγορίας έχουν παραδοσιακά υψηλή ζήτηση: αυτά είναι ξενοδοχεία 5*, πολυτελή, καθώς και ξενοδοχεία 4*”, τονίζει ο Coral Travel.

Ο PEGAS Touristik και η TUI έχουν πάνω από το 80% των πρώιμων πωλήσεων στην Τουρκία για καλά ξενοδοχεία 5* και πολυτελή, ενώ για τους TEZ Tour και ANEX Tour το 70-75% των κρατήσεων ξενοδοχεία σε ξενοδοχεία 5* και 5* Deluxe.

Έτσι διαμορφώνονται οι τιμές 

Οι τουριστικοί πράκτορες διαθέτουν αυτή τη στιγμή τις χαμηλότερες τιμές για πλήρη τουριστικά πακέτα προς την Τουρκία (πτήσεις, διαμονή, γεύματα all inclusive, ιατρική ασφάλιση, μεταφορές), από τη Ρωσία, με αναχώρηση στις αρχές Ιουνίου (1-5 Ιουνίου), για 10 διανυκτερεύσεις, σε ξενοδοχεία 3*, ξεκινώντας από:

– 60.000 για δύο ενήλικες

– 81.000 ρούβλια για οικογένεια 2 ενηλίκων + 1 παιδί

– 105.000 για οικογένεια 2 ενηλίκων + 2 παιδιών

Αντίστοιχα, οι ελάχιστες τιμές για τα ίδια πακέτα διακοπών στις αρχές Ιουνίου (10 διανυκτερεύσεις, επίσης με πτήσεις, μεταφορές, γεύματα all inclusive, κ.λπ.) σε ξενοδοχεία 4*, ξεκινούν από:

– 63.000 για δύο ενήλικες

– 83.000 για οικογένεια 2 ενηλίκων + 1 παιδί

– 110.000 για οικογένεια 2 ενηλίκων + 2 παιδιών

Οι τιμές εκκίνησης για παρόμοια πακέτα διακοπών για 10 διανυκτερεύσεις, με αναχώρηση στις αρχές Ιουνίου και διαμονή σε ξενοδοχεία 5*, με γεύματα all inclusive, στην Τουρκία, έχουν ως εξής:

– 88.000 για δύο ενήλικες

– 92.000 για οικογένεια 2 ενηλίκων + 1 παιδί

– 151.000 για οικογένεια 2 ενηλίκων + 2 παιδιών

Αυτές είναι οι ελάχιστες τιμές. Η διαμονή σε δημοφιλή ξενοδοχεία 5* στην Τουρκία, τον Ιούνιο, μπορεί να κοστίσει 1,5-2 ακόμη και 3 φορές υψηλότερα από τις ελάχιστες τιμές για τα  ξενοδοχεία πέντε αστέρων και πολυτελείας, ανάλογα με την κατηγορία δωματίου.

ΠΗΓΗ

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *