Photo by nappy on Pexels

G7: Αυτά είναι τα επτά βήματα για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Στα παγκόσμια πρότυπα για την επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών συμφώνησαν οι ηγέτες της G7, σε συνάντησή τους υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, την περασμένη εβδομάδα. Οι ηγέτες του πλούσιων χωρών αυτού του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Καναδά και Ιαπωνίας, καθώς, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ευθυγραμμίστηκαν με επτά βασικές αρχές, οι οποίες θα οδηγήσουν τον διεθνή ταξιδιωτικό τομέα με ασφάλεια στο μέλλον. 

Χρειάστηκαν σχεδόν δύο χρόνια από μια θανατηφόρα παγκόσμια πανδημία που “ισοπέδωσε” τους τομείς του τουρισμού και της αεροπορίας και άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, αλλά οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου και οι πιο σημαντικές αγορές πηγών τουρισμού κατέληξαν τελικά σε συμφωνία ότι η συνεργασία και η διαφάνεια είναι το “κλειδί” για την ανάκαμψη από τον Covid, διασφαλίζοντας μια βιώσιμη ανάπτυξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Προς το παρόν, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα και ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας ανάγκασε τους ηγέτες της αγοράς να συμφωνήσουν σε μια κοινή προσέγγιση για τη διαρκή ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών, οι οποία βασίζεται σε επτά αρχές. Αυτές οι αρχές είναι:

-Προστασία του μέλλοντος από τον τομέα των μεταφορών ενάντια στις μελλοντικές απειλές για την υγεία
-Διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης και της ασφάλειας του βασικού προσωπικού του τομέα των μεταφορών
-Σεβασμός το απορρήτου και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κατά την εφαρμογή λύσεων πιστοποίησης εμβολιασμού
-Επιβεβαίωση της υπεροχής των επιστημονικών στοιχείων στον σχεδιασμό της διεθνούς ταξιδιωτικής πολιτικής
-Διασφάλιση της δικαιοσύνης και της ισότητας στις αντίστοιχες εθνικές απαντήσεις
-Διατήρηση τακτικών διεθνών και πολυμερών δεσμεύσεων
-Παροχή μιας ασφαλούς, βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή

Αυτή η είδηση έρχεται ενόψει της επαναλειτουργίας των ΗΠΑ για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, τον Νοέμβριο, και συμπίπτει με την απλοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο του εξαιρετικά επικριτικού και μπερδεμένου συστήματος φωτεινού σηματοδότη, καταργώντας τη διενέργεια υποχρεωτικών τεστ Covid πριν από τα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα. Η συμφωνία ευθυγράμμισης προηγείται επίσης της επερχόμενης διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για τον Covid-19, η οποία θα αντιμετωπίσει μια κοινή προσέγγιση για την ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών.

“Υπό την προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου στην G7, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα και με ασφάλεια και η πρόοδος που σημειώθηκε μεταξύ όλων των χωρών της G7 είναι απόδειξη αυτού του οράματος”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου, Grant Shapps.

Η απάντηση είναι πιθανό να κρύβεται στους αριθμούς -κυρίως, τα δισεκατομμύρια που χάθηκαν σε υπερατλαντικά και περιφερειακά έσοδα από τον τουρισμό από την εποχή του κορωνοϊού.

“Ίσως η πιο σημαντική αρχή μεταξύ των συμφωνημένων είναι η 5η, η οποία αφορά την ισότητα των εμβολίων και δηλώνει ότι τα έθνη της G7 θα πρέπει να προωθήσουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για την ασφαλή και βιώσιμη επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, που θα εξετάζει ζητήματα ισότητας μεταξύ των χωρών σε διαφορετικά στάδια διάθεσης εμβολίων ή με διαφορετικές τεχνολογικές δυνατότητες και την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών”, πρόσθεσε ο Shapps.

Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν αυτό θα οδηγήσει τα κράτη της G7 να χαλαρώσουν τους κανόνες που αφορούν την αναγνώριση των εμβολίων. Άλλωστε, η αναγνώριση των εμβολίων είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών, παράλληλα με τα κράτη που δεν είναι μέλη της G7 και δεν έχουν πρόσβαση στα εμβόλια κατά του Covid.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *